Αναρτημένες στο Ίντερνετ είναι οι φωτογραφίες του 81% των παιδιών κάτω των δύο ετών, ενώ πολλά παιδιά έχουν αποκτήσει προφίλ σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης πριν καν γεννηθούν!
Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, οκτώ στα δέκα παιδιά που γεννιούνται στον δυτικό κόσμο θα διαπιστώσουν μεγαλώνοντας ότι τα στοιχεία τους είναι διαθέσιμα στον Παγκόσμιο Ιστό, κυρίως σε ιστοσελίδες όπως το Facebook και, μάλιστα, με πρωτοβουλία των γονιών τους.
Το γεγονός αυτό εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη διαφύλαξη της ιδιωτικότητας στην ψηφιακή εποχή, ενώ παράλληλα προκαλεί φόβους και για αύξηση των κρουσμάτων παιδοφιλίας.
Μετά το μαιευτήριο στο Ίντερνετ!
Έρευνα της εταιρείας λογισμικού προστασίας υπολογιστών AVG, που δημοσιεύεται σήμερα, κατέδειξε ότι το 81% των νηπίων σε δέκα δυτικές χώρες έχει αποκτήσει ψηφιακή παρουσία. Μετά τη γέννησή τους, οι γονείς τους άνοιξαν στο όνομά τους λογαριασμούς σε κοινωνικά δίκτυα.
Στην Αμερική περισσότερα από 9 στα 10 νήπια (92%) έχουν ψηφιακό προφίλ. Στη Νέα Ζηλανδία το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 91%, στην Αυστραλία και στον Καναδά στο 84% και στη Δυτική Ευρώπη στο 73%.
Ένα στα τρία παιδιά έχει φωτογραφία αναρτημένη στο Ίντερνετ μέσα στις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, ενώ ένα στα τέσσερα εμφανίζεται στον Παγκόσμιο Ιστό πριν καν γεννηθεί, με τη μορφή υπερηχογραφήματος.
Παράλληλα, το 7% των βρεφών και των νηπίων έχει email στο όνομά του -το οποίο διαχειρίζονται οι γονείς των παιδιών-, ενώ το ποσοστό αυτό στην Ισπανία «σκαρφαλώνει» στο 12%. Επίσης, το 5% των νηπίων έχει το δικό του προφίλ σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο όπως το Facebook.
Γιατί το έκαναν
Όταν οι γονείς ρωτήθηκαν γιατί έβαλαν τα παιδιά τους στο Ίντερνετ, πάνω από το 70% απάντησε ότι «ήθελε να μοιραστεί τις φωτογραφίες τους με τους συγγενείς και τους φίλους της οικογένειας».
Οι μητέρες, σε ποσοστό 22%, ανάφεραν ότι ήθελαν απλώς να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο του προφίλ που διατηρούσαν οι ίδιες σε κάποια ιστοσελίδα. Το 18% των γονέων παραδέχτηκε ότι μιμήθηκε άλλους γονείς που είχαν κάνει το ίδιο.
Ελάχιστοι (3,5%) ήταν εκείνοι που εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τον όγκο των πληροφοριών που θα είναι διαθέσιμος για τα παιδιά τους στο μέλλον.
Η «ψηφιακή γέννηση»
«Είναι απογοητευτικό. Σήμερα τα παιδιά, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν διαδικτυακή παρουσία από τη στιγμή που κλείνουν τα δύο τους χρόνια. Μια παρουσία που θα χτίζεται καθ‘ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της AVG Αυστραλίας, Πίτερ Κάμερον.
Ο κ. Κάμερον πρόσθεσε ότι το εύρημα αυτό «ενισχύει την ανάγκη των γονέων να γνωρίζουν τις ρυθμίσεις απορρήτου των λογαριασμών τους. Διαφορετικά, μπορεί να μοιράζονται τη φωτογραφία του μωρού τους όχι μόνο με τους φίλους και την οικογένειά τους, αλλά με όλο τον κόσμο».
«Σήμερα καταγράφεται μια αυξανόμενη τάση: η ‘’ψηφιακή γέννηση’’ ενός παιδιού συμπίπτει με τη φυσική του γέννηση. Πολλές φορές, μάλιστα, προηγείται αυτής», δήλωσε ο Τ. Ρ. Σμιθ, διευθύνων σύμβουλος της AVG. «Το ένα τέταρτο των μωρών έχουν φωτογραφίες υπερήχων στο Διαδίκτυο πριν καν έρθουν σ’ αυτό τον κόσμο», πρόσθεσε.
Προσοχή στις ρυθμίσεις απορρήτου
Η εταιρεία συμβουλεύει τους γονείς να τηρούν αυστηρά τις ρυθμίσεις απορρήτου για την προστασία από κλοπή ταυτότητας ή από τη μη εγκεκριμένη χρήση των φωτογραφιών του παιδιού τους, οι οποίες θα το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή.
«Πρέπει να αλλάξουν τις ρυθμίσεις απορρήτου, ώστε να μοιράζονται τις φωτογραφίες μόνο με την οικογένεια και τους στενούς τους φίλους. Αλλιώς μπορεί οποιοσδήποτε να τις πάρει και να τις χρησιμοποιήσει οπουδήποτε», δήλωσε ο εκπρόσωπος της AVG, Λόιντ Μπόρετ.
Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 2.200 μητέρων με παιδιά κάτω των δύο ετών και πρόσβαση στο Ίντερνετ, στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=...&artid=4598148
Τραυματισμοί σε λακκούβες και πεζοδρόμια – Δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι θα
έχουν την ευθύνη – Η απόφαση του Αρείου Πάγου
-
Με τη σφραγίδα του Αρείου Πάγου, οι δήμοι έχουν την ευθύνη για την επισκευή
των πεζοδρομίων έτσι ώστε να μην υπάρχουν λακκούβες, σπασμένες…
Πριν από 2 ώρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου