3 Ιουλ 2019

ΗΠΑ – Πε­ρισ­σό­τε­ροι οι δι­σε­κα­τομ­μυ­ριού­χοι και οι φτω­χοί

Το 1/5 κα­τέ­χει το 88% του πλού­του της χώρας και αυ­ξά­νουν χα­μη­λό­μι­σθοι, άστε­γοι και όσοι δεν έχουν εξα­σφα­λι­σμέ­νη ούτε την τροφή τους
✔️   Ο αριθ­μός των δι­σε­κα­τομ­μυ­ριού­χων στις Ηνω­μέ­νες Πο­λι­τεί­ες έχει υπερ­δι­πλα­σια­στεί την τε­λευ­ταία δε­κα­ε­τία, από 267 το 2008 σε 607 πέ­ρυ­σι, σύμ­φω­να με την αμε­ρι­κα­νι­κή τρά­πε­ζα UBS, ενώ οι χα­μη­λό­μι­σθοι και χα­μη­λο­συ­ντα­ξιού­χοι δυ­σκο­λεύ­ο­νται όλο και πε­ρισ­σό­τε­ρο να εξα­σφα­λί­σουν τα στοι­χειώ­δη, ακόμη και τη δια­τρο­φή τους.
«Οι πλού­σιοι γί­νο­νται πλου­σιό­τε­ροι και μά­λι­στα με πιο γρή­γο­ρους ρυθ­μούς», δή­λω­σε ο Τζον Μά­θιους, επι­κε­φα­λής της «Δια­χεί­ρι­σης Ιδιω­τι­κού Πλού­του» («Private Wealth Management») της UBS. Ταυ­τό­χρο­να, υπάρ­χουν ση­μά­δια συ­μπί­ε­σης και στα­σι­μό­τη­τας στα χα­μη­λό­τε­ρα ει­σο­δή­μα­τα. Το πλου­σιό­τε­ρο 1/5 των Αμε­ρι­κα­νών κα­τέ­χει το 88% του πλού­του της χώρας, πο­σο­στό που έχει αυ­ξη­θεί ήδη πριν από την κρίση, όπως δεί­χνουν στοι­χεία του 2016. Στο με­τα­ξύ, ο αριθ­μός των αν­θρώ­πων στις ΗΠΑ που για να εξα­σφα­λί­σουν τα απα­ραί­τη­τα τρό­φι­μα στη­ρί­ζο­νται στα «κρα­τι­κά κου­πό­νια» (food stamps), ανέρ­χε­ται σή­με­ρα στα 39 εκατ., δη­λα­δή κατά 40% πε­ρισ­σό­τε­ροι σε σχέση με το 2008 και πα­ρό­τι ο πλη­θυ­σμός της χώρας έχει αυ­ξη­θεί κατά μόλις 8% το ίδιο διά­στη­μα.
✔️   Εν­δει­κτι­κά, τα ενοί­κια στη Νέα Υόρκη έχουν αυ­ξη­θεί το διά­στη­μα 2010 – 2017 δύο φορές πε­ρισ­σό­τε­ρο από τους μι­σθούς, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του Ορ­γα­νι­σμού «StreetEasy», πιέ­ζο­ντας ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο τους κα­τοί­κους με χα­μη­λό ει­σό­δη­μα. Ο αριθ­μός των αστέ­γων που κοι­μού­νται στα κα­τα­φύ­για της πόλης είναι 70% με­γα­λύ­τε­ρος από ό,τι πριν από μια δε­κα­ε­τία, σύμ­φω­να με τον «Συ­να­σπι­σμό για τους Αστέ­γους».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More