5 Ιουλ 2019

Ο Μπολσονάρου καταστρέφει τον Αμαζόνιο για να φέρει την… ανάπτυξη

Η εκ­δά­σω­ση στο τμήμα του τρο­πι­κού δά­σους του Αμα­ζο­νί­ου που ανή­κει στην επι­κρά­τεια της Βρα­ζι­λί­ας αυ­ξή­θη­κε ρα­γδαία ξε­περ­νώ­ντας το 88% τον Ιού­νιο σε σύ­γκρι­ση με τον αντί­στοι­χο μήνα της πε­ρα­σμέ­νης χρο­νιάς, με την κα­τα­στρο­φή του δά­σους να εμ­φα­νί­ζει τάση επι­τά­χυν­σης για δεύ­τε­ρο συ­νε­χό­με­νο μήνα επί των ημε­ρών της κυ­βέρ­νη­σης υπό τον ακρο­δε­ξιό πρό­ε­δρο Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου, ο οποί­ος δη­λώ­νει πως θέλει η πε­ριο­χή αυτή να ανα­πτυ­χθεί.
Σύμ­φω­να με δε­δο­μέ­να από την υπη­ρε­σία δια­στη­μι­κής έρευ­νας της Βρα­ζι­λί­ας, η εκ­δά­σω­ση στο με­γα­λύ­τε­ρο τρο­πι­κό δάσος του πλα­νή­τη, που απο­κα­λεί­ται συχνά ο πνεύ­μο­νας της Γης, ανήλ­θε συ­νο­λι­κά σε 920 τε­τρα­γω­νι­κά χι­λιό­με­τρα.
https://i1.wp.com/dasarxeio.com/wp-content/uploads/2019/05/amazonios.jpg?fit=600%2C376&ssl=1
Η εκδάσωση στο τμήμα του τροπικού δάσους του Αμαζονίου που ανήκει στην επικράτεια της Βραζιλίας αυξήθηκε ραγδαία ξεπερνώντας το 88% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της περασμένης χρονιάς.
Τα δε­δο­μέ­να που κα­τα­γρά­φουν ότι η εκ­δά­σω­ση έφθα­σε το 88,4% είναι ακόμη προ­κα­ταρ­κτι­κά, αλλά υπο­δει­κνύ­ουν ότι ο επί­ση­μος ετή­σιος αριθ­μός, ο οποί­ος βα­σί­ζε­ται σε πιο λε­πτο­με­ρεια­κή ανά­λυ­ση των δο­ρυ­φο­ρι­κών φω­το­γρα­φιών και αφορά το 12μη­νο που ολο­κλη­ρώ­νε­ται στα τέλη Ιου­λί­ου, οδεύ­ει να ξε­πε­ρά­σει κατά πολύ το περ­σι­νό μέ­γε­θος.
Τους πρώ­τους 11 μήνες της υπό εξέ­τα­ση πε­ριό­δου η εκ­δά­σω­ση είχε ήδη φθά­σει τα 4.565 τε­τρα­γω­νι­κά χι­λιό­με­τρα, κα­τα­γρά­φο­ντας αύ­ξη­ση 15% σε σύ­γκρι­ση με την αντί­στοι­χη πε­ρυ­σι­νή πε­ρί­ο­δο. Η έκτα­ση αυτή είναι με­γα­λύ­τε­ρη από εκεί­νη της αμε­ρι­κα­νι­κής Πο­λι­τεί­ας Ρό­ουντ Άι­λαντ.
Οι­κο­λό­γοι προει­δο­ποιούν ότι οι δη­λώ­σεις που έχει κάνει επα­νει­λημ­μέ­να ο Μπολ­σο­νά­ρου, ο οποί­ος θέλει να ανα­πτυ­χθεί η πε­ριο­χή του Αμα­ζο­νί­ου και επι­κρί­νει τη βρα­ζι­λιά­νι­κη υπη­ρε­σία πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κής προ­στα­σί­ας IBAMA διότι κατά την άποψή του επι­βάλ­λει πάρα πολλά πρό­στι­μα ενι­σχύ­ουν τους υλο­τό­μους, τους αγρό­τες και τους κτη­νο­τρό­φους που επι­διώ­κουν να επω­φε­λη­θούν από την εκ­δά­σω­ση.
«Ο Μπολ­σο­νά­ρου επι­δεί­νω­σε την κα­τά­στα­ση (…). Εξα­πέ­λυ­σε σθε­να­ρή ρη­το­ρι­κή επί­θε­ση», έκρι­νε ο Πά­ου­λου Μπα­χέ­του, ερευ­νη­τής της βρα­ζι­λιά­νι­κης ΜΚΟ Imazon.
Η απο­κά­λυ­ψη των νέων δε­δο­μέ­νων κα­τα­γρά­φε­ται την ώρα που η κυ­βέρ­νη­ση της οποί­ας ηγεί­ται ο ακρο­δε­ξιός Μπολ­σο­νά­ρου δέ­χε­ται ολο­έ­να εντο­νό­τε­ρες πιέ­σεις να προ­στα­τεύ­σει το πε­ρι­βάλ­λον, εντός των ορίων της συμ­φω­νί­ας ελεύ­θε­ρου εμπο­ρί­ου στην οποία κα­τέ­λη­ξαν η Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση και ο λα­τι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κος ορ­γα­νι­σμός MERCOSUR την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα.
Η κυ­βέρ­νη­ση της Βρα­ζι­λί­ας θα ανα­λά­βει δράση εάν επι­βε­βαιω­θεί η επι­τά­χυν­ση της εκ­δά­σω­σης, τό­νι­σε από την πλευ­ρά της χθες η υπουρ­γός Γε­ωρ­γί­ας της Βρα­ζι­λί­ας Τε­ρέ­ζα Κρι­στί­να Τζίας.
Η πε­ρί­ο­δος των βρο­χών, που δι­ήρ­κε­σε ως τον Απρί­λιο, μοιά­ζει να συ­γκρά­τη­σε τον ρυθμό της εκ­δά­σω­σης, που όμως επι­τα­χύν­θη­κε αφό­του ξε­κί­νη­σε η άνυ­δρη πε­ρί­ο­δος τον Μάιο. Η εκ­δά­σω­ση αυ­ξή­θη­κε κατά 34% τον Μάιο σε σύ­γκρι­ση με τον αντί­στοι­χο πε­ρυ­σι­νό μήνα.
Οι υπη­ρε­σί­ες της προ­ε­δρί­ας της Βρα­ζι­λί­ας απέ­φυ­γαν να σχο­λιά­σουν. Πα­ρέ­πεμ­ψαν για το ζή­τη­μα αυτό στο υπουρ­γείο Πε­ρι­βάλ­λο­ντος.
«Υιο­θε­τού­με μέτρα για την κα­τα­πο­λέ­μη­ση της πα­ρά­νο­μης εκ­δά­σω­σης», δή­λω­σε ο υπουρ­γός Πε­ρι­βάλ­λο­ντος Χι­κάρ­ντου Σάλις στο πρα­κτο­ρείο ει­δή­σε­ων Ρόι­τερς. «Αυτή την εβδο­μά­δα ανα­πτύ­ξα­με 17 ομά­δες της IBAMA σε όλη την Αμα­ζο­νία ταυ­τό­χρο­να», πρό­σθε­σε.
Στην επι­κρά­τεια της Βρα­ζι­λί­ας βρί­σκε­ται το 60% του τρο­πι­κού δά­σους του Αμα­ζο­νί­ου, η προ­στα­σία του οποί­ου θε­ω­ρεί­ται κρί­σι­μη για την απο­τρο­πή της κλι­μα­τι­κής αλ­λα­γής.
Ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μα­κρόν προει­δο­ποί­η­σε την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ότι δεν θα υπο­γρά­ψει τη συμ­φω­νία ελεύ­θε­ρου εμπο­ρί­ου ΕΕ-MERCOSUR εάν η Βρα­ζι­λία απο­χω­ρή­σει από τη συμ­φω­νία του Πα­ρι­σιού για το κλίμα. Ο Μπολ­σο­νά­ρου συ­να­ντή­θη­κε με τον Μα­κρόν στο πε­ρι­θώ­ριο της συ­νό­δου της G20 στην Οσάκα της Ια­πω­νί­ας και τον δια­βε­βαί­ω­σε πως η χώρα του θα πα­ρα­μεί­νει στη συμ­φω­νία του Πα­ρι­σιού.
Ο Πά­ου­λου Αντά­ριο, στέ­λε­χος της Greenpeace, εκτι­μά μεν πως «όλες οι εν­δεί­ξεις» τεί­νουν στο ότι η εκ­δά­σω­ση θα επι­δει­νω­θεί επί των ημε­ρών της κυ­βέρ­νη­σης του Μπολ­σο­νά­ρου, αλλά εκ­φρά­ζει πα­ράλ­λη­λα την ελ­πί­δα ότι η εί­δη­ση της με­γά­λης επέ­κτα­σής της θα ανα­γκά­σει την κυ­βέρ­νη­ση να ανα­λά­βει δράση.
«Όταν δη­μο­σιο­ποι­η­θούν οι τε­λι­κοί αριθ­μοί, αν είναι πράγ­μα­τι με­γά­λη, αυτό θα είναι εφιάλ­της για τον Μπολ­σο­νά­ρου», είπε το στέ­λε­χος της Γκρίν­πις. «Αυτό είναι κάτι με με­γά­λη ση­μα­σία από διε­θνή και από βρα­ζι­λιά­νι­κη άποψη», διότι το τρο­πι­κό δάσος του Αμα­ζο­νί­ου είναι «ει­κό­νι­σμα», πρό­σθε­σε ο Αντά­ριο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More