14 Νοε 2018

Διημερη Εκδρομη ΑΝΙΜΑ στο Μεσολογγι

Διημερη εκδρομη στους υγροτοπους  Αιτωλικου Μεσολογγιου – Στενα Κλεισουρας

Μια νέα και διαφορετική εμπειρία προσφέρει στα μέλη, τους εθελοντές και τους φίλους της η ΑΝΙΜΑ με τη διοργάνωση της διήμερης εκδρομής στους υγροτόπους του Αιτωλικού Μεσολογγίου και στα Στενά της Κλεισούρας στις 7-9/12. Η εκδρομή συμπίπτει με συνέδριο ειδικών για το μέλλον της προστασίας των γυπών στα Βαλκάνια, που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.
Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν και σε απελευθερώσεις γυπών που έχει περιθάλψει η ΑΝΙΜΑ.
Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο από Αθήνα με αναχώρηση το απόγευμα της Παρασκευής 7/12 ώστε να μην χρειαστείτε άδεια από τη δουλειά σας. Η διαμονή (δύο διανυκτερεύσεις) θα γίνει στο φιλικό ξενοδοχείο «Liberty» στο Κέντρο του Μεσολογγίου (www.hotelliberty.gr) απέναντι από τον Κήπο των Ηρώων.
Η περιοχή που θα εξερευνήσουμε αποτελεί μία από τις ωραιότερες και περιβαλλοντικά σημαντικότερες περιοχές της χώρας μας. Περιλαμβάνει μία έκταση σχεδόν 200.000 στρεμμάτων, τις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού και ένα εκτεταμένο δίκτυο προστατευόμενων βιοτόπων ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Αχελώου και Ευήνου και το γειτονικό όρος Αράκυνθος. Οι λιμνοθάλασσες χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ως ιχθυοτροφεία και αλυκές προσελκύοντας πλήθος πουλιών, ενώ λόφοι, βραχώδεις περιοχές και τα στενά της Κλεισούρας έχουν μεγάλη σημασία για τα αρπακτικά, που φωλιάζουν εκεί.
Τα πιο σημαντικά είδη που αναμένεται να παρατηρήσουμε και να φωτογραφήσουμε στις λιμνοθάλασσες είναι Βαλτόπαπιες και Βαρβάρες, Αργυροπελεκάνοι και Φοινικόπτερα, Λαγγόνα, Τουρλίδα, Καρατζάς, Λεπτόραμφος Γλάρος, Αβοκέτα, Στρειδοφάγος, Αλκυόνη και από αρπακτικά Καλαμόκιρκος, Στικταετός και Ψαραετός.
Στην Κλεισούρα εκτός από τα Όρνια μπορούμε να παρατηρήσουμε αν είμαστε τυχεροί τον ένα και μοναδικό Μαυρόγυπα της περιοχής. Επίσης Κόρακα, Βραχοχελίδονα και Βραχοτσοπανάκους.
Στο δάσος του Φράξου στο Λεσίνι έχουμε την πιθανότητα να παρατηρήσουμε Μεσαίο Δρυοκολάπτη, Νανοδρυοκολάπτη, Δενδροτσοπανάκο Κίσσα και άλλα πιο κοινά είδη (Γαλαζοπαπαδίτσα, Κοκκινολαίμη, Τρυποφράκτη) και τους πανταχού παρόντες Σπίνους.
Η εξόρμηση περιλαμβάνει:
  • Παρατήρηση υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών στη λιμνοθάλασσα Κλείσοβα – στις Αλυκές Τουρλίδας και στο ανατολικό Παρατηρητήριο, στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού και στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών του Αχελώου (ανάχωμα και παραλία Λούρου, λιμνοθάλασσα Θολής). Η πληθώρα και η ποικιλία των πουλιών θα σας συναρπάσει!
  • Βόλτα στο παραποτάμιο δάσος – Μνημείο της Φύσης του Φράξου στο Λεσίνι. Πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση και δυνατότητα παρατήρησης δασικών ειδών πουλιών.
  • Παρατήρηση αρπακτικών στο φαράγγι της Κλεισούρας και συμμετοχή στην απελευθέρωση γυπών από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.
  • Δυνατότητες φωτογράφησης πανέμορφων τοπίων και άγριας φύσης.
  • Βόλτα στο Μεσολόγγι που θα μας αποζημιώσει με τις ταβέρνες του με φρέσκο ψάρι, με ξενάγηση σε χώρους ιδιαίτερου ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και τη δυνατότητα να προμηθευτούμε τοπικά προϊόντα (όπως εκλεκτό ντόπιο αλάτι αφρίνα και αυγοτάραχο).
Δείτε το Αναλυτικό Πρόγραμμα της εκδρομής εδώ.
Αν θέλετε να συντροφέψουμε μαζί στην εκδρομή αυτή, να βιώσετε τις ατέλειωτες δυνατότητες που μας προσφέρει το Μεσολόγγι, να συνδυάσετε σε ένα και μοναδικό Σ/Κ την αναψυχή με την απόκτηση γνώσεων και εμπειρίας, να παραβρεθείτε στις απελευθερώσεις, να φωτογραφήσετε ανατολή και ηλιοβασιλέματα, δάσος, λιμνοθάλασσες και σχεδόν 100 είδη πουλιών, συμπληρώστε τώρα τη Δήλωση Συμμετοχής. Θα σας στείλουμε αμέσως πρόσθετες πληροφορίες και τα κόστη.
Για τη συμμετοχή σας επικοινωνείτε άμεσα και με τον υπεύθυνο της εκδρομής Σπύρο Ψύχα στο κινητό 6974 510976 και με μήνυμα στο anima.wildlife@gmail.com
Για καλύτερη ενημέρωσή σας δείτε και την ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Αιτωλικού www.fdlmes.gr
Για το δάσος του Φράξου στο Λεσίνι δείτε το www.sinidisi.gr/spanio-dasos-fraxou-lesini και το σχετικό βίντεο.

https://www.wild-anima.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More