Η οικονομική όμως κρίση που έχει αρχίσει να λαμβάνει και κοινωνικές προεκτάσεις στη Σαουδική Αραβία, ενδέχεται να αποτελέσει σημαντικότερο παράγοντα αποσταθεροποίησης της περιοχής και της χώρας, από ό,τι η σύγκρουση με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.
Μια οικονομία που είναι εξαρτημένη κατά 90% από το πετρέλαιο είναι φανερό ότι αυτό που αποτελούσε για δεκαετίες την εφαλτήριο δύναμη της οικονομίας και της κοινωνίας ενδέχεται να αποτελέσει και την ταφόπλακα στην κυριαρχία της οικογένειας των Σαούντ, αν όχι στο εσωτερικό της χώρας, σίγουρα στο μέλλον της ως περιφερειακής δύναμης.
Η απόφαση της Δυναστείας των Σαούντ να προχωρήσουν σε μειώσεις των δημοσίων δαπανών αλλά και σε ιδιωτικοποιήσεις σημαντικών τομέων πολιτικής όπως η υγεία και η παιδεία, σε συνδυασμό με την αναπόφευκτη αύξηση των φόρων, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει τις πρώτες κοινωνικές αναταράξεις στη χώρα. Κοινωνικές αναταράξεις που δεν θα λάβουν άμεσα τουλάχιστον χαρακτήρα αμφισβήτησης του καθεστώτος, αν αναλογιστεί κανείς την πλήρη απουσία πολιτικής συνείδησης και κουλτούρας συμμετοχής στα κοινά. Παράλληλα, η μακροχρόνια πολιτική χρηματοδότηση διαφορετικών φατριών ενδέχεται να περιοριστεί, κάτι που θα αυξήσει αναπόφευκτα τη δυσαρέσκεια.
Την ίδια στιγμή οι προκλήσεις από τη σύγκρουση με το Ιράν αλλά και οι μεγαλομανιακές βλέψεις κυριαρχίας στην ευρύτερη περιοχή, έχουν ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση, αντί για τη μείωση, των στρατιωτικών δαπανών. Κάτι που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την αναγκαία διαδικασία σταθεροποίησης της οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών.
Όλα αυτά όμως ενδέχεται να αλλάξουν όσο ξεδιπλώνεται και η στρατηγική του Ιράν. Μια χωρά με εν δυνάμει ισχύ, αλλά με οικονομία με βαθιά δομικά προβλήματα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου