18 Δεκ 2015

Απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ουκρανία

ΚΚukraineΤην οριστική απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας αποφάσισε χθες το Διοικητικό Εφετείο του Κιέβου. Μετά από μία δίκη-«παρωδία» που επισφράγισε ουσιαστικά μία καθαρά πολιτική δίωξη, που εκπορεύτηκε από την αντιδραστική κυβέρνηση των φασιστικών και εθνικιστικών δυνάμεων, η οποία κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία μετά την ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς.
Συγκεκριμένα, το Εφετείο απέρριψε την προσφυγή του ΚΚ της Ουκρανίας ενάντια στην απόφαση του Πρωτοβάθμιου Διοικητικού Δικαστηρίου του Κιέβου για απαγόρευσή του.

Δίκη-«παρωδία»

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη μήνυση εναντίον του ΚΚ Ουκρανίας κατατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, τον Ιούλη του 2014. Οι κατηγορίες κατέρρευσαν, διότι όλες οι λεγόμενες αποδείξεις για «παράνομες δραστηριότητες» του ΚΚΟ ήταν κατάφωρα στημένες.
Μάλιστα ο δικαστής που κλήθηκε αρχικά να αναλάβει την υπόθεση, χαρακτήρισε τη διαδικασία «πολιτικά υποκινούμενη» και παραιτήθηκε από την εκδίκασή της, ενώ το ίδιο έπραξαν και άλλοι δικαστές. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τις αντιδραστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην εξουσία στην Ουκρανία να μεταφέρουν την υπόθεση σε άλλο δικαστήριο, που όμως δεν έχει τη δικαιοδοσία για τέτοιες περιπτώσεις.

Ζητούν αλλαγή ονόματος και συμβόλων

Η απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας βασίστηκε στο πόρισμα της λεγόμενης Ανεξάρτητης Επιτροπής. Αυτή η Επιτροπή αποτελούνταν από αξιωματούχους του υπουργείου και ουσιαστικά συνεδρίαζε εν κρυπτώ, καθώς το ΚΚ δεν είχε καν ενημερωθεί ότι εξεταζόταν η υπόθεσή του.
Στην απόφασή της η Επιτροπή χαρακτήριζε το πρόγραμμα του κόμματος ασύμβατο με τις προβλέψεις του Συντάγματος, χωρίς όμως να αναλύει ενδεχόμενες «παραβιάσεις».
Το αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου επιμένει ότι το κόμμα θα πρέπει να παραιτηθεί από το όνομα «Κομμουνιστικό» και τα σύμβολά του, το αστέρι και το σφυροδρέπανο, δηλαδή τα παγκοσμίως αναγνωρισμένα σύμβολα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.
Το ΚΚ Ουκρανίας προσέφυγε κατά του πορίσματος, αλλά χθες μετά από 6 συνεδριάσεις το Διοικητικό Εφετείο του Κιέβου ανακοίνωσε την απόρριψη της προσφυγής του.

Πολιτική δίωξη

Από την πλευρά του το ΚΚ Ουκρανίας δηλώνει ότι η δίκη αυτή είναι πολιτικά υποκινούμενη και έχει ως στόχο να διαλύσει το κόμμα, τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση στο αντιδραστικό καθεστώς του Κιέβου.
Σημειώνει ότι είναι το μόνο κόμμα που αντιτίθεται στη μετατροπή της Ουκρανίας σε αποικία, που αντιδρά στην πολιτική κοινωνικής γενοκτονίας που επιβάλλεται από το ΔΝΤ, με το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση των τιμολογίων, που αντιπαλεύει τη διαφθορά που αυξήθηκε σημαντικά αφότου οι φασιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις ήρθαν στην εξουσία.
Επίσης το ΚΚ Ουκρανίας δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της ιστορικής αλήθειας και ενάντια στο φασισμό, γι’αυτό δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ως «ήρωες» τους συνεργάτες του Χίτλερ, προσβάλλοντας τη μνήμη των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού.
902

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More