18 Δεκ 2014

Συνωμοσίες από τα παλιά - Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γινόταν πρόεδρος Δημοκρατίας με ακροδεξιές ψήφους

Συνωμοσίες από τα παλιά -Οταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γινόταν πρόεδρος Δημοκρατίας με ακροδεξιές ψήφους [εικόνες]
Όσοι μιλούν αυτές τις ημέρες για συνωμοσίες προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας ξεχνούν τι συνέβη στην εκλογή Καραμανλή το 1980.
Τον Κωνσταντίνο Τσάτσο διαδέχθηκε στην προεδρία της Δημοκρατίας, το 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος πρώτα παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προετοίμαζε την εκλογή του στην προεδρία της δημοκρατίας πολλά χρόνια νωρίτερα.
Κίνηση πρώτη: Διέλυσε ένα κόμμα
Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να διαλύσει το κόμμα των Φιλελευθέρων που είχε τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Το κόμμα των Νεοφιλελεύθερων συγκέντρωσε στις εκλογές του 1977 ποσοστό 1,08% εκλέγοντας βουλευτές τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Παύλο Βαρδινογιάννη.
Προτού να περάσει εξάμηνο, το κόμμα των Νεοφιλελεύθερων διαλύθηκε και οι βουλευτές του, Κ. Μητσοτάκης και Π. Βαρδινογιάννης, προσχώρησαν στη ΝΔ (10 Μαΐου 1978). Ετσι, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξασφάλισε δύο ψήφους για την εκλογή του στην προεδρία. Εις αντάλλαγμα έδωσε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το υπουργείο Οικονομικών, τότε υπουργείο Συντονισμού.
Κίνηση δεύτερη: Πήρε μαζί του το ακροδεξιό κόμμα της εποχής
Το ακροδεξιό κομμάτι της ΝΔ αποσπάστηκε και δημιούργησε την Εθνική Παράταξη. Με αρχηγό τον Στέφανο Στεφανόπουλο, το κόμμα αυτό ήταν φιλοχουντικό και φιλοβασιλικό και στις εκλογές του 1977 πήρε ποσοστό 6,82% και πέντε βουλευτές.
Στην εκλογή προέδρου Δημοκρατίας το 1980 τρεις από τους πέντε βουλευτές της Εθνικής Παράταξης ψήφισαν υπέρ του Καραμανλή.

Για την εκλογή του πραγματοποιήθηκαν τρεις ψηφοφορίες. Στην πρώτη συγκέντρωσε 179 ψήφους (175 έδρες είχε η Νέα Δημοκρατία), στη δεύτερη 181 και στην τρίτη 183 ψήφους.
Το ΠΑΣΟΚ απείχε και από τις τρεις ψηφοφορίες, το ΚΚΕ ψήφισε λευκό, ενώ η Εθνική Παράταξη υπέρ του. Τον Καραμανλή ψήφισαν και δύο βουλευτές από την κεντρώα ΕΔΗΚ (την πρώην Ενωση Κέντρου) και ένας από το νεοσχηματισθέν ΚΟΔΗΣΟ, το άλλο κεντρώο κόμμα.
Στις 5 Μαΐου 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέχτηκε πρόεδρος της Δημοκρατίας, με «δεκανίκια» από το Κέντρο και την ακροδεξιά, ενώ αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός ανέλαβε ο Γεώργιος Ράλλης (10 του μήνα), που οδήγησε τη χώρα στις εκλογές του 1981.
Σε αυτή την ιστορική φωτογραφία εικονίζονται, πλην του Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθιστός ο Κώστας Καραμανλής και όρθιος ο Αντώνης Σαμαράς:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More