20 Δεκ 2014

Ρωσο-αμερικανική συνεννόηση εν μέσω κρίσης


www.politis-news.com
Του Κώστα Ράπτη
Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry και της Ρωσίας Sergey Lavrov την Κυριακή στην αμερικανική πρεσβεία στην Villa Taverna της Ρώμης εικονογραφεί το μέγα παράδοξο που χαρακτηρίζει τον “νέο Ψυχρό Πόλεμο” στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση: παρά τους εκατέρωθεν υψηλούς τόνους (συμπεριλαμβανομένων και των καταγγελιών του ΝΑΤΟ για κλιμάκωση της ρωσικής αεροπορικής δραστηριότητας στον διεθνή εναέριο χώρο της Βαλτικής), οι δύο πλευρές εμφανίζονται “καταδικασμένες” να κρατούν διαρκώς ανοιχτούς τους διαύλους τις συνομιλίες.
Το παράδοξο γίνεται εμφανέστερο από το γεγονός ότι μόλις την Παρασκευή το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε το Νόμο Υποστήριξης της Ουκρανικής Ελευθερίας, που αντιμετωπίσθηκε από τη Μόσχα ως οιονεί κήρυξη πολέμου, αφού δίνει τη δυνατότητα ακόμη και αποστολής φονικής στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ στην κυβέρνηση της Ουκρανίας –εάν συναινέσει σε αυτό ο Λευκός Οίκος.
Την ίδια ημέρα, η εκπρόσωπος του State Department, Jen Psaki επέκρινε διακριτικά την Ινδία για τις 20 συμφωνίες που υπέγραψε με τη Ρωσία κατά την επίσκεψη Putin στο Δελχί, δηλώνοντας ότι η εποχή δεν προσφέρεται για “business as usual”.
Και όμως: η συνάντηση της Ρώμης όχι μόνο ήταν η 17η μεταξύ των δύο ανδρών εντός του έτους, αλλά και επισπεύσθηκε κατά μία ημέρα –γεγονός που δίνει την αίσθηση του επείγοντος. Η δε ατζέντα ήταν ευρύτατη, καλύπτοντας τις εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Λίγα έγιναν γνωστά από το περιεχόμενο της συνομιλίας Kerry-Lavrov –πέρα από την ανάρτηση του Ρώσου υπουργού στο Facebook ότι “οι διμερείς σχέσεις μπορούν να προωθηθούν υπό καθεστώς ισοτιμίας και όχι πιέσεων”. Επιπλέον, έγινε λόγοις για αναθέρμανση των πρωτοβουλιών επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος και της συριακής κρίσης.
Η Ουκρανία δεν είναι απαραιτήτως το κρισιμότερο ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτή τη στιγμή οι δύο υπουργοί –πόσω μάλλον που η τελευταία εκεχειρία στην περιοχή δείχνει να τηρείται, παραπέμποντας σε “πάγωμα” της σύγκρουσης. Ήδη, στο αεροδρόμιο του Ντονιέτσκ, πεδίο φονικών μαχών όλο το προηγούμενο διάστημα, συναντήθηκαν και έδωσαν τα χέρια στρατιωτικοί διοικητές των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών, καταφερόμενοι κατά του “αδελφοκτόνου” πολέμου.
Αντίθετα, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή η κατάσταση δείχνει να βρίσκεται εκτός ελέγχου –στέλνοντας τους κραδασμούς μέχρι το μακρινό Σίδνεϊ, όπου εκτυλίσσεται το δράμα της εισβολής τζιχαντιστών σε καφετέρια και της ομηρίας δεκάδων ανθρώπων.
Δεν είναι παρακινδυνευμένη η εκτίμηση που θέλει την Ουάσιγκτον να εγκαταλείπει τα σχέδια “αλλαγής καθεστώτος” στη Δαμασκό και να αξιολογεί θετικά τις προσπάθειες της Μόσχας να συγκαλέσει σύνοδο της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Συρίας.
Άλλωστε, σε ένα συνδεόμενο μέτωπο, την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα το οποίο νομιμοποιεί την νέα, μη μάχιμη αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν από την πρώτη του νέου έτους και παράλληλα εξασφαλίζει την τροφοδοσία της από το Βόρειο Δίκτυο Διανομής, δηλ. μέσω ρωσικής επικράτειας. Οι δε απειλές του Κογκρέσου για νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αφήνουν άθικτη τη συμφωνία του Πενταγώνου για αγορά ρωσικών ελικοπτέρων που θα χορηγηθούν στον αφγανικό στρατό.
Είναι εξάλλου αποκαλυπτικό ότι ο ίδιος ο Barack Obama εξέφρασε τις επιφυλάξεις του έναντι της υιοθέτησης νέων κυρώσεων, επικαλούμενος την ανάγκη να παραμείνει αρραγές το μέτωπο με τις ευρωπαϊκές χώρες –ενώ την ίδια στιγμή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Anton Siluanov προκειμένου να του ζητήσει αναβολή της αποπληρωμής περσινού “δρακόντειου” ρωσικού δανείου ύψους 3 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία, το οποίο θα μπορούσε να πυροδοτήσει στάση πληρωμών, αναστατώνοντας και την ευρωζώνη…
: capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More