9 Οκτ 2013

«Όλα πάνε καλά μάνα». Της Μαρίας Τριαντοπούλου

Φωτογραφία: Αγγελική Παναγιώτου/FosPhotos
Λοιπόν εγώ δεν ξέρω πολλά πράγματα σχετικά με τα οικονομικά. Και κυρίως δεν τα πολυκαταλαβαίνω. Τώρα δε τελευταία που μας τα αναλύουν όλοι οι οικονομικοί τηλεστάρ με ιδιαίτερη πολυμάθεια και περίπλοκη ορολογία τα έχω μπερδέψει ακόμα χειρότερα. Η Μαρία Τριαντοπούλου γράφει την σκέψη της ημέρας.
Εδώ και τρία χρόνια προσπαθώ να καταλάβω τι γίνεται, γιατί είμαστε εδώ που είμαστε, ποιος φταίει για την κατάντια μας τελικά και δεν βγάζω άκρη. Ψάχνω να μάθω τα νέα δεδομένα και να γίνω ειδική στα spreads και στους οίκους αξιολόγησης και τα πορίσματά τους, στο τι θα πει «κούρεμα χρέους» και στο να αντιληφθώ ποιες θα πρέπει να είναι οι μεσοπρόθεσμες και οι μακροπρόθεσμες χρηματοπιστωτικές προοπτικές της χώρας μου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακούω τις οικονομικές «θεωρίες» που μου εξηγούν γιατί αυξάνονται δραματικά κάθε μέρα οι στρατιές των ανέργων, γιατί έχουν μειωθεί στα όρια της φτώχειας οι μισθοί και οι συντάξεις, γιατί προχθές που περνούσα την οδό Πατησίων που παλιά έσφυζε από ζωή έβλεπα μόνο κλειστά μαγαζιά και συνεπακόλουθα χρεοκοπημένα νοικοκυριά, γιατί στα νοσοκομεία δεν έχουν φάρμακα και στα σχολεία υποδομές και τόσα άλλα «γιατί» που χρειάζονται πολύ χώρο να απαριθμηθούν και που, στο κάτω κάτω, όλοι τα γνωρίζουμε γιατί τα βιώνουμε καθημερινά...
Ακούω και τις αναλύσεις για το ποιος έφταιξε για την τόσο επώδυνη ύφεση και τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας. Διαλέξτε και πάρτε: οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών που με εγκληματική αμέλεια μας οδήγησαν στην καταστροφή, η διαπλοκή που είχε στήσει γλέντι εις βάρος μας, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Γερμανία, το ΔΝΤ, η φοροδιαφυγή, οι συνδικαλιστές, οι αγρότες, οι δάσκαλοι, εσύ που έδωσες φακελάκι στον γιατρό και όχι αυτός που το πήρε, εσύ που «λάδωσες» για να γίνει κάποια έστω και νόμιμη δουλειά σου κι όχι αυτός που τα πήρε, ο Κωστόπουλος και το lifestyle που προώθησε, τα δάνεια, οι τράπεζες, το χρηματιστήριο, η έλλειψη παραγωγικότητας και μείωση των εξαγωγών, «το κακό το ριζικό μας ή ο Θεός που μας μισεί», οι γέροι, οι μετανάστες που μας πήραν τις δουλειές, οι εξωγήινοι!
Όμως σήμερα ΟΛΑ αυτά έχουν λυθεί. Ο νέος προϋπολογισμός όπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκουρας προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα (άλλη προσφιλής φράση του κυβερνητικού συνασπισμού) πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το 2013 και δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2014. Με τέτοια καταπληκτικά νέα απορώ πως καθόμαστε στα σπίτια μας και δεν έχουμε ξεχυθεί στους δρόμους να πανηγυρίσουμε «μετά βαϊων και κλάδων».
Είναι τέτοια η χαρά μου που θα σταματήσω το γράψιμο για να πάρω την 90χρονη μάνα μου με την κομμένη σύνταξη, που δεν έχει τίποτα στο όνομα της έκτός από τα 500 ευρώ που της απέμειναν από τις λιγοστές οικονομίες της και από ένα χαρτί του ΤΑΞΙΣ που της ζητάει 2.500ευρώ φόρο, για να της ανακοινώσω με χαρά: «όλα καλά μάνα, μην ανησυχείς!»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More