*ΠΕΡΙ ΤΑ 700 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΕΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ Η ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Γύρω από το εάν είναι εφικτή ή πιθανή μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη περιστρέφεται η προεκλογική περίοδος. Ουσιαστικά, το εάν θα παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη αποτελεί το βασανιστικό δίλημμα των επικείμενων εκλογών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι οι Ευρωπαίοι μπλοφάρουν και τη Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ να απαντούν ότι η απομάκρυνση από το ευρώ θα είναι καταστροφική κυρίως για τους Έλληνες και την Ελλάδα.Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν θέλει την έξοδο της χώρας μας από την Ευρωζώνη, καθώς θα έχει κόστος για όλες τις πλευρές. Εδώ, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κάτι ψέλλισε για υποψίες προετοιμασιών και «γκρεμίστηκαν» το ευρώ και τα χρηματιστήρια. Πού και να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο…
Σε μια εποχή που πολλά λέγονται, όπως ας πούμε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι πιθανή γιατί κάτι τέτοιο δεν συμφέρει τους Ευρωπαίους, λέμε να βάλουμε σε μια τάξη τις… συνιστώσες του θέματος. Και εκ προοιμίου επισημαίνουμε ότι η αποχώρηση ή η αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν συμφέρει κανέναν, αλλά το μεγαλύτερο κόστος θα το αναλάβει η χώρα μας, που θα γυρίζει στο μηδέν, δηλαδή πολλές δεκαετίες πίσω.
Οι Γερμανοί είναι εκείνοι που πιέζουν περισσότερο από οποιουσδήποτε άλλους για παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι της Budesbank έχουν την άποψη ότι η πτώχευση της Ελλάδας και η έξοδός της από το ευρώ είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε χαλάρωση «των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των πιστωτών της». Η Budesbank υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να επεκταθεί η διεθνής οικονομική στήριξη προς τη χώρα μας και ότι αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της «πρέπει να υποστεί τις συνέπειες», καθώς τα προβλήματα που θα προκύψουν για τη Γερμανία και την Ευρωζώνη σε περίπτωση χρεοκοπίας «είναι σημαντικά, αλλά μπορούν να ξεπεραστούν».
Ποια είναι αυτά τα σημαντικά προβλήματα; Πρώτον, η αστάθεια που θα προκληθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δεύτερον, οι κερδοσκοπικές πιέσεις που θα ασκηθούν στις υπόλοιπες «προβληματικές» χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Τρίτον, η ανάγκη να επουλωθούν οι πληγές με αύξηση των πιστώσεων, δηλαδή με άντληση κεφαλαίων από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Οικονομικό χάος
Οι αναλυτές της UBS διατυπώνουν την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, καθώς το κόστος της αποχώρησής της είναι υπερβολικό, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ευρωζώνη. Σύμφωνα με την ανάλυσή τους, εάν η Ελλάδα σκεφτεί και μόνο να φύγει από το ευρώ, «οι αγορές, οι διεθνείς εμπορικές εταιρείες και οι καταθέτες θα υποστούν τις συνέπειες. Αυτό και μόνο θα καταλήξει πιθανότατα σε οικονομικό χάος. Η πρόβλεψη –και όχι η ενέργεια της εξόδου– θα οδηγήσει πιθανότατα στην παύση του διεθνούς εμπορίου, σε bank runs, στην ανικανότητα της κυβέρνησης να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές».
Υπάρχει και το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης. «Και τα ρίσκα βρίσκονται στη μετάδοση από τα bank runs. Εάν συμβούν, θα είναι εξαιτίας των κινδύνων για την ύπαρξη του ευρώ, και όχι τόσο λόγω των κινδύνων φερεγγυότητας ή ρευστότητας των τραπεζικών συστημάτων. Και εάν συμβεί, τότε σχήματα πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων είναι απίθανο να προσφέρουν κάποια λύση», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι οικονομολόγοι της UBS.
Για τους ίδιους, η πιθανότητα και άλλες οικονομίες να ακολουθήσουν την Ελλάδα σε μια άτακτη έξοδο θα πρέπει να θεωρείται πολύ υψηλή, «και είναι αυτό το ρίσκο που κάνει κάποιον να σκεφτεί ότι οι λογικοί άνθρωποι που είναι στη χάραξης πολιτικής, δεν θα θέλουν να τζογάρουν με τις πιθανότητες».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για την Ευρωζώνη και τις Ηνωμένες Πολιτείες το κόστος σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μικρότερο των 500 δισ. ευρώ, δηλαδή για να κλείσουν οι πληγές θα απαιτηθεί ένα ποσό αντίστοιχο με αυτό που διοχετεύεται στη χώρα μας για να παραμείνει «ζωντανή». Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία, για να συνέλθει από το σοκ, θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 700 δισ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση
Επειδή το θέμα ενδιαφέρει και τους Αμερικανούς, οικονομολόγοι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού προβλέπουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ με νέο επενδυτικό πακέτο ενίσχυσης, ενώ ένας μεγάλος φορέας χρηματοοικονομικών αναλύσεων πιθανολογεί ότι μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει τη χώρα σε κατάσταση-Μοντενέγκρο, δηλαδή να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε ευρω-χρηματοδότηση καμίας μορφής.
Μπορεί να γίνουν οριακές αλλαγές στο πρόγραμμα του ΔΝΤ που θα συνοδεύεται με επενδυτικό πρόγραμμα τύπου αμερικάνικου TARP, αντίστοιχο με αυτό που ακολούθησε η αμερικάνικη οικονομία. Το δεύτερο έχει να κάνει με μια διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, που αν δεν δεχτεί να ακολουθήσει τη συνταγή των μέτρων μπορεί να κρατικοποιήσει ακόμα και ιδιωτικές περιουσίες.
Ο Jim O Neil της Goldman Sachs περιμένει ένα επενδυτικό πακέτο, εφόσον οι ψηφοφόροι αποδεχτούν τις προϋποθέσεις παραμονής στο ευρώ, που έμμεσα πλην σαφώς συνδέει με το μνημόνιο.
Ενδιαφέρον έχει και η άποψη της κυβέρνησης της Σουηδίας. Σουηδοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πληγεί η παγκόσμια οικονομία, αν και θα επηρεαστούν οι χρηματοοικονομικές αγορές. Οι Σουηδοί επισημαίνουν ότι η παγκόσμια οικονομία έχει επιταχύνει, καθώς στέλνουν θετικά μηνύματα οι ΗΠΑ, η Λατινική Αμερική, η Ασία και η Αφρική. Τα αρνητικά μηνύματα στέλνονται μόνο από τη νότια Ευρώπη.
Στο… 50% ο πληθωρισμός
Για τη χώρα μας, οι οικονομικές επιπτώσεις θα ήταν καταστροφικές. Επιπλέον, οι αρνητικές πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες μιας εξόδου από το ευρώ θα ήταν επίσης βαθιές και μακροπρόθεσμες.
Κάποιες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να φτάσει στο 30% ή ακόμη και στο 50%. Θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις που θα έχουν τέτοιες εξελίξεις στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και από τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών στους μισθούς. Ένας τέτοιος φαύλος κύκλος πληθωρισμού θα εξουδετέρωνε στην πράξη τις ευνοϊκές επιπτώσεις που θα είχε, βραχυπρόθεσμα, το υποτιμημένο νέο εθνικό νόμισμα στην ανταγωνιστικότητα των τιμών.
http://www.iapopsi.gr/index.php?opti...sinistoses-tis
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου