15 Φεβ 2012

Οι Έλληνες φτωχότεροι και οι Γερμανοί πλουσιότεροι

Συντάκτης: Βαγγέλης Τριάντης
Μπορεί η Ανκέλα Μέρκελ να καταδικάζει τον Ελληνικό λαό σε σκληρή και μακροχρόνια λιτότητα, φαίνεται όμως ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τους Γερμανούς «υπηκόους» της.
Την ώρα που τα μνημονιακά μέτρα της Γερμανίδας καγκελάριου και των λοιπών «καλοπροαίρετων» δανειστών έχουν βυθίσει την Ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση που ξεπερνά το -5%, οι Γερμανοί ευημερούν.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής (Destatis) Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 3% το 2011. Πιο απλά, οι Έλληνες γίναν φτωχότεροι και οι Γερμανοί πλουσιότεροι. Παρόμοια αύξηση στο Γερμανικό ΑΕΠ καταγράφεται και για το 2010, σε ποσοστό 3,7%.
Εκτός όμως από τους Γερμανούς πλουσιότεροι έγιναν και οι Γάλλοι τον τελευταίο χρόνο. Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών (INSEE), το ΑΕΠ της χώρας παρουσίασε αύξηση κατά 1,7%.


Η Άνγκελα «τρώει» την Ελλάδα

Χαρακτηριστικό, είναι το σκίτσο της βρετανικής εφημερίδας «Independent», το οποίο παρουσιάζει την Άνγκελα Μέρκελ να καταβροχθίζει την Ελλάδα.
Στο σκίτσο απεικονίζεται η Γερμανίδα καγκελάριος να φοράει στο λαιμό την Ελληνική σημαία προκειμένου να μην λερωθεί από το λουκούλλειο γεύμα της, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η χώρα μας, ενώ στο πίσω μέρος απεικονίζεται η Ελλάδα στις φλόγες.
Το σκίτσο είναι μια παραλλαγή του διάσημου έργου του Ισπανού ζωγράφου Φρανσίσκο Γκόγια «Ο Κρόνος τρώει το γιο του». Το έργο είναι βασισμένο στον Ελληνικό μύθο του Τιτάνα Κρόνου, ο οποίος καταβροχθίζει τα παιδιά του αμέσως μετά τη γέννηση τους φοβισμένος ότι θα του πάρουν το θρόνο.

60 δισ. ευρώ κέρδη

Τα Γερμανικά οφέλη από τη λειτουργία της ευρωζώνης, είναι κάτι το οποίο έχει συζητηθεί ουκ ολίγες φορές.
Οι Γερμανοί είχαν την τύχη να ανταγωνίζονται χώρες οι οποίες υστερούσαν τεχνολογικά όπως για παράδειγμα η Ελλάδα και οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου. Το αποτέλεσμα ήταν τα Ελληνικά προϊόντα να μην μπορούν να ανταγωνιστούν τα Γερμανικά και έτσι να ευνοούνται οι Γερμανικές εξαγωγές.
Οι χώρες του Ευρωπαϊκού αναγκαστικά προσέφευγαν στο δανεισμό προκειμένου να καλύψουν το έλλειμμα στο εμπορικό τους ισοζύγιο, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος τους συνεχώς να αυξάνει.
Πριν από λίγο καιρό έκθεση-κόλαφος της Γερμανικής δημόσιας τράπεζας KfW που δόθηκε στη δημοσιότητα επιβεβαίωσε το «μόνιμο οικονομικό όφελος» της Γερμανίας.
Μόνο τη διετία 2009-2010 οι Γερμανοί αποκόμισαν κέρδη ύψους 50 με 60 δισ. ευρώ όπως αναφέρει η τράπεζα. Επιπλέον, σύμφωνα με την KfW, η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ αποφέρει περισσότερα οφέλη στη Γερμανία απ’ όταν η ίδια ασκούσε νομισματική πολιτική.
Η γερμανική συγκυρία επωφελείται επίσης από τον περιορισμό του πληθωρισμού εκ μέρους της ΕΚΤ, η οποία είναι αποτελεσματικότερη στον τομέα αυτό απ’ ό, τι ήταν η Μπούντεσμπανκ την εποχή του γερμανικού μάρκου, κάτι που έχει υπενθυμίσει στο παρελθόν και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ. 
 http://www.koutipandoras.gr/?p=15677

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More