14 Φεβ 2012

Στις υπηρεσίες του Εφραίμ ο Κορυδαλλός


Κατηγορούμενος για τρία κακουργήματα έχει βάλει μια φυλακή να κάνει υπερωρίες για να τον εξυπηρετεί.
Ο λόγος για τον ηγούμενο Εφραίμ ο οποίος από την μια πλευρά δέχεται τις επισκέψεις δεκάδων πιστών και όχι συγγενών του (όπως ορίζει ο νόμος) κατά την διάρκεια του επίσημου επισκεπτηρίου του Κορυδαλλού και από την άλλη μετά το πέρας του επισκεπτηρίου δέχεται τις επισκέψεις μητροπολιτών, κληρικών και μοναχών της μονής Βατοπεδίου.
Συγκεκριμένα καθημερινά αυξάνονται οι καταγγελίες και οι διαμαρτυρίες κρατούμενων του Κορυδαλλού καθώς στις φυλακές ισχύουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Οι φίλοι του ηγούμενου επισκέπτονται το ρασοφόρο κρατούμενο οποιαδήποτε ώρα και στιγμή .
Με λίγα λόγια οι κρατούμενοι καταγγέλλουν ότι κατά την διάρκεια του επισκεπτηρίου και όχι μόνο, στις φυλακές παρελαύνουν φίλοι και ρασοφόροι που επισκέπτονται τον ηγούμενο χωρίς να τηρηθεί κανένας κανόνας και κυρίως το επίσημο ωράριο του επισκεπτηρίου.

Επειδή ο Εφραίμ δεν έχει καθαιρεθεί από το Συνοδικό Δικαστήριο διατηρεί το δικαίωμα του να εξομολογεί τα «πνευματικά του παιδιά» αυτό όπως αποδεικνύεται λειτουργεί ως «μέσο» ώστε τον ηγούμενο Εφραίμ να μπορούν να το επισκέπτονται πιστοί και φίλοι με σκοπό να του εξομολογήσει.
Άλλωστε αυτό αναφέρουν και ιστοσελίδες που
ενημερώνουν τους πιστούς για την διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν με σκοπό να δουν από κοντά τον προφυλακισμένο Εφραίμ.
Όπως αναφέρουν οι κρατούμενοι αλλά και το θυρωρείο του Κορυδαλλού, το επισκεπτήριο είναι δύο φορές την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Τετάρτη. Όπως αποδεικνύεται όμως στην περίπτωση του Εφραίμ το επισκεπτήριο ξεπερνά τους κανόνες και δίνει το δικαίωμα στους…φίλους του ρασοφόρου να τον βλέπουν οπότε θέλουν.
Με λίγα λόγια την ώρα που ό Εφραιμ απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης οι υπόλοιποι κρατούμενοι δεν μπορούν να δεχθούν επισκέψεις πέρα από τους στενούς συγγενείς τους. Κρατούμενος αναφέρει στο www.koutipandoras.gr ότι «μου απαγορεύουν να δω την σύντροφο μου επειδή δεν είμαστε παντρεμένοι».
Να σημειωθεί στις 10 Φεβρουαρίου την ημέρα του Αγίου Χαραλάμπους οι ιερείς –φίλους του Εφραίμ αποφάσισαν να γυρίσουν το «ημερολόγιο 13 μέρες πίσω και να γιορτάσουν στο εκκλησάκι του Κορυδαλλού την ονομαστική γιορτή παλιο-ημερολογίτη του ηγουμένου Εφραίμ.
Η άδικη μεταχείριση των υπολοίπων κρατουμένων έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα καθώς οι αυστηροί σωφρονιστικοί κανόνες ισχύουν μόνο για τους υπόλοιπους και όχι για τον Εφραίμ.
Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κανένας νόμος ή άρθρο στον σωφρονιστικό κώδικα που να ορίζει ότι οι ιερείς έχουν διαφορετική μεταχείριση από τους υπόλοιπους κρατούμενους.
Να υπενθυμίσουμε ότι ρασοφόροι κρατούμενοι έχουν φυλακιστεί στο παρελθόν αλλά δεν είχαν σε καμία περίπτωση όλες αυτές τις «παροχές».Τόσο ο Γιοσάκης του παραδικαστικού όσο και ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Παντελεήμον κρατήθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού χωρίς όμως να μπορούν να τους επισκέπτονται ανά πάσα ώρα και στιγμή συγγενείς φίλοι και πιστοί.
Διαβάστε τι αναφέρει ο Σωφρονιστικός Κώδικας στο άρθρο 3 περί «ισότητας στην μεταχείριση των κρατουμένων»
Άρθρο 3
Ισότητα στη μεταχείριση των κρατουμένων
2. Ειδική μεταχείριση των κρατουμένων επιφυλάσσεται, όταν
δικαιολογείται από τη νομική ή πραγματική κατάστασή τους, όπως υποδίκων
και καταδίκων, εγγάμων και αγάμων, ανηλίκων και ενηλίκων, γυναικών και
ανδρών, ατόμων με ειδικές ανάγκες ή για τις Θρησκευτικές ή άλλες
πεποιθήσεις, εφόσον γίνεται υπέρ του κρατουμένου και προς εξυπηρέτηση
των ειδικών αναγκών που απορρέουν από την κατάσταση στην οποία
ευρίσκεται.
Στο άρθρο 39 του Σωφρονιστικού Κώδικα αναφέρεται επίσης ότι «Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ασκήσεως των παραπάνω δικαιωμάτων καθορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό του καταστήματος.»
Άρθρο 39
Άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων
1. Η θρησκευτική αγωγή είναι προαιρετική και περιλαμβάνει το δικαίωμα
του κρατουμένου να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα και να
επικοινωνεί με αναγνωρισμένο εκπρόσωπο του θρησκεύματος ή του δόγματός
του. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ασκήσεως των παραπάνω δικαιωμάτων
καθορίζονται στον εσωτερικό κανονισμό του καταστήματος.
Με λίγα λόγια ο σωφρονιστικός κώδικας λέει ξεκάθαρα περί ισότητας των έγκλειστων και όσον αφορά το δικαίωμα του κρατουμένου να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα και να επικοινωνεί με αναγνωρισμένο εκπρόσωπο του θρησκεύματος αναφέρεται ότι αυτό, ορίζεται από τον εσωτερικό κανονισμό του καταστήματος.
Δηλαδή είναι στην διακριτική ευκαιρία του διοικητή του καταστήματος να ορίζει τον τρόπο και την συχνότητα της επικοινωνίας του κρατουμένου με τον αναγνωρισμένο εκπρόσωπο του θρησκεύματος του.
Η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ούτε ένας ή πολύ περισσότερο χιλιάδες δεν μπορούν να επισκέπτονται κάποιον εάν δεν είναι συγγενείς πρώτου βαθμού, δεν έχουν κάποια ειδική σχέση και δεν έχει δώσει άδεια το υπουργείο Δικαιοσύνης. Άρα λοιπόν ζητάμε να μας πει το υπουργείο Δικαιοσύνης εάν έχουν άδεια όλοι αυτοί να επισκέπτονται τον ηγούμενο Εφραίμ. Προφανώς παραβιάζεται η ισότητα των κρατουμένων».
Όπως αναφέρει το υπουργείο δικαιοσύνης στο www.koutipandoras.gr έχει συνεδριάσει το συμβούλιο των φυλακών για την «περίπτωση» Εφραίμ και έχει ληφθεί απόφαση σύμφωνα με την οποία για την εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος μπορούν από τις 17:30 και μετά (όπου ολοκληρώνεται το επίσημο επισκεπτήριο των φυλακισμένων) να επισκέπτονται τον Εφραίμ μητροπολίτες κληρικοί και μοναχοί της Μονής Βατοπεδίου.
Όπως ενημερωθήκαμε από το υπουργείο μέχρι στιγμής εκτός ωραρίου του επισκεπτηρίου επισκέπτονται τον ηγούμενο τόσο ο μητροπολίτης Μεσόγειας και ο μητροπολίτης Γλυφάδας αλλά και πολλοί μοναχοί του Βατοπεδίου .
Περιμένουμε την απάντηση από τον διευθυντή των φυλακών κ Ιωάννη Ανέστη.
Το ερώτημα που θέτουμε  προς το υπουργείο δικαιοσύνης είναι πως επιτρέπει την ώρα  που έχει ομολογήσει πως υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα στις φυλακές και γενικότερα στο σωφρονιστικό σύστημα να έχει μετατρέψει ένας κατηγορούμενος για τρία κακουργήματα τον χώρο της φυλακής σε πριβέ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More