Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου, που περιλαμβάνει εξομοίωση των αποδοχών για υπαλλήλους με ίδια προσόντα και κατάργηση επιδομάτων, θα φέρει καθίζηση στις αποδοχές
Με μειώσεις αποδοχών που θα φτάσουν μέχρι και το 53% θα βρεθούν αντιμέτωποι περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι που λαμβάνουν σήμερα υψηλά επιδόματα, με την άμεση εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου από 1ης Οκτωβρίου. Μετά τις πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην άμεση εφαρμογή του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα, χωρίς να υπάρξει τριετής μεταβατική περίοδος προσαρμογής.Το γεγονός αυτό θα επιφέρει "καθίζηση" των αποδοχών στους υπαλλήλους των υπουργείων που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα (είναι το Οικονομικών, το Εσωτερικών και το πρώην υπουργείο Οικονομίας). Εφαρμόζοντας άμεσα την αρχή "ίση αμοιβή για ίδια δουλειά σε υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία", από τον Οκτώβριο θα εξισωθούν οι αμοιβές των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης με την ίδια προϋπηρεσία σε όλα τα υπουργεία.
Παράλληλα θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα (υπολογίζονται σε 100) και θα παραμείνουν μόνο τέσσερα: η οικογενειακή παροχή, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα παραμεθόριων περιοχών και τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακών σπουδών, αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης). Θα παραμείνουν ως έχουν τα επιδόματα εορτών και αδείας, που ανέρχονται στα 1.000 ευρώ ετησίως.
Σε όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους, που θα καθορίζονται με βάση συμβόλαια παραγωγικότητας ή αποδοτικότητας που θα υπογράφουν, θα καταβάλλονται επιπλέον "επιδόματα παραγωγικότητας". Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή επιδόματος παραγωγικότητας είναι να υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης του παραγόμενου έργου του υπαλλήλου (οικονομικοί στόχοι κτλ).
Με την κατάργηση των επιδομάτων οι συνολικές απώλειες των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμανθούν από 7% έως και 53% σε μερικές ειδικές περιπτώσεις (π.χ. κλητήρες του υπουργείου Οικονομικών που λαμβάνουν το επίδομα ΔΙΒΒΕΤ το οποίο φτάνει και τα 1.800 ευρώ). Υπάρχουν και κατηγορίες υπαλλήλων που ανήκουν στον στενό δημόσιο τομέα που θα καταγράψουν οριακές αυξήσεις στις αποδοχές τους όπως είναι διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης του υπουργείου Εθνικής Aμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι ΠΕ αναμένεται να λάβουν αυξήσεις 27%, οι απόφοιτοι ΤΕΙ 17% και οι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ από 3-9%.
ΑΛΛΑΓΕΣ
Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν
Οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Ανταγωνιστικότητας (πρώην Ανάπτυξης) που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα, αλλά και οι εργαζόμενοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να είναι οι μεγάλοι χαμένοι από το ενιαίο μισθολόγιο. Στην πρώτη κατηγορία οι εργαζόμενοι των συγκεκριμένων υπουργείων λαμβάνουν σήμερα επιδόματα που αντιστοιχούν από το 30-60% των συνολικών τους αποδοχών. Η κατάργηση των επιδομάτων και η παράλληλη μικρή αύξηση των βασικών μισθών (η οποία λογίζεται ως ενσωμάτωση επιδομάτων στις βασικές αποδοχές) θα επιφέρει μειώσεις στις αποδοχές τους κατά μέσο όρο από 20-40%. Σημαντικές απώλειες, που θα ξεπερνούν το 50%, θα έχουν οι υπάλληλοι των συγκεκριμένων υπουργείων οι οποίοι είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (διοικητικοί υπάλληλοι, κλητήρες κ.τ.λ.).
Αντίστοιχα το σύνολο των υπαλλήλων που ανήκουν στις χαμηλότερες εκπαιδευτικές κατηγορίες (ΥΕ και ΔΕ) με το νέο μισθολόγιο θα έχουν πιο αργούς ρυθμούς εξέλιξης από τους συναδέλφους τους που κατέχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ενώ θα "σταματούν" στον 4ο βαθμό, όπως προβλέπει το σχέδιο για το ενιαίο βαθμολόγιο.
Από τους λίγους κερδισμένους του νέου μισθολογίου, που θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται έστω και κατά λίγα ευρώ, θα είναι το πολιτικό προσωπικό των υπουργείων Εθνικής Αμυνας, Θαλασσίων Υποθέσεων και Παιδείας.
Οι αποδοχές των συγκεκριμένων υπαλλήλων που ανήκουν στα "υπόγεια" των μισθολογικών απολαβών του Δημοσίου καταγράφουν σήμερα αποκλίσεις -20% (υπ. Εθνικής Αμυνας) και από -12 έως 19% (υπουργεία Θαλασσίων Υποθέσεων και Παιδείας) από τον μέσο όρο αποδοχών των υπαλλήλων στα υπουργεία.
ΝΕΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ
Εξι κλίμακες και αυστηρή αξιολόγηση
Εξι βαθμολογικές κλίμακες, όπου θα επανακαταταγούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, και αυστηρό σύστημα ουσιαστικής αξιολόγησης σε ατομικό και υπηρεσιακό επίπεδο, που θα καθορίζει τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων, αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες του νέου βαθμολογίου για το Δημόσιο.
Το σύστημα αξιολόγησης για τους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες, θα αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εισηγήσεις σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται ανά τριετία η διαδικασία των γραπτών εξετάσεων για όλους τους υπαλλήλους σε συνδυασμό με την αξιολόγηση που θα έχουν από τους προϊσταμένους τους κάθε χρόνο.
Η αξιολόγηση θα πραγματοποιείται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών, η σχέση με τους συναδέλφους, η αποδοτικότητα στην εργασία κτλ. Σε περίπτωση που στον υπηρεσιακό φάκελο του υπαλλήλου υπάρχει αρνητική αξιολόγηση, τότε δεν θα λαμβάνει το σύνολο των μισθολογικών ωριμάνσεων .
ΝΙΚΟΣ Β.ΤΣΙΤΣΑΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου