Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Σε «βόμβα» για τον προϋπολογισμό χιλιάδων νοικοκυριών εξελίχθηκε η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων που παράνομα άλλαξαν χρήση. Περίπου 600 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων (που έχουν υπαχθεί στη σχετική ρύθμιση) θα πληρώνουν εσαεί -σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις- νέες επιβαρύνσεις την ύπαρξη των οποίων είχε αποκλείσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Στο ταμείο
Σε «βόμβα» για τον προϋπολογισμό χιλιάδων νοικοκυριών εξελίχθηκε η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων που παράνομα άλλαξαν χρήση. Περίπου 600 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων (που έχουν υπαχθεί στη σχετική ρύθμιση) θα πληρώνουν εσαεί -σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις- νέες επιβαρύνσεις την ύπαρξη των οποίων είχε αποκλείσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.
Στο ταμείο
Πλέον η επιφάνεια των τακτοποιημένων ημιυπαίθριων θα συνυπολογίζεται από την δήλωση φορολογίας εισοδήματος του 2012 στον προσδιορισμό της επιφάνειας των ακινήτων στο πλαίσιο της εφαρμογής των διατάξεων για ιδιοκατοίκηση, δωρεάν παραχώρηση, ενοικίαση ή έκπτωση τόκων δανείων.
Οι ημιυπαίθριοι δεν θα φορολογούνται αναδρομικά, όμως θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό των τεκμηρίων βάσει των τετραγωνικών μέτρων της επιφανείας τους και με τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Όπως σημειώνει και η ΠΟΜΙΔΑ, όσοι τακτοποίησαν τους συγκεκριμένους χώρους θα επιβαρυνθούν σε όλες τις επόμενες φορολογικές δηλώσεις με υψηλότατα τεκμήρια που δεν καλύπτονται από τα μειωμένα εισοδήματά τους με αποτέλεσμα να φορολογούνται βάσει διογκωμένων αντικειμενικών αξιών και τεκμηρίων διαβίωσης.
Παράλληλα, οι ημιυπαίθριοι που είτε δεν είχαν δηλωθεί στο Ε9 (δήλωση στοιχείων ακινήτων), είτε είχαν ήδη αναγραφεί ως βοηθητικοί χώροι, δεν απαιτείται να δηλωθούν ως κύριοι χώροι στο Ε9 του2011.
Όσον αφορά τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) για τους «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους, δεν προβλέπεται καμία αλλαγή, σε σχέση με το διάστημα πριν από την ένταξή τους στη ρύθμιση, υπό την προϋπόθεση ότι η εν λόγω ιδιοκτησία δεν αλλάξει χέρια. Εάν δηλαδή το «τακτοποιημένο» ακίνητο μεταβιβαστεί ή αποτελέσει αντικείμενο γονικής δωρεάς, κληρονομιάς κ.ο.κ., τότε δηλώνεται στο ΦΑΠ με τη νέα του μορφή και εμβαδόν.
Όπως εξηγεί η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, οι «τακτοποιούμενοι» χώροι, οι οποίοι -λόγω μετατροπής τους σε χώρους κύριας χρήσης- είχαν ήδη περιληφθεί στη δήλωση στοιχείων ακινήτων όσον αφορά το ΦΑΠ, θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο(όπως ακριβώς πριν την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις). Αν δεν είχαν συμπεριληφθεί στο παρελθόν (π.χ. νέο διαμέρισμα στην ανοικτή πυλωτή, σοφίτα), θα πρέπει να προστεθούν στο Ε9 των φορολογουμένων. Ως χρόνος τακτοποίησης θεωρείται η ημερομηνία της τελευταίας σφραγίδας της αρμόδιας πολεοδομίας.
Φόρος οφείλεται μόνον για μελλοντικές αγοραπωλησίες και με αντικειμενική αξία ανάλογα με την τυχόν νέα χρήση (π.χ. μετατροπή υπογείου σε κατάστημα) κάθε πωλούμενου ακινήτου.
Τυχόν ΦΜΑ που καταβλήθηκε για την αξία χώρων που είχαν ήδη ρυθμισθεί κατ’ εφαρμογή του ν. 3843/2010 την ημέρα της αγοράς (σύνταξης μεταβιβαστικού συμβολαίου) για ακίνητα που είχαν υπαχθεί στις διατάξεις της απαλλαγής α΄ κατοικίας (π.χ. ΦΜΑ για ημιυπαίθριο ήδη τακτοποιημένο, ο οποίος πριν δεν απαλλασσόταν), μπορεί να αναζητηθεί από τον φορολογούμενο εντός τριετίας από την ημερομηνία καταβολής του.
Τα παραπάνω ισχύουν και στις κληρονομιές – γονικές παροχές.
Δημοτικά τέλη
Παρότι απεσύρθη η εγκύκλιος Ντόλιου με την οποία προβλεπόταν η καταβολή δημοτικών τελών, οι δήμοι δικαιούνται να απαιτήσουν ανταποδοτικά τέλη.
Και αυτό διότι όπως αναφέρουν στο Capital.gr έγκριτοι νομικοί, ο δήμος έχει τη δυνατότητα να ζητήσει την καταβολή ανταποδοτικών τελών ανεξαρτήτως της εγκυκλίου του υπουργείου Εσωτερικών. Μπορεί δηλαδή οι ιδιοκτήτες ημιυπαίθριων, των οποίων η χρήση άλλαξε παράνομα, να μην υποχρεούνται να πληρώνουν φόρους (π.χ. μεταβίβασης) ή πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ωστόσο η επιβολή τελών φωτισμού και καθαριότητας (για τους «τακτοποιημένους» ημιυπαίθριους) βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια των ΟΤΑ.
Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης κατοικίας δηλώνει στον δήμο που ανήκει ότι το ακίνητό του είναι 100 τετραγωνικά μέτρα στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο «νόμιμος» π.χ. 15 τ.μ. (που δεν έχει κλειστεί) ημιυπαίθριος χώρος. Στη συνέχεια ο ιδιοκτήτης αποφασίζει να «κλείσει» τον ημιυπαίθριο 15 τ.μ. και για να μην είναι «ευάλωτος» σε πιθανά πρόστιμα εντάσσεται στη σχετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σε περίπτωση ενδεχόμενης μεταβίβασης του σπιτιού, ο κάτοχός του θα κληθεί να πληρώσει Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, αλλά και ανταποδοτικά τέλη, επειδή -σύμφωνα με τη δήλωση του ακινήτου που αρχικά είχε υποβληθεί στο δήμο (ενδεχομένως και από προηγούμενο ιδιοκτήτη)- ο χώρος της κύριας κατοικίας έχει αυξηθεί (μετά την «τακτοποίηση» του ημιυπαίθριου) κατά 15 τετραγωνικά μέτρα.
dimitris.delevegos@capital.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου