10 Ιουν 2011

Δημοσιονομικά: Παραμένει η ανησυχία για στάση πληρωμών στις ΗΠΑ

Στο προσκήνιο παραμένουν οι ανησυχίες για μία στάση πληρωμών από τις ΗΠΑ, καθώς οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και γερουσιαστές επιμένουν ότι οι δραστικές περικοπές των δημοσίων δαπανών συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να δώσουν το «πράσινο φως» στην αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας.
Μετά τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και την Κίνα- το μεγαλύτερο πιστωτή της χώρας- που προειδοποίησαν το Κογκρέσο για «επικίνδυνα παιχνίδια», σειρά είχαν χθες κορυφαίοι αξιωματούχοι της Φέντεραλ Ριζέρβ να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις, που θα είχε μία τέτοια αρνητική εξέλιξη.
Ο Τζέιμς Μπούλαρντ, επικεφαλής της FED του Σεντ Λούις υπογράμμισε ότι μία στάση πληρωμών της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη- έστω και ολιγοήμερη- θα πυροδοτούσε σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. «Η δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο μακροοικονομικό σοκ» διεμήνυσε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Η ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να απειλήσουν με πτώχευση, είναι πραγματικά επικίνδυνη. Ο αντίκτυπος στις παγκόσμιες αγορές θα ήταν σοβαρότατος» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του ο Τσαρλς Πλόσερ, διοικητής της FED Φιλαδέλφειας, σε ομιλία τους σε οικονομικό συνέδριο του Λονδίνου σημείωσε ότι η συζήτηση γύρω από το εάν οι ΗΠΑ θα πρέπει να αυξήσουν το όριο δανεισμού άμεσα ή να οδηγηθούν σε μία μίνι - πτώχευση είναι περισσότερο πολιτική, παρά οικονομική. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τις συνέπειες μίας αρνητικής εξέλιξης στις αγορές, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξυγίανση των δημοσιονομικών των ΗΠΑ.
Ο τραπεζίτης τόνισε ακόμη ότι η διαμάχη ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο ρίχνει τη σκιά του και στην οικονομική ανάκαμψη, η οποία έχει ήδη χάσει την ορμή της. «Η δραματική αντιπαράθεση για το χρέος και τις δαπάνες λειτουργεί ως ακόμη ένας παράγοντας αβεβαιότητας για την οικονομία» είπε χαρακτηριστικά.
Καταστροφικές συνέπειες
Ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για «καταστροφικές συνέπειες» σε περίπτωση, που δεν υπάρξει συμφωνία για αύξηση του ορίου δανεισμού έως τις 2 Αυγούστου, αναμενόταν να συναντηθεί αργά χθες το βράδυ με ομάδα έξι κορυφαίων βουλευτών.
Είχαν προηγηθεί πέντε ανάλογες συζητήσεις για την εξεύρεση μίας συμβιβαστική λύσης, στις οποίες έχει καταγραφεί περιορισμένη μόνο πρόοδος. Οι συμμετέχοντες έχουν συμφωνήσει σε περικοπές δαπανών ύψους 150 δισ. δολαρίων, την ώρα που απαιτούνται περικοπές ύψους 2 τρισ. δολαρίων για τη μείωση του ελλείμματος.
Επί τάπητος στη χθεσινοβραδινή συνάντηση αναμενόταν να τεθεί το φλέγον ζήτημα της φορολογίας- με τους Ρεπουμπλικανούς να αντιτίθενται στην όποια αύξησή της, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάπτυξη.
Σε μία ενθαρρυντική ένδειξη, εν τω μεταξύ, για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας σημείωσε απροσδόκητη πτώση της τάξης του 6,7% στα 43,7 δισ. δολάρια τον Απρίλιο. Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν 1,3% στα επίπεδα ρεκόρ των 175,6 δισ. δολαρίων, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν οριακά, στα 219,2 δισ. δολάρια. Οι εισαγωγές από την Ιαπωνία έκαναν «βουτιά» 25%.
Κίνδυνος για πολλές χώρες
Ο κίνδυνος μίας τεχνικής στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ συνιστά πηγή ανησυχίας για όσες χώρες έχουν τοποθετήσεις σε αμερικανικά στοιχεία ενεργητικού, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης του Ντουμπάι, Καλίντ Αλκατέρ, εξηγώντας ότι θα οδηγούσε σε περαιτέρω υποτίμηση του δολαρίου και ενίσχυση του πληθωρισμού.
Σημείωσε δε ότι οι κεντρικές τράπεζες των χωρών του αραβικού κόλπου θα πρέπει μακροπρόθεσμα να επιδιώξουν διαφοροποίηση των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More