6 Ιουν 2011

Αποκτήστε γερή καρδιά, αλλάζοντας 10 μικρές συνήθειες

Τα κακά νέα είναι ότι μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες, μπορεί να κάνουμε κακό στην καρδιά μας. Τα καλά νέα είναι ότι, λόγω του ότι πρόκειται ακριβώς για συνήθειές μας, μπορούμε να τις αλλάξουμε και να κάνουμε τη διαφορά στην υγεία της καρδιάς μας. Γι’ αυτό, το click@Life έφτιαξε για εσάς μια λίστα με αυτά που πρέπει να αποφεύγετε ή να προσέχετε, προκειμένου να έχετε γερή καρδιά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Βάλτε τα λοιπόν στο πρόγραμμα από αύριο κι όλας.
Μην περνάτε πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση
Ακόμη κι αν ασκείστε συστηματικά, η ατελείωτη χαλάρωση στον καναπέ κάνοντας ζάπινγκ στην τηλεόραση, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ώρες που κάθεστε χωρίς να κινείστε επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα, επιβαρύνοντας μακροπρόθεσμα την καρδιά.
Tip: Αντί να «κόψετε» εντελώς την τηλεόραση, απλώς προσπαθήστε να σηκώνεστε συχνά και να κινείστε.
Προσέξτε τα αρνητικά συναισθήματα
Το στρες, η επιθετικότητα και η κατάθλιψη, ειδικά σε καθημερινή βάση, μπορούν να επηρεάσουν πολύ αρνητικά την υγεία της καρδιάς και παρ’ όλο που όλοι μπορεί να αισθανόμαστε συχνά τα παραπάνω, ο τρόπος που τα διαχειριζόμαστε έχει σημασία. Οι ειδικοί τονίζουν ότι όσοι έχουν την τάση να κρατούν μέσα τους το άγχος και τις στενοχώριες τους, θέτουν τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
Tip: «Ανοιχτείτε» σε ανθρώπους που εμπιστεύεστε προκειμένου να καταπραΰνετε τα αρνητικά συναισθήματα και να… «ξελαφρώσετε» την καρδιά σας.
Ροχαλίζετε; Ψάξτε την αιτία
Το ροχαλητό δεν αποτελεί τόσο ασήμαντο ζήτημα όσο νομίζετε: εκτός του ότι προκαλεί πρόβλημα και στο/στη σύντροφο διαταράσσοντας την ποιότητα του ύπνου του, σε εσάς τους ίδιους μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας σοβαρότερης πάθησης, της υπνικής άπνοιας. Η πάθηση αυτή χαρακτηρίζεται από διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να κάνει την αρτηριακή πίεση να εκτοξευτεί στα ύψη, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Οι υπέρβαροι παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπνικής άπνοιας, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι και οι λεπτοί εξαιρούνται.
Tip: Αν ροχαλίζετε και ξυπνάτε με αίσθημα κούρασης, απευθυνθείτε στο γιατρό σας, προκειμένου να διερευνήσει το θέμα.
Φροντίστε τα δόντια σας
Ο λόγος δεν είναι γνωστός, αλλά οι ειδικοί το τονίζουν με σιγουριά: υπάρχει διασύνδεση μεταξύ των παθήσεων των ούλων και της καρδιάς. Τα βακτήρια που δημιουργούν την πλάκα, αυξάνονται και μακροπρόθεσμα ενδέχεται να παρουσιάσουμε προβλήματα στα ούλα, ενώ μια θεωρία αναφέρει ότι τα βακτήρια αυτά προκαλούν φλεγμονές στον οργανισμό μας κι αυτές με τη σειρά τους προωθούν την αθηροσκλήρωση (ανάπτυξη βλαβών στο τοίχωμα των αρτηριών).
Tip: Φροντίζετε καθημερινά τα δόντια σας, χρησιμοποιήστε νήμα πέρα από το βούρτσισμα και μην αμελείτε την επίσκεψη στον οδοντίατρο. Η θεραπεία των παθήσεων των ούλων, όπως π.χ. της ουλίτιδας, μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.
Μειώστε το κόκκινο κρέας
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη, ενώ είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το επεξεργασμένο κρέας, όπως το μπέικον, το λουκάνικο κ.λπ., αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου. Ιδανικά, λιγότερο από το 10% των προϊόντων που καταναλώνετε θα πρέπει να είναι ζωικής προέλευσης, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί.
Tip: Μειώστε την πρόσληψη κόκκινου κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα και καθαρίστε το από τα πολλά λίπη.
Μην αναβάλλετε τις ιατρικές εξετάσεις
Βάλτε στο πρόγραμμά σας τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και φυσικά τις εξετάσεις που σας έχει συμβουλέψει ο γιατρός σας, ανάλογα με προβλήματα υγείας που ενδεχομένως έχετε. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε ακριβώς τις τιμές της χοληστερίνης, του σακχάρου του αίματος, αλλά και της αρτηριακής σας πίεσης, έτσι ώστε αν είναι ανεβασμένες, να προσέξετε περισσότερο τη διατροφή σας, να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα και να απευθυνθείτε φυσικά στο γιατρό σας.
Tip: Ελέγχετε κάθε χρόνο τη χοληστερίνη, το σάκχαρο και τα τριγλυκεριδία, ακόμη κι αν δεν παρουσιάζατε πρόβλημα μέχρι τώρα, προκειμένου να εντοπίσετε αμέσως αλλαγές στις τιμές, σε περίπτωση που εμφανιστούν.
Αυξήστε τα φρούτα και τα λαχανικά
Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερες από 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, μειώνουν κατά 20% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, σε σχέση με αυτούς που τρώνε λιγότερο από 3 μερίδες τη μέρα. Προτιμήστε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ξηρούς καρπούς κ.ο.κ., αντί για junk food και τηγανητά.
Tip: Οι νέες διαιτητικές οδηγίες συστήνουν για κάθε γεύμα που καταναλώνετε, το μισό να αποτελείται από φρούτα ή λαχανικά.
Μην αγνοείτε τα προειδοποιητικά συμπτώματα
Αν μέχρι τώρα ανεβαίνατε 3 ορόφους από τα σκαλιά και ξαφνικά νιώθετε ότι λαχανιάζετε ενώ βρίσκεστε ακόμη στον 1ο ή νιώθετε πίεση στο στήθος, μιλήστε στο γιατρό σας και μην υποθέτετε μόνοι σας ότι απλώς δεν είστε σε φόρμα. «Ο χρόνος είναι μύες», όπως λένε οι γιατροί και όσο πιο σύντομα λάβετε θεραπεία για κάποιο πιθανό πρόβλημα, τόσο περισσότερο μειώνετε την πιθανότητα να δημιουργήσετε μόνιμη ζημιά στον μυ της καρδιάς.
Tip: Μην αφήνετε τις ημέρες να περνούν, αν αισθάνεστε την παραμικρή δυσφορία. Καλύτερα να κάνετε πολλή φασαρία για το τίποτα, παρά να παθαίνετε έμφραγμα για ώρες, χωρίς να το γνωρίζετε - πράγμα σύνηθες.
Καταναλώστε αλκοόλ με μέτρο
Σίγουρα υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι το αλκοόλ κάνει καλό και σας έκαναν να χειροκροτήσετε από τη χαρά σας, αλλά φυσικά αναφέρονται σε μικρές ποσότητες. Η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και ανακοπή, συν του ότι σας φορτώνει με έξτρα θερμίδες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσληψη βάρους – άλλος ένας παράγοντας που επιβαρύνει την καρδιά.
Tip: Οι άντρες πρέπει να μην ξεπερνούν τα 2 ποτά την ημέρα και οι γυναίκες το ένα (1 ποτό σημαίνει μισό λίτρο μπίρα ή 1 ποτήρι κρασί).
«Κόψτε» το τσιγάρο
Το έχετε ακούσει 1 εκατομμύριο φορές και πλέον δεν σας κάνει αίσθηση, αλλά όσο κι αν εθελοτυφλείτε, τα δεδομένα δεν αλλάζουν: το κάπνισμα δημιουργεί θρόμβους στο αίμα, οι οποίοι μπορεί να εμποδίσουν τη ροή αίματος προς την καρδιά και να οδηγήσουν στη δημιουργία αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες.
Tip: Επειδή περίπου 46 χιλιάδες μη καπνιστές που ζουν με καπνιστές πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρδιακές παθήσεις, καλύτερα να μεταφέρετε τους καπνιστές στο σπίτι ή στο γραφείο σε εξωτερικό χώρο, αν εσείς δεν καπνίζετε.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More