Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να δουν την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο. Επιδιώκεται από την τρόικα να μειωθεί ο αριθμός κάτω από 600.000 άτομα έως το 2015.
Με στόχο τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων στα 600.000 άτομα έως το 2015, 50.000 εργαζόμενοι αναμένεται να δουν την πόρτα της εξόδου.
Έτσι, πέρα από τις 120.000 συνταξιοδοτήσεις μέσω των κινήτρων που θεσπίστηκαν πέρυσι για πρόωρη έξοδο από το Δημόσιο, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 50.000 άτομα.
Οι απολύσεις, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", θα πραγματοποιηθούν με τους εξής τρόπους:
1) Μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες λήγουν. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 25.000 είναι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κυρίως σε Νομικά Πρόσωπα, οι οποίοι θα αποχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση των συμβάσεών τους.
Οι εν λόγω υπάλληλοι θα πάρουν και επίδομα ανεργίας. Κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στο Δημόσιο. Και αυτό, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να καταβάλουν εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ, οι οποίες δεν αποκλείεται να φτάσουν και στο 3% επί των κρατήσεων (βασικός μισθός συν το χρονοεπίδομα)
2) Εθελούσιες αποχωρήσεις για 2-5 έτη (ακόμη και μέχρι τη συμπλήρωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης), οι οποίοι θα λαμβάνουν το 70% του βασικού μισθού - εκτός επιδομάτων. Αντιθέτως, θα παρακρατούνται στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές εισφορές, διασφαλίζοντας έτσι την πλήρη σύνταξή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (με 35ετία για όσους προσελήφθησαν προ του 1983 και στο 58ο -ξανά με 35ετία- για τους μεταγενέστερους).
3) Όσοι προέρχονται από καταργηθέντες ή συγχωνευθέντες οργανισμούς και εν αναμονή της κρίσης τους από το ΑΣΕΠ για μετάταξη σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου - εάν και εφόσον αυτό καταστεί εφικτό. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν περίπου το 50% του βασικού μισθού. Σε περίπτωση που δεν κριθούν μετατάξιμοι, θα φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης με αυτές τις αποδοχές.
Πηγή: εδώ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου