Με τη θριαμβευτική - όσο και αναμενόμενη - νίκη της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ έληξε χθες το βράδυ η κούρσα για τη διαδοχή του κ. Ντομινίκ Στρος-Καν στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο κύβος για την εκλογή της ερρίφθη μετά τη στήριξη που εξασφάλισε από την Ουάσινγκτον και αφού προηγουμένως είχε πάρει το «πράσινο φως» και από ισχυρές αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Βραζιλία, «εκτοπίζοντας» τον μοναδικό της αντίπαλο, διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού κ. Αγκουστίν Κάρστενς. Ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί χαιρέτισε την εκλογή της κυρίας Λαγκάρντ στην ηγεσία του ΔΝΤ «ως νίκη της Γαλλίας», ενώ η ίδια έσπευσε να ευχαριστήσει γι' αυτή τη «μεγάλη τιμή» στο πρόσωπό της, διαβεβαιώνοντας ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους του ΔΝΤ για την επίτευξη «ισχυρότερης και διατηρήσιμης ανάπτυξης» και «μακροοικονομικής σταθερότητας».
ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Η εκλογή της 55χρονης Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών στην ηγεσία του ΔΝΤ γνωστοποιήθηκε με μία λιτή ανακοίνωση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, στην οποία επισημαίνεται ότι η πενταετής θητεία της θα ξεκινήσει την 5η Ιουλίου. Με την επιλογή της κυρίας Λαγκάρντ από το 24μελές εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, διατηρείται και η παράδοση που θέλει τον διεθνή οργανισμό να διοικείται από εκπρόσωπο ευρωπαϊκής χώρας. Ομως, η εκλογή της υπέρκομψης Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών συνιστά και μια πρωτιά, καθώς η κυρία Λαγκάρντ είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Χαρισματική προσωπικότητα, με πλούσια εμπειρία σε θέματα διεθνών σχέσεων η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ πιστεύεται ότι διαθέτει το αναγκαίο πολιτικό... εκτόπισμα για να «επιβάλει» (με τον τρόπο της) στις υπερχρεωμένες χώρες την εφαρμογή των υποσχεθεισών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εχει τη φήμη του ανθρώπου που μπορεί να αντεπεξέλθει στην πίεση και να κλείσει συμφωνίες σε κρίσιμες στιγμές, αλλά δεν διαθέτει τα υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα του προκατόχου της και ορισμένοι αναλυτές εκφράζουν ανησυχία μήπως ακολουθήσει την ίδια συντηρητική στάση που έχει αποτύχει ως τώρα να επιλύσει το πρόβλημα χρεών της ευρωζώνης.
Ωστόσο, θεωρείται δεινή διαπραγματεύτρια, είναι η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε πρόεδρος στο γνωστό αμερικανικό δικηγορικό γραφείο Baker & McKenzie, συγκαταλέγεται στην ελίτ των γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο και, φυσικά, είναι από τις πλέον εξέχουσες προσωπικότητες στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας. Πρώην αθλήτρια της συγχρονικής κολύμβησης, η κυρία Λαγκάρντ είναι διαζευγμένη με δύο γιους και έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας από το 2007.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Την ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της κυρίας Λαγκάρντ κατέγραψε με δήλωσή του ο Αμερικανός ομόλογός της κ. Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος ανέφερε ότι «τα ξεχωριστά ταλέντα και η ευρεία εμπειρία της θα προσφέρουν ανεκτίμητη ηγεσία σε αυτόν τον εξαιρετικά σημαντικό οργανισμό σε μία κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία».
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, της χώρας που κατέχει το 17% των ψήφων στο ΔΣ του ΔΝΤ, ανέφερε πως είναι ικανοποιημένος από την ευρεία υποστήριξη που έχει λάβει η Γαλλίδα ομόλογός του, συμπεριλαμβανομένης και αυτής των αναδυόμενων οικονομιών.
Η κυρία Λαγκάρντ κέρδισε από την αρχή την υποστήριξη της Ευρώπης για την αντικατάσταση του κ. Ντομινίκ Στρος - Καν, ενώ πρόσφατα εξασφάλισε και τη στήριξη της Κίνας. Από τη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξέι Κουντρίν δήλωσε την πρόθεση της χώρας του να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα Λαγκάρντ. «Θα ψηφίσουμε υπέρ της κυρίας Λαγκάρντ», ανέφερε ο κ. Κουντρίν, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για μία επιλογή που θα «διασφαλίσει τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ προς το συμφέρον των αναπτυσσόμενων αγορών».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου