28 Ιουν 2011

Σε απεργιακό κλοιό για 48 ώρες η χώρα

Σε διήμερο απεργιακό κλοιό βρίσκεται από σήμερα η χώρα. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ οργανώνουν 48ωρη πανελλαδική απεργία με αίτημα την αποτροπή της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου, που προβλέπει φορολογικά μέτρα-σοκ και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ωστόσο, προς το τέλος της φαίνεται ότι βαδίζει η πολυήμερη απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κλείνοντας έτσι έναν πρώτο κύκλο αντιδράσεων των συνδικαλιστών της επιχείρησης στο σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίησή της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Ομοσπονδίας προσανατολίζεται να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, από τη μια, για να μην κλείσει τελείως την πόρτα του διαλόγου με την κυβέρνηση και, από την άλλη, για να μην προκαλέσει την κοινή γνώμη, η οποία - άσχετα από τη στάση της στο θέμα «πόσο ιδιωτική« μπορεί να είναι η ΔΕΗ - δεν είναι διατεθειμένη να υφίσταται τις συνέπειες παρατεταμένων διακοπών ρεύματος.
Σήμερα αναμένεται να γίνει γνωστή η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την προσφυγή της διοίκησης της ΔΕΗ, που έχει ζητήσει από την περασμένη Παρασκευή να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Αλλωστε, την παρέμβαση της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης προκάλεσαν οι συνεχιζόμενες διακοπές ρεύματος από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Μέλη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κατέθεσαν μηνυτήριο αναφορά κατά παντός υπευθύνου, καταγγέλλοντας ότι οι διακοπές της ηλεκτροδότησης έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε επιχειρήσεις της πόλης.
Ανεξάρτητα πάντως από το περιεχόμενό της δικαστικής απόφασης στην Αθήνα, η ΓΕΝΟΠ θα συνεχίσει την απεργία σήμερα και αύριο καλυπτόμενη από την 48ωρη που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Στην κινητοποίηση μετέχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, το Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες αλλά και στις συγκοινωνίες. Συγκεκριμένα, στα λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το τραμ, τον ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ), αλλά και στον προαστιακό - ΟΣΕ, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο. Το διοικητικό προσωπικό των ΗΣΑΠ πρότεινε να γίνουν συμβολικά στάσεις εργασίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι άλλοι εργαζόμενοι που θα λάβουν μέρος στα συλλαλητήρια. Τελικά, η πρόταση αυτή απερρίφθη από τους ηλεκτροδηγούς.

Εξαίρεση αποτελεί το Μετρό, το οποίο παρότι είχε αποφασιστεί να ακινητοποιηθεί - όπως και τα άλλα μέσα - όλη την ημέρα σήμερα και μέχρι τις τέσσερις το απόγευμα της Τετάρτης, τελικά θα λειτουργήσει κανονικά και σήμερα και αύριο!
Οι ηλεκτροδηγοί του Μετρό ανέστειλαν κάθε κινητοποίησή τους υπό την πίεση των άλλων εργαζομένων, ενώ πρότειναν στη διοίκηση της εταιρείας να δουλέψουν όλη τη νύχτα απόψε (εφόσον βρεθούν εθελοντές για τις βάρδιες) προκειμένου να υπάρξει διαρκής εξυπηρέτηση των διαδηλωτών!
Προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση των πτήσεων των αεροσκαφών θα προκληθούν καθώς το Δ.Σ. της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας αποφάσισε να συμμετάσχει στην απεργία με δύο 4ωρες στάσεις εργασίας και τις δύο ημέρες (σήμερα και αύριο), από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.
Εξάλλου προβλήματα αναμένεται να παρουσιαστούν και στα δρομολόγια της ακτοπλοΐας. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δεν αποφάσισε συμμετοχή στη 48ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, άλλες όμως πρωτοβάθμιες ναυτεργατικές οργανώσεις δηλώνουν ότι θα απεργήσουν.
Με τετράωρες στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι μετέχουν στις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης.

Οι συγκεντρώσεις. Απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως, απ' όπου θα ξεκινήσει η πορεία για το Σύνταγμα, είχαν προγραμματίσει για σήμερα η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Αύριο οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, το πρωί και το μεσημέρι, στο Σύνταγμα, καθώς και συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, απ' όπου θα ξεκινήσει η πορεία για τη Βουλή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More