22 Μαΐ 2011

To 40% των εκκαθαριστικών που έχουν ελεγχθεί είναι πιστωτικά!


Εντατικούς ελέγχους θα κάνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους με μεγάλη επιστροφή φόρου εισοδήματος ακόμη και για ποσά που κυμαίνονται κάτω από τα 1.500 ευρώ.

Στους ελέγχους αυτούς προχωρεί το υπουργείο καθώς μεγάλος αριθμός φορολογούμενων εμφανίζεται να λαμβάνει μεγάλη επιστροφή φόρου όπως προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα το 40% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των δύο πρώτων αποστολών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι πιστωτικά γεγονός που οφείλεται στην εφαρμογή της νέας διάταξης για το αφορολόγητο με αποδείξεις η οποία τελικά όπως προκύπτει οδηγεί σε σημαντικές απώλειες εσόδων για το δημόσιο.

Ειδικότερα μεγάλος αριθμός φορολογούμενων ακόμη και με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα δηλώνει αποδείξεις δαπανών πολύ υψηλότερες από αυτές που απαιτείται να υποβάλει για να κερδίσει το αφορολόγητο ποσό των 12.000 ευρώ προκειμένου να καρπωθεί το έξτρα αφορολόγητο που προβλέπει ο νόμος για όσους δηλώσουν επιπλέον αποδείξεις έως και 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το νόμο το 10% της διαφοράς ανάμεσα στο ποσό αποδείξεων που πρέπει να δηλωθεί - ανάλογα με το εισόδημα - για να εξασφαλισθεί το αφορολόγητο και του ανώτατου ποσού αποδείξεων που υπάρχει η δυνατότητα να υποβληθεί ( 15.000 ευρώ) ισοδυναμεί με έξτρα επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους.
Έτσι σε αρκετές περιπτώσεις φορολογούμενοι εμφανίζονται να έχουν εισόδημα 15.000 ή και 25.000 ευρώ και να δηλώσουν αποδείξεις 15.000 ευρώ προσδοκώντας επιστροφή φόρου που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Για τον λόγο αυτόν το υπουργείο έχει δώσει εντολή στις εφορίες να προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους για να διαπιστωθεί αν οι αποδείξεις που δηλώνονται είναι πραγματικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, κατά τις δύο πρώτες αποστολές εκκαθαριστικών σημειωμάτων προς τους φορολογούμενους το 39,85% των σημειωμάτων αυτών είναι πιστωτικά. Το 41,38% είναι μηδενικά σημειώματα και το υπόλοιπο 18,77% είναι χρεωστικά.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενους 311.471 πιστωτικά σημειώματα, 323.406 μηδενικά και 146.735 χρεωστικά.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά την τελευταία παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων που εστάλη αυτές τις ημέρες στους φορολογούμενους προκύπτει ότι τα 228.389 σημειώματα είναι πιστωτικά, τα 236.942 είναι μηδενικά και τα υπόλοιπα 106.501 χρεωστικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More