25 Μαΐ 2011

Γυαλιά ηλίου: τα μάτια σας δεκατέσσερα …

Στρογγυλός, τετράγωνος, παραλληλόγραμμος σκελετός, σε χρώμα άσπρο, κόκκινο, μωβ ή χρυσό. Με φακούς μαύρους, καφέ ή δίχρωμους, τα γυαλιά ηλίου έχουν πάντα μια θέση στην καρδιά σας, αρκεί να είναι ένα ολοκαίνουργιο ζευγάρι…
Ωστόσο, καθώς διάγουμε εποχές οικονομικής στενότητας, το «χόμπι» σας είναι λιγάκι δαπανηρό. Αλλά μπροστά στον εθισμό, αποφασίσατε να κάνετε μερικές «εκπτώσεις» στην ποιότητα των γυαλιών σας, επιλέγοντας ζευγάρια που πωλούνται σε… περίπτερα ή σε καταστήματα ρούχων!
Λάθος και πάλι λάθος. Τα μάτια μας και η πολύτιμη όρασή μας, αξίζουν σίγουρα καλύτερη συμπεριφορά. Και ενώ εσείς κάθε φορά που αγοράζετε ένα φθηνό και αγνώστου προελεύσεως ζευγάρι καμαρώνετε για το ανανεωμένο look σας, τα μάτια σας, υποφέρουν από την κακομεταχείριση και τα φθηνά και παντελώς ακατάλληλα υλικά των γυαλιών σας.
Ποια είναι η λύση; Διαβάστε προσεκτικά τι προτείνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή και προστατεύστε τα μάτια σας από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες.
-Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προφύλαξη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVA και UVB μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στα μάτια αν δεν τα προφυλάξουμε με τα κατάλληλα γυαλιά.
-Τα γυαλιά θα πρέπει να φέρουν τη σήμανση CE, ότι δηλαδή είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
-Η ποιότητα των φακών θα πρέπει να εξασφαλίζει τη μέγιστη απορροφητικότητα (100%) από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA και UVB και να μην δημιουργούν παραμορφώσεις. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως το χρώμα των φακών δεν έχει σχέση με την απορροφητικότητά τους.
-Το υλικό κατασκευής του σκελετού θα πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά. Να είναι ελαφρύ και να μην προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες στο δέρμα.
-Απαραίτητη είναι η γνώμη και η συμβουλή πτυχιούχου οπτικού που θα μας βοηθήσει στην επιλογή του καταλληλότερου ζευγαριού για την περίπτωσή μας.
-Τα γυαλιά ηλίου που επιλέγουμε για τα μικρά παιδιά χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και να διαθέτουν πλαστικούς φακούς ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος τραυματισμών.
-Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται και η επιλογή του σημείου αγοράς των γυαλιών μας. Αποφεύγουμε εντελώς την αγορά γυαλιών από πλανόδιους πωλητές, περίπτερα ή καταστήματα που δεν εξειδικεύονται στους φακούς ηλίου και οράσεως. Επιλέγουμε μόνο καταστήματα οπτικών διασφαλίζοντας έτσι τη μέγιστη προστασία για τα μάτια μας.
-Σε καμία περίπτωση δεν παρασυρόμαστε από τις αντιγραφές μοντέλων οίκων μόδας-«μαϊμούδες»-που είναι μεν μικρής αξίας αλλά αμφίβολης ποιότητας και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί για την ποιότητα κατασκευής τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More