22 Μαΐ 2011

Προωθούν Λαγκάρντ για ηγεσία ΔΝΤ


Τη θετική της άποψη για τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θεωρείται πιθανή διάδοχος του Στρος-Καν στην ηγεσία του ΔΝΤ, επανέλαβε η Αγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι είναι «προσωπικότητα εξαιρετικού κύρους». Υπέρ της υποψηφιότητας Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε και ο Βρετανός ομόλογός της Τζορτζ Όσμπορν.

Ειδικότερα, η καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτήρισε την Λαγκάρντ «προσωπικότητα εξαιρετικού κύρους», σε συνάντηση που είχε με τους βαυαρούς συντηρητικούς, επισημαίνοντας ότι το θέμα της διαδοχής του Στρος-Καν μελετάται αυτή την εποχή.

«Υπάρχει ευρεία στήριξη για μία ευρωπαϊκή υποψηφιότητα. Φυσικά θα πρέπει να το συζητήσουμε αυτό και με τις αναδυόμενες (οικονομικά) χώρες», επισήμανε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η θετική άποψη του Βερολίνου για την Λαγκάρντ δεν σημαίνει επιβεβαίωση της υποψηφιότητάς της.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπλεξε το εγκώμιο της Λαγκάρντ ως υποψήφιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάληψη της ηγεσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική κυριακάτικη εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Αν η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσιζε να είναι υποψήφια, η Ευρώπη θα είχε την καλύτερη ευκαιρία να καταλάβει και πάλι αυτή τη θέση. Αλλά είναι κρίσιμο τώρα η Ευρώπη να μιλήσει με μια φωνή για το θέμα αυτό», δήλωσε στην εφημερίδα ο υπουργός, σύμφωνα με μια ανακοίνωση πριν από την κυκλοφορία της που ήταν διαθέσιμη το Σάββατο.

«Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι πλήρως κατάλληλη ως πρόσωπο για τη θέση αυτή. Απολαμβάνει σεβασμού και εκτίμησης σε όλο τον κόσμο της οικονομίας», είπε.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ είναι μια «εξαίρετη υποψήφια» για την διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε και ο Βρετανός ομόλογός της.

«Την υποστηρίζουμε διότι είναι η καλύτερη υποψήφια για τη θέση, όμως επίσης προσωπικά νομίζω πως θα είναι πολύ καλό το να δούμε την πρώτη γυναίκα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ στην 60χρονη ιστορία του», ανέφερε ο Τζορτζ Όσμπορν σε δήλωσή του.

«Έχει επιδείξει πραγματική διεθνή ηγεσία ως προεδρεύουσα των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) εφέτος. Έχει επίσης υπάρξει σθεναρή υπέρμαχος της άποψης ότι οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίζουν τα υψηλά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους και να ζουν εντός των ορίων που τους επιτρέπουν οι πόροι που διαθέτουν», πρόσθεσε.

Η Γαλλίδα υπουργός έχει πει σε συνέντευξή της ότι αισθάνεται «κολακευμένη» που το όνομά της αναφέρεται, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η διαδικασία ανάδειξης του επόμενου γενικού του διευθυντή αρχίζει την Δευτέρα και θα δέχεται την υποβολή υποψηφιοτήτων ως τις 10 Ιουνίου, με «στόχο» να έχει διοριστεί ο επόμενος επικεφαλής του «ως την 30ή Ιουνίου».

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι είναι έτοιμες «να υποστηρίξουν» ως υποψήφιο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ένα πρόσωπο ικανό να εξασφαλίσει «ευρεία» αποδοχή μεταξύ των μελών του ΔΝΤ.

«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε έναν υποψήφιο που θα διαθέτει μεγάλη εμπειρία και τα απαιτούμενα διοικητικά προσόντα, να μπορεί να εξασφαλίζει την ευρεία υποστήριξη μεταξύ των μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More