Με ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και άλλα μέτρα περιορισμού της κρατικής παρουσίας η κυβέρνηση έδωσε την αίσθηση ότι βρήκε τη συνταγή εξόδου από την κρίση. Είπε όχι στο ογκώδες, δυσκίνητο και σπάταλο Δημόσιο.
Πολύ σωστά θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς ή μάλλον να ξανασκεφτεί γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που, κατά τη μικρή σχετικά θητεία της, η κυβέρνηση έδειξε το δρόμο μείωσης της εμβέλειας του Δημοσίου στην οικονομική δραστηριότητα.
Αλλωστε η κρίση που αντιμετωπίζουμε ξεκινά από το δημόσιο τομέα, οπότε εκεί θα έπρεπε να στραφεί κανείς χωρίς δεύτερο συλλογισμό. Η σκέψη λοιπόν θα ήταν απόλυτα σωστή αν στην πράξη δεν υπήρχε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα.
Ηταν το «λάθος» Δημόσιο αυτό που η κυβέρνηση αποφάσισε να ξεφορτωθεί. Γιατί καθυστερώντας και χάνοντας πολύτιμο χρόνο επέλεξε την εύκολη λύση, να διαθέσει τις μετοχές των εισηγμένων που μπορούν να διατεθούν με συνοπτικές διαδικασίες αποφεύγοντας να καταβάλει λίγο περισσότερο κόπο για να αντιμετωπίσει πραγματικά το πρόβλημα.
Διαθέτοντας σε... αστείες τιμές εταιρείες κερδοφόρες, οι οποίες στην πλειονότητά τους λειτουργούν σε ικανοποιητικό βαθμό με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό αλλά αντίθετα προσφέρουν παχυλά μερίσματα δεν λύνεις το πρόβλημα. Από αλλού προκύπτουν τα μεγάλα ελλείμματα.
Από τους χιλιάδες γνωστούς και άγνωστους δημόσιους Οργανισμούς και επιχειρήσεις που στερούνται αντικειμένου, αποτελεσματικότητας, ορθολογικής και διαφανούς διοίκησης.
Αυτό το είναι το «λάθος» Δημόσιο το οποίο αποφάσισε να διατηρήσει η κυβέρνηση, θυσιάζοντας το «καλό», εκείνο που φέρνει κέρδη και δεν προκαλεί προβλήματα.
Μετοχές εταιρειών όπως ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ [OTEr.AT] η ΔΕΗ και όχι μόνο, που διαθέτουν είτε μονοπωλιακά δικαιώματα στις αγορές τους είτε δεσπόζουσα θέση είτε μοναδικά δίκτυα ή και συνδυασμό όλων αυτών, δεν τις διαθέτεις στις τιμές που υπάρχουν αυτήν την περίοδο στο χρηματιστήριο.
Εκτός αν είσαι απελπισμένος ή αποφασισμένος να χάσεις πάρα πολλά λεφτά. Και φαίνεται πως σε αυτό το στάδιο εμείς καλύπτουμε και τις δύο προϋποθέσεις.
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - nfran@naftemporiki.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου