15 Νοε 2010

Λιγότερο αλάτι ως έφηβος, υγιής ενήλικας

Εάν οι έφηβοι μειώσουν την καθημερινή κατανάλωση αλατιού, θα μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικών στην ενήλικο ζωή τους.
Χρησιμοποιώντας ένα υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης, οι επιστήμονες υπολόγισαν πως μειώνοντας κατά 3.000 χιλιοστόγραμμα την πρόσληψη αλατιού την ημέρα στην εφηβική ηλικία, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης από 30% έως 43% στην ενήλικο ζωή.
Η ειδικοί υπογραμμίζουν στη μελέτης τους πως η υπέρταση ή η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η «πηγή» που προκαλεί καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά επεισόδια.
Επιπλέον, μειώνεται από 7% έως 12% ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου, έως 14% ο κίνδυνος εμφράγματος και έως 6% ο κίνδυνος εγκεφαλικού.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά ως μέγιστη ημερήσια κατανάλωση αλατιού τα 1.500 χιλιοστόγραμμα, καθώς όπως διευκρινίζει οι νέοι καταναλώνουν περισσότερα από 3.800 την ημέρα.
Τα επεξεργασμένα και τα έτοιμα τρόφιμα περιέχουν συνήθως μεγάλη ποσότητα αλατιού.
«Το βασικό που πρέπει να γίνει από την εφηβική ηλικία, είναι να εκπαιδευτούμε ώστε η γεύσεις μας να μην χρειάζονται πολύ αλάτι», εξηγεί ο Kirsten Bibbins-Domingo υπεύθυνος της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More