15 Νοε 2010

Ελαστικοί μισθοί και ωράρια

Νόμος που «σπάει» τον κατώτατο μισθό - Τι αλλάζει στις συντάξεις

Νόμο που θα επιτρέπει μισθό χαμηλότερο από τον κατώτερο σε επίπεδο επιχείρησης, εφόσον υπάρχει συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων, καθώς καιπιο ευέλιγκτα ωράρια εργασίας προωθεί το υπουργείο Εργασίας

Παράλληλα η τρόικα,στον νέο γύρο επαφών που θα έχει από σήμερα με την πολιτικήηγεσία τουυπουργείου Εργασίας, θαζητήσει μαζί με τηνπρόσθετη περικοπή δαπανών και άλλες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Από το υπουργείο Εργασίας μεταξύ άλλων προωθείται νομοσχέδιο – με επίκληση τη σοβαρή οικονομική κρίση σεεπιχειρήσεις που κινδυνεύουν – για το «σπάσιμο» του κατώτατου μισθούαλλά και για περαιτέρωευελιξία στα ωράρια απασχόλησης, με συμφωνίες του εργοδότη και των εργαζομένων που θα γίνονται σε επιχειρησιακό επίπεδο και θα ελέγχονται ως προςτη σκοπιμότητάτους από τους κοινωνικούς εταίρους.


Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να προβλέπουν την καταβολή κατά 10% - 20% χαμηλότερων μισθών απότις κλαδικέςσυμβάσεις για διάστημα έως και δύο χρόνια προκειμένου να αποφευχθούν τα λουκέτα και οι απολύσεις.Τέτοιες συμβάσειςθα μπορούν να υπογράφουν και οι εργοδότες των μικρών επιχειρήσεων μεπροσωπικό έως20 εργαζομένους, δηλαδή χωρίςεπιχειρησιακόσωματείο, εφόσον δημιουργείται «ένωσηπροσώπων» τουλάχιστον από 5 εργαζομένους και συνυπογράφει τη συμφωνία Με τις ίδιες συμφωνίες και με απλή αναγγελία στις Επιθεωρήσεις Εργασίας θα μπορεί να «σπάει» καιτο οκτάωρο ήνα αλλάζουν οι βάρδιες εργασίας, ώστε να «καλύπτονται» οι πρόσθετες ή έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων χωρίςτην πληρωμή υπερωριώνή την επιβολή προστίμων.


Πάντως, στην αγορά εργασίας τα λουκέτα και οι απολύσεις βρίσκονται στηνημερήσια διάταξη ενώ«σαρώνουν» οι μειωμένεςαποδοχές, τα ελαστικά ωράρια εργασίας με λιγότερες ώρες ήημέρες απασχόλησης, η τρίμηνη διαθεσιμότητα του προσωπικού, η εκπεριτροπής εργασία και οιφθηνότερες και ευκολότερες απολύσεις.


Οι σημαντικότερες αλλαγές


Παράλληλα αρχίζουν από το 2011 να τρέχουν οι αλλαγές που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Μεταξύ άλλων αυτέςείναι οι εξής:


1 Αρχίζει η εφαρμογή από 1.1.2011 των δύο νέων ασφαλιστικών νόμων (3263/2010 και 32654/2010) με τους οποίους επέρχονται δυσμενείς ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όλους τους ασφαλισμένους.


2 mαχαίρι θαμπει, έωςτο τέλος του 2011, στις επικουρικές συντάξεις των ελλειμματικών ταμείων (∆eko, τραπεζών κ.ά.), αφού ο νόμος ορίζει ότι τα σχετικά ποσά θα «προσαρμόζονται» ώστε να υπάρχει «ισορροπία παροχών και εισφορών». Σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο,«η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, έως το τέλος του 2011, εκπονεί υποχρεωτικά αναλογιστικέςμελέτεςβιωσιμότηταςτων επικουρικών φορέων, τομέων και αυτοτελών κλάδων».


3 oι συντάξεις – βασική, αναλογική και επικουρική – θα ανακαθορίζονται ανά διετία με βάση αναλογιστικές μελέτες που θααποτυπώνουν τις οικονομικές δυνατότητες κάθε tαμείου χωριστά.


4 aπό την1/1/2014οι συντάξεις (πουθα παραμείνουν «παγωμένες» έωςτα τέλη του 2013,με βάση το mνημόνιοκαι τον νέο ασφαλιστικόνόμο) θααναπροσαρμόζονται με νόμο ανάλογα με τοΑκαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και τον ∆εικη Τιμών Καταναλωτή (και όχι με βάση τις κατά κανόνα υψηλότερεςαυξήσεις που έδιδε η eθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση eργασίας).


5 Θα μειωθείδραστικά έωςτον iούλιοτου 2011 η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτωνπου δίνειδικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Στόχος είναι να παραμείνει στη λίστα μόλιςτο 10% των επαγγελμάτων (γλιτώνουντην αύξηση των ορίων μόνο όσοι συνταξιοδοτούνται έως το 2015)ενώ ο κατάλογος αυτός θα επαναξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.


6 Αλλαγή του καθεστώτος της∆ιαιτησίας για τηνεπίλυση των διαφορών ώστεοι εργαζόμενοι και οι εργοδότες ναμπορούν να προσφεύγουνισότιμαστον οργανισμό Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας.


7 Ηλεκτρονική διασύνδεση ΟΑΕ∆, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ για ναβελτιωθούν οιυπηρεσίες που παρέχουν στις επιχειρήσεις και ναμειωθεί ο χρόνος και το κόστος που απαιτείται για την κατάθεση περιοδικών καιάλλων δηλώσεων (πρόσληψης, απόλυσης, μεταβολών στους όρους αμοιβής καιεργασίας).


8 Μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (των εισφορών).


ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΡΓΟ∆ΟΤΗ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

θα μπορεί να «σπάει» το οκτάωρο ή να αλλάζουν οι βάρδιες εργασίας, ώστε να «καλύπτονται» οι έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων



Τι ισχύει για απολύσεις, αποζημιώσεις


ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ τις επικείμενες ρυθμίσεις για «ευέλικτους» μισθούς και «ελαστικά» ωράρια εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, προηγήθηκαν (και εφαρμόζονται) οι παρακάτω τέσσερις σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις στα εργασιακά, κατ’ εντολήν της τρόικας:


Το πάγωμα των μισθών για όλο το 2010, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας μαζί με την κατάργηση των αποφάσεων της ∆ιαιτησίας (ΟΜΜΕ∆) για φετινές αυξήσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.


Οι μειωμένες κατά 50% αποζημιώσεις σε περίπτωση που ο εργαζόμενος ειδοποιηθεί έως και έξι μήνες νωρίτερα. Με βάση τον νέο νόμο Λοβέρδου, η προειδοποίηση από τον εργοδότη δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες και αυτό για εργαζομένους που έχουν συμπληρώσει από 21 χρόνια και πάνω στον ίδιο εργοδότη.


Τα νέα όρια στις ομαδικές απολύσεις. Το επιτρεπόμενο όριο για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζομένους ανεβαίνει στο 5% και μέχρι τριάντα εργαζομένους ανά μήνα.


Οι εργοδότες προσλαμβάνουν νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών και τους αμείβουν με το ογδόντα τέσσερα τοις εκατό (84%) του κατώτατου βασικού μισθού ή ημερομισθίου, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (σήμερα είναι 740 ευρώ).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More