Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα κομματικά επιτελεία που βλέπουν ότι στην αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου είναι πολύ πιθανόν να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, η οργή τους για την πτώση του βιοτικού τους επιπέδου και η ανησυχία τους για το μέλλον. Η δυσαρέσκεια αυτή μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους: ο ένας είναι η αποχή από την κάλπη. Ο άλλος είναι με λευκό, άκυρο ή ψήφο στους υποψήφιους που κινούνται εκτός «κομματικού πλαισίου», όπως φαίνεται από την πορεία ανεξάρτητων υποψηφίων, κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, σε πολλές περιοχές (Αττική, Πάτρα, Επτάνησα).
Ο προϋπολογισμός
Ο φόβος της κυβέρνησης είναι ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη συνέχιση της πολιτικής της, αφού αμέσως μετά τις εκλογές, στις 18 Νοεμβρίου, θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός, ενώ αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις σε πολλούς τομείς (τράπεζες, ΔΕΚΟ, Παιδεία). Στη Ν.Δ. βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να χάνει, όμως οι υποψήφιοί της δεν εισπράττουν τη φθορά. Ελπίζουν όμως ότι τα προβλήματα στην Ιπποκράτους (ιδίως αν χάσει την περιφέρεια Αττικής) θα επισκιάσουν τις γκρίνιες στο εσωτερικό της και θα βάλουν τους αντιπάλους της σε τροχιά επιταχυνόμενης φθοράς. Η αριστερά έχει οριακά κέρδη και δεν βλέπει να υπάρχει μαζική μεταστροφή υπέρ της των ψηφοφόρων που καταδικάζουν τη σημερινή πολιτική.
Ενόψει του ενδεχόμενου να βγει η κυβέρνηση σοβαρά αποδυναμωμένη, εγκαταλείπεται η χαλαρή γραμμή που είχε υιοθετηθεί μέχρι τώρα και βγαίνει μπροστά ο Γ. Παπανδρέου, αρχής γενομένης από την αυριανή διακαναλική συνέντευξη, για να ανεβάσει τη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ και να θέσει το δίλημμα στους πολίτες «ή δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης ή η χώρα μπαίνει σε περιπέτειες».
Κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν αμφιβολίες για το αν το δίλημμα μπορεί να λειτουργήσει και διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει εμφανίσει κάποιο σχέδιο που να δίνει προοπτική στους πολίτες. Πολλοί διαφωνούν με εξαγγελίες της τελευταίας στιγμής, όπως το βοήθημα στους συνταξιούχους. «Είναι σαν να δέρνεις τη γυναίκα σου επί ένα εξάμηνο και τη μέρα που είναι έτοιμη να σε πάει στο δικαστήριο να της στέλνεις ανθοδέσμη», σχολίαζε δηκτικά κυβερνητικό στέλεχος.
Το «άλλο μείγμα»
Από το οικονομικό επιτελείο δηλώνουν ότι δεν επίκεινται άλλες παροχές στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μιλούν όμως για άλλο μείγμα πολιτικής μετά τις εκλογές. Η επιδίωξη είναι να υπάρξει διαφορετική κατανομή ανάμεσα σε φόρους και δαπάνες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ με τον τρόπο που προβλεπόταν στο μνημόνιο και δεν θα επιβαρυνθούν οι κάτοικοι ακινήτων με χαμηλό εισόδημα. Στον τομέα των δαπανών, θα επιβληθεί πλαφόν ελλείμματος στις ΔΕΚΟ, το οποίο δεν θα μπορούν να υπερβούν. Αυτό σημαίνει μειώσεις σε λειτουργικές δαπάνες, σε προσωπικό και σε υπερωρίες. «Το πώς θα το καταφέρουν, ας το δουν οι διοικήσεις», τονίζει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας.
Αλλο ένα βήμα που θα γίνει θα είναι η επιστροφή του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις, τον οποίο έχει παρακρατήσει το Δημόσιο και δεν τον αποδίδει, γεγονός που έχει προκαλέσει και τις διαμαρτυρίες της τρόικας. Στελέχη του οικονομικού τομέα δηλώνουν ότι το πρόβλημα θα διευθετηθεί ώς το τέλος του χρόνου. Ομως, με δεδομένη την υστέρηση των εσόδων και την ανακοίνωση υψηλότερου ελλείμματος για το 2009, ο Γ. Παπανδρέου θα κληθεί να πάρει κι άλλα μέτρα, για τα οποία ήδη έχει ξεκινήσει παζάρι με την τρόικα.
Στο μέγαρο Μαξίμου φοβούνται το ενδεχόμενο το αποτέλεσμα να δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων που, σε συνδυασμό με την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οικονομία, θα κάνει την κατάσταση πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη και θα οδηγήσει πολύ σύντομα σε πρόωρες εκλογές. Οι κάλπες, ασχέτως πόσο πραγματικό είναι το ενδεχόμενο να στηθούν, θα λειτουργούν και ως εσωκομματικό φόβητρο αλλά και ως εκβιαστικό δίλημμα στους πολίτες που ανησυχούν για το τι θα τους ξημερώσει αύριο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου