Θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 προέβλεψε μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στη Λεμεσό, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Η ανάπτυξη εξαρτάται άμεσα από τη δημοσιονομική βελτίωση της χώρας, τόνισε
Στους τρεις πυλώνες - δημοσιονομικό, διαρθρωτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα - του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας επικέντρωσε την ομιλία του στο διεθνές οικονομικού φόρουμ της Λεμεσού ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Για τον πυλώνα των δημοσιονομικών ανέφερε ότι προβλέπει διόρθωση του ελλείμματος κατά 11% σε περίοδο 4 ετών, σημειώνοντας πως μόλις τρεις μήνες μετά την υιοθέτηση του προγράμματος, η οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου για το 2010, που αφορά μια διόρθωση που υπερβαίνει το 6%.
Αυτό, εξήγησε, είναι αποτέλεσμα των πολύ σοβαρών και πολύ δύσκολων αποφάσεων και των πολύ μεγάλων θυσιών των Ελλήνων πολιτών, που μεταξύ άλλων αφορούν 15% μείωση των ονομαστικών μισθών στο δημόσιο τομέα σε ένα έτος, 10% μείωση των συντάξεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αύξηση 4% του ΦΠΑ.
Σημείωσε ακόμη πως σε δημοσιονομικό διαρθρωτικό επίπεδο, ένα νέο φορολογικό περιβάλλον υιοθετήθηκε τον Απρίλιο, καθιστώντας το φορολογικό σύστημα όχι μόνο πιο δίκαιο αλλά και πιο αποτελεσματικό ενώ βρίσκεται στο τελικό στάδιο του και ο νόμος περί δημοσιονομικής ευθύνης.
Το πιο σημαντικό στοιχείο του προγράμματος, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, καθώς αυτά αλλάζουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος και ενισχύουν ενδεχομένως την ανάπτυξη της χώρας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επεσήμανε δε πως "ίσως η μεγαλύτερη νίκη είναι η επίτευξη της ριζικής μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος". Παράλληλα αναφέρθηκε και στην φορολογική μεταρρύθμιση.
Για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι κατάφερε τελικά να σταθεί στα πόδια του ως αποτέλεσμα της προόδου στο δημοσιονομικό μέτωπο και επίσης ως αποτέλεσμα της δημιουργίας του ταμείου μεσοπρόθεσμης χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σαν ένα δίχτυ ασφαλείας για τις τράπεζες αλλά και ως αποτέλεσμα της γενικής αντίληψης ότι τα πράγματα τελικά ομαλοποιούνται στην ελληνική οικονομία.
Η σημαντική βελτίωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, είπε, ενισχύει πραγματικά την ανάπτυξη, η οποία εξαρτάται από τις επενδύσεις που εξαρτούνται από τη χρηματοδότηση, η οποία με τη σειρά της εξαρτάται από το άνοιγμα των αγορών κεφαλαίων που ανοίγουν, αφού αποδειχθεί η αξιοπιστία πίσω από την οποία βρίσκεται η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Επίσης, ο κ.Παπακωνσταντίνου τόνισε πως τα διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται, ασκούν θετική επίδραση στην οικονομία, υποδεικνύοντας πως ως εκ τούτου ο ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 3%, που είναι αρκετός για μια "βιώσιμη μείωση" του δημόσιου χρέους, είναι μεσοπρόθεσμα απολύτως εφικτός.
Στην πραγματικότητα, κατέληξε, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης θα επανέλθουν από το 2012.
Μήνυμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χ. Μπούρα για την Επέτειο της
17ης Νοεμβρίου 1973
-
Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου και το διαρκές αίτημα της Ελευθερίας και της
Δημοκρατίας Η φετινή επέτειος των 50 χρόνων της εξέγερσης του…
Πριν από 2 ώρες
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου