13 Αυγ 2010

Λιγότερη ύλη για τους μαθητές


Πρώτο κουδούνι το Σεπτέμβριο με... λιγότερη ύλη για τους μαθητές
Πιο... ελαφρύ πρόγραμμα θα έχουν από το Σεπτέμβριο οι μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου, του γυμνασίου, καθώς και των δύο πρώτων τάξεων του λυκείου, καθώς και το υπουργείο Παιδείας περικόπτει την ύλη. Στο μεταξύ, την ημέρα του αγιασμού, τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, θα διανεμηθούν στους μαθητές και τα βιβλία, σύμφωνα με τον προγραμματισμό για τη νέα σχολική χρονιά.

Χτες η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, που υπέγραψε την απόφαση για την περικοπή της ύλης στις Ε' και ΣΤ΄ τάξεις του δημοτικού, δήλωσε πως δεν είναι τυχαία η μείωσή της. «Είναι ύλη που είτε ήταν περισσή και άχρηστη, είτε ήταν επαναλαμβανόμενη από τάξη σε τάξη ή ήταν εξαιρετικά δυσνόητη για το επίπεδο των παιδιών», τόνισε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Η φοίτηση των νηπίων, τα οποία μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2010 συμπληρώνουν ηλικία πέντε ετών, έχει γίνει πλέον υποχρεωτική. Με την εγκύκλιό του το υπουργείο Παιδείας ζήτησε να ληφθεί μέριμνα για την εγγραφή όλων των νηπίων πρώτης ηλικίας στα νηπιαγωγεία.

Σε όσα νηπιαγωγεία μετά την εγγραφή όλων των νηπίων πρώτης ηλικίας υπάρχουν κενές θέσεις, θα μπορούν να γίνονται δεκτά τα νήπια δεύτερης ηλικίας (προνήπια). Η πρωινή ζώνη (7 π.μ. - 8 π.μ.) λειτουργεί στα ολοήμερα νηπιαγωγεία με την προϋπόθεση της συμμετοχής τουλάχιστον πέντε νηπίων πρώτης ηλικίας, ενώ στα συστεγαζόμενα ολοήμερα συγκροτούνται κοινά τμήματα, εφόσον ο αριθμός είναι μικρός.

Δημοτικά σχολεία

Αναφορικά με τα βιβλία του δημοτικού σχολείου, για το σχολικό έτος 2010-11 θα ανατυπωθούν με διορθώσεις τα εξής:

- Γλώσσα των Α', Β', Γ', Δ', Ε', ΣΤ' τάξεων δημοτικού, Ανθολόγιο Α', Β', Γ' και Δ' τάξεων δημοτικού, Εικονογραφημένο Λεξικό Α', Β', Γ' τάξεων δημοτικού (θα κρατηθεί και θα χρησιμοποιηθεί και στις Β' και Γ' τάξεις δημοτικού), Λεξικό Ορθογραφικό-Ερμηνευτικό Δ', Ε', ΣΤ' τάξεων δημοτικού (θα κρατηθεί και θα χρησιμοποιηθεί και στις Β' και Γ' τάξεις δημοτικού), Μελέτη Περιβάλλοντος Α', Β', Γ', Δ' τάξεων δημοτικού, Θεατρική Αγωγή Ε' και ΣΤ' τάξεων δημοτικού, Ιστορία Γ', Δ΄, Ε΄ τάξεων δημοτικού, Θρησκευτικά Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεων δημοτικού, Μαθηματικά a', Β', Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεων δημοτικού, Φυσικά Ε', ΣΤ' τάξεων δημοτικού, Γεωγραφία Ε', ΣΤ' τάξεων δημοτικού, Φυσική Αγωγή a' και Β', Γ' και Δ, Ε' και ΣΤ' τάξεων δημοτικού, Εικαστικά a' και Β', Γ' και Δ', Ε' και ΣΤ' τάξεων δημοτικού, Πολιτιστικές Εκδηλώσεις a' - ΣΤ' τάξεων δημοτικού, Μουσική Γ' και Δ', Ε', ΣΤ' τάξεων δημοτικού, Οδηγός Νηπιαγωγού, Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή Ε', ΣΤ' τάξεων δημοτικού, Αγγλικά Δ', Ε', ΣΤ' τάξεων δημοτικού, Οδηγός Ανάπτυξης Διαθεματικών Δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τον Εκπαιδευτικό, Μουσικό Ανθολόγιο Α'-ΣΤ' τάξεων δημοτικού, Ανθολόγιο Λογοτεχνικών Κειμένων Ε' και ΣΤ' τάξεων του δημοτικού «Με Λογισμό και μ’ όνειρο».

Καμία αλλαγή δε θα επέλθει στα διδακτικά βιβλία «Βλέπω το σημερινό κόσμο: Πολυθεματικό Βιβλίο του Δημοτικού Σχολείου για την Ευέλικτη Ζώνη» και «Βλέπω το σημερινό κόσμο: Δημιουργικές-Διαθεματικές Δραστηριότητες για την Ευέλικτη Ζώνη του Δημοτικού Σχολείου». Την ίδια στιγμή, θα εκτυπωθούν τα νέα βιβλία της Μουσικής των Α' - Β' τάξεων δημοτικού, Ο ακανθούλης, Η μπουμπού και η μπαμπαλού, Η παρολυμπιάδα της χαράς (Προσχολική Εκπαίδευση), Το μικρό μου λεξικό 1, 2, 3, 4, Βιβλίο Γεια σας 1, 2, 3, 4 Μαθητή, Βιβλίο Γεια σας 1, 2, 3, 4 Δασκάλου (Δημοτική Εκπαίδευση) για τις τάξεις υποδοχής και τα φροντιστηριακά τμήματα.

Παράλληλα, για το ερχόμενο σχολικό έτος εγκρίθηκε η ανατύπωση των εν χρήσει διδακτικών βιβλίων της Νεοελληνικής Γραμματικής των Ε' και ΣΤ' τάξεων δημοτικού και της Ιστορίας της ΣΤ' τάξης Δημοτικού: «Στα Νεότερα Χρόνια».

Ολοήμερο Σχολείο

Ανάσα σε χιλιάδες οικογένειες προσφέρει τα τελευταία χρόνια και ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου και ήδη ο προγραμματισμός για τη φετινή εφαρμογή του ξεκίνησε από τον Ιούνιο. Τα βασικά σημεία της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που αφορούν στη λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων, συνίστανται στα εξής:

-Στα ολοήμερα σχολεία (δημοτικά-νηπιαγωγεία) εγγράφονται οι μαθητές των οποίων οι γονείς έχουν καταθέσει αντίστοιχη δήλωση, ανεξάρτητα αν είναι εργαζόμενοι ή όχι.

-Οι προϊστάμενοι/ες των νηπιαγωγείων δέχονται όλες ανεξαιρέτως τις αιτήσεις για εγγραφή μαθητών στα ολοήμερα. Στις περιπτώσεις μεγάλου αριθμού αιτήσεων, η/ο προϊσταμένη/ος του νηπιαγωγείου κατόπιν συνεργασίας με το διευθυντή Εκπαίδευσης θα επιλαμβάνεται των περιπτώσεων υπεράριθμων, ώστε να διευκολύνεται η φοίτησή τους σε όμορα νηπιαγωγεία.

-Σε περίπτωση που ο αριθμός των νηπίων σε ολοήμερο τμήμα νηπιαγωγείου είναι μικρότερος του προβλεπόμενου και στο κλασικό τμήμα πολύ μεγάλος, δίνεται η δυνατότητα στις νηπιαγωγούς, ύστερα από σύμφωνη γνώμη του σχολικού συμβούλου Προσχολικής Αγωγής, να κατανέμουν τους μαθητές στα δύο τμήματα μέχρι τη λήξη του κλασικού προγράμματος και να συνεχίζουν στο ολοήμερο πρόγραμμα όσοι μαθητές έχουν δηλώσει συμμετοχή σ΄ αυτό.

Ωράριο και διδασκαλία

Οι διευθυντές Εκπαίδευσης και οι προϊστάμενοι των Γραφείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καλούνται να φροντίσουν ώστε να τηρείται το προβλεπόμενο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών χωρίς καμία παρέκκλιση. Στα σχολεία που διδάσκεται η δεύτερη ξένη γλώσσα ορίστηκε ο ελάχιστος αριθμός των οκτώ μαθητών για τη δημιουργία τμημάτων διδασκαλίας, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες. Σε απομονωμένα σχολεία, καθώς και εκεί όπου επικρατούν ειδικές κοινωνικές και εκπαιδευτικές συνθήκες και ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του διευθυντή του σχολείου και έγκριση του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μπορούν να λειτουργούν τμήματα δεύτερης ξένης γλώσσας με πέντε μαθητές.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Οι εγγραφές των μαθητών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ολοκληρώθηκαν στο τέλος Ιουνίου. Για τους μαθητές που δεν ενεγράφησαν για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. για λόγους υγείας ή σοβαρούς οικογενειακούς λόγους) καθώς και για τους παραπεμπόμενους μαθητές σε επανεξέταση το Σεπτέμβριο, η εγγραφή μπορεί να γίνει κατ' εξαίρεση τον επόμενο μήνα και μέχρι την έναρξη των μαθημάτων. Στα Επαγγελματικά Λύκεια εκπρόθεσμη εγγραφή μπορεί να εγκριθεί από τον αρμόδιο προϊστάμενο ή το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το πολύ δέκα ημέρες μετά τη λήξη των κατ' εξαίρεση εγγραφών του Σεπτεμβρίου.

Στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) ο αρμόδιος προϊστάμενος Γραφείου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ή ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει εκπρόθεσμη εγγραφή μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

Οι εξετάσεις κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους 2010-2011 θα πραγματοποιηθούν από την 1η έως τις 10 του μήνα σε όλα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ωρολόγιο πρόγραμμα

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, είναι χρήσιμο οι διδάσκοντες να συντάσσουν ενδεικτικό σχέδιο προγραμματισμού της ύλης ανά τρίμηνο για το γυμνάσιο και ανά τετράμηνο για το γενικό λύκειο, το επαγγελματικό λύκειο και την επαγγελματική σχολή με τη συνεργασία των διευθυντών και των σχολικών συμβούλων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν τμήματα της ίδιας τάξης, θα πρέπει να συνεργάζονται και να καταλήγουν σε κοινό προγραμματισμό της ύλης, ώστε να μπορούν να επιλεγούν κοινά θέματα στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις Μαΐου – Ιουνίου. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, χωριστά θέματα μπορούν να δοθούν μόνο σε περίπτωση που συντρέχει σοβαρός λόγος.

Διαμόρφωση των τμημάτων

Τα τμήματα Γενικής Παιδείας συγκροτούνται από τους μαθητές όλων των κατευθύνσεων που λειτουργούν στο γενικό λύκειο και τα παιδιά κατανέμονται σε αυτά κατά αλφαβητική σειρά. Το ίδιο συμβαίνει και στα τμήματα Γενικής Παιδείας των Α' και Β΄ τάξεων του επαγγελματικού λυκείου, ενώ οι μαθητές θα χωρίζονται σε τμήματα κύκλων ή τομέων επαγγελματικών μαθημάτων μόνο για τη διδασκαλία των μαθημάτων των κύκλων και τομέων αυτών.

Στα τμήματα Γενικής Παιδείας της Γ' τάξης του επαγγελματικού λυκείου οι μαθητές κατανέμονται κατά αλφαβητική σειρά, επιλέγοντας την ομάδα Α΄ ή την ομάδα Β΄ των μαθημάτων Γενικής Παιδείας.

Οι μαθητές του γυμνασίου διδάσκονται υποχρεωτικά δεύτερη ξένη γλώσσα την οποία επιλέγουν για πρώτη φορά, πριν από την εγγραφή τους στην Α' τάξη γυμνασίου, προσκομίζοντας δήλωση υπογεγραμμένη από τους κηδεμόνες τους που συνοδεύει το απολυτήριό τους από το δημοτικό. Βάσει της σχετικής εγκυκλίου, οι μαθητές συνεχίζουν τη συγκεκριμένη ξένη γλώσσα και στις επόμενες τάξεις.

Οι μαθητές των Α' και Β' τάξεων του γενικού λυκείου κλήθηκαν να καταθέσουν στα σχολεία τους υπεύθυνες δηλώσεις υπογεγραμμένες από τους κηδεμόνες τους για το μάθημα επιλογής που επιθυμούν να διδαχθούν και την Κατεύθυνση που επιθυμούν να ακολουθήσουν ως εξής:

-οι μαθητές της Α’ τάξης γενικού λυκείου το μάθημα επιλογής που επιθυμούν να διδαχθούν και την Κατεύθυνση που επιθυμούν να ακολουθήσουν στη Β’ τάξη του ΓΕΛ.

-οι μαθητές της Β’ τάξης το μάθημα επιλογής που επιθυμούν να διδαχθούν στη Γ’ τάξη του ΓΕΛ και την Κατεύθυνση, μόνο σε περίπτωση που επιθυμούν να αλλάξουν Κατεύθυνση.

Στην Α΄ τάξη του επαγγελματικού λυκείου λειτουργούν οι εξής κύκλοι: Τεχνολογικός, Υπηρεσιών, Ναυτικός. Οι μαθητές, κατά την εγγραφή τους στην Α΄ τάξη των επαγγελματικών λυκείων, καταθέτουν δήλωση υπογεγραμμένη από τους γονείς-κηδεμόνες, εφόσον είναι ανήλικοι, με την οποία επιλέγουν τον κύκλο μαθημάτων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν.

Στη Β΄ τάξη του επαγγελματικού λυκείου λειτουργούν δώδεκα τομείς. Οι μαθητές, κατά την εγγραφή τους στη Β΄ τάξη, καταθέτουν δήλωση υπογεγραμμένη από τους γονείς-κηδεμόνες, εφόσον είναι ανήλικοι, με την οποία επιλέγουν τον τομέα που θα παρακολουθήσουν ανεξάρτητα από τον κύκλο μαθημάτων που παρακολούθησαν στην Α' τάξη, με εξαίρεση του Τομείς Πλοιάρχων και Μηχανικών, τους οποίους επιλέγουν μόνον οι μαθητές που είχαν παρακολουθήσει στην Α΄ τάξη τα μαθήματα του Ναυτικού Κύκλου.

Οι μαθητές της Γ' τάξης του επαγγελματικού λυκείου, κατά την εγγραφή τους στη Γ' τάξη, καταθέτουν δήλωση υπογεγραμμένη από τους γονείς-κηδεμόνες, εφόσον είναι ανήλικοι ή τους ίδιους, εάν είναι ενήλικες, με την οποία επιλέγουν την ειδικότητα που θα παρακολουθήσουν. Η ειδικότητα αυτή πρέπει να αντιστοιχεί στον τομέα που παρακολούθησαν στη Β' τάξη.

Οι μαθητές της Γ' τάξης ημερησίου και Δ' τάξης εσπερινού του επαγγελματικού λυκείου, με την έναρξη του διδακτικού έτους, υποχρεούνται να δηλώνουν τις ομάδες μαθημάτων Γενικής Παιδείας που θα παρακολουθήσουν. Οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τη δήλωσή τους, αν το επιθυμούν, το αργότερο μέχρι τη 15η Οκτωβρίου.

Τα παιδιά της Γ’ τάξης του επαγγελματικού λυκείου διδάσκονται υποχρεωτικά ένα μάθημα επιλογής ή εφόσον έχουν επιλέξει το 5ο Επιστημονικό Πεδίο, δύο μαθήματα επιλογής.

Τρία τεστ την εβδομάδα

Τα στελέχη του υπουργείου συνιστούν προσοχή στον προγραμματισμό των ωριαίων υποχρεωτικών δοκιμασιών και των τεστ κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Ο διευθυντής έχει την ευθύνη της τήρησης της σχετικής νομοθεσίας και συντονίζει τη διεξαγωγή των ωριαίων δοκιμασιών, σύμφωνα με πρόγραμμα που κατατίθεται από τους διδάσκοντες, ώστε να αποφεύγεται η διενέργεια ωριαίων δοκιμασιών σε περισσότερα του ενός μαθήματα την ίδια μέρα και των τριών την εβδομάδα.

Στο γυμνάσιο οι ωριαίες υποχρεωτικές γραπτές δοκιμασίες γίνονται χωρίς προειδοποίηση, μία σε κάθε μάθημα, κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων και καλύπτουν την ύλη ευρύτερης διδακτικής ενότητας, υπό τον όρο ότι προηγήθηκε στο προηγούμενο μάθημα η σχετική ανακεφαλαίωση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More