Τώρα
που τα πρώτα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από τις ΗΠΑ, την οποία
ζήτησε ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, έχουν
φτάσει στα σύνορα της χώρας με την Κολομβία αξίζει να θυμηθούμε μια
μικρή ιστορία, όχι και τόσο παλιά.
Τη δεκαετία του 1980 η CIA παρείχε στρατιωτικό εξοπλισμό στους αντάρτες Contra που μάχονταν για την ανατροπή της κυβέρνησης της Νικαράγουας μέσω αεροπλάνων που μετέφεραν «ανθρωπιστική βοήθεια».
Στη συνέχεια ο Έιμπραμς είπε ψέματα στο Κογκρέσο για την επιχείρηση αυτή, κάτι για το οποίο καταδικάστηκε το 1991, αν και αργότερα έλαβε χάρη από τον Τζόρτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Το 2002 όταν έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του εκλιπόντα προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ο Έιμπραμς εργαζόταν στον Λευκό Οίκο και ήταν εκείνος που έδωσε το πράσινο φως για το πραξικόπημα.
Το έργο του Έιμπραμς στη Λατινική Αμερική δεν περιορίστηκε στη Νικαράγουα. Το 1981, την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ανθρωπιστικές Υποθέσεις στην κυβέρνηση του Ρόναλντ Ρίγκαν ο Έιμπραμς φρόντισε να συγκαλύψει τη σφαγή που διέπραξε ο αμερικανικός στρατός το χωρίο Ελ Μοσότε.
Συνολικά πάνω από 800 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά στρατεύματα, τα οποία διέπραξαν και πολλές ακόμη ωμότητες.
Ο Έιμπραμς δήλωσε στη Γερουσία ότι τα δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με τη σφαγή «δεν είναι αξιόπιστα» και ότι η όλη υπόθεση χρησιμοποιείται ως προπαγάνδα από τους αντικυβερνητικούς αντάρτες.
Στα τέλη Ιανουαρίου ο Έλιοτ Έιμπραμς διορίστηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα. Χθες (Πέμπτη) ο ειδικός απεσταλμένος διευκρίνισε ότι, αν και οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να στείλουν βοήθεια στον λαό της Βενεζουέλας, δεν πρόκειται να το κάνουν «δια της βίας».
Από την πλευρά του ο Γκουαϊδό σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε: «Θα καταφέρουμε να περάσει αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα διότι έχει στόχο να σώσει ζωές». Τόνισε μάλιστα ότι η σκιώδης κυβέρνησή του, που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, εργάζεται «καθημερινά» ώστε η βοήθεια αυτή να εισέλθει στη χώρα, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι «στερεί φάρμακα και τρόφιμα από αυτούς που τα έχουν άμεση ανάγκη».
Όμως ο Μαδούρο έχει αρνηθεί την ξένη βοήθεια, προβλέποντας, μάλλον δικαιολογημένα, ότι θα ανοίξει τον δρόμο σε μια αμερικανική επέμβαση για την ανατροπή του. «Κανείς δεν θα εισέλθει, ούτε ένας εισβολέας στρατιώτης», έχει δηλώσει.
Βέβαια τα περισσότερα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης συντάσσονται στο πλευρό του Γκουαϊδό, επιλέγοντας τίτλους όπως: «Ο Μαδούρο της Βενεζουέλας προσπαθεί να εμποδίσει την αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια» (CBS), «Οξύνεται η ένταση αναφορικά με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα» και «Ο Πομπέο επικρίνει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας επειδή εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια» (Washington Post), «Ο στρατός κλείνει αυτοκινητόδρομο για να εμποδίσει τη βοήθεια που οργάνωσε η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας» (The New York Times). Το BBC επισημαίνει ότι «τα φορτηγά με τη βοήθεια έχουν εγκλωβιστεί στη μεθοριακή πόλη της Κολομβίας», ενώ και τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία προτάσσουν την αντίθεση Μαδούρο στην είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα.
Προς το παρόν ο στρατός της Βενεζουέλας, που μέχρι στιγμής στηρίζει τον Μαδούρο, έχει κλείσει τη γέφυρα που ενώνει την κολομβιανή πόλη Κούκουτα με την Ουρένια στη Βενεζουέλα, ώστε να εμποδίσει τη διέλευση των φορτηγών με την ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Γκουαϊδό, απευθυνόμενος χθες στους Βενεζουελάνους στρατιώτες μέσω ενός βίντεο, τους προειδοποίησε ότι «πρέπει να λάβουν μια σημαντική απόφαση», την ώρα που μεταδίδονταν πλάνα από τα εμπορευματοκιβώτια που έχει τοποθετήσει ο στρατός στη γέφυρα για να την κλείσει.
«Θα στηρίξετε κάποιον που είναι απομονωμένος και δεν προστατεύει κανέναν ή θα βρεθείτε στο πλευρό όχι μόνο του συντάγματος αλλά και της ανθρωπιάς;». Το παιχνίδι φαίνεται ότι πλέον θα επικεντρωθεί στην αντιπαράθεση των δύο ανδρών για την ανθρωπιστική βοήθεια, με τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης να προωθούν τη δαιμονοποίηση του Μαδούρο ο οποίος θα συνεχίσει να παρουσιάζεται ως αυτός που στερεί από τον λαό του τρόφιμα και φάρμακα που χρειάζονται.
Άλλη μία ζωτικής σημασίας παράμετρος για την έκβαση της κρίσης είναι η στάση του στρατού, που προς το παρόν δεν φαίνεται διατεθειμένος να προδώσει τον Βενεζουελάνο πρόεδρο, καθώς η στήριξή του είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την επιβίωση του Μαδούρο, όσο και για την εδραίωση του Γκουαϊδό.
Ο Μαδούρο κάνει καθημερινά εμφανίσεις στην κρατική τηλεόραση μαζί με στρατεύματα, προκειμένου να δείξει ότι εξακολουθεί να έχει τη στήριξή τους.
Από την πλευρά του ο Μπόλτον έχει δηλώσει ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να άρουν τις κυρώσεις εναντίον όποιου ανώτερου αξιωματικού στηρίξει τον Γκουαϊδό. Και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξέφρασε αυτή την εβδομάδα την ελπίδα ο στρατός της Βενεζουέλας «με τον καιρό να συνειδητοποιήσει ότι έχει τελειώσει ο χρόνος του Μαδούρο και ότι επίκειται αλλαγή».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου