30 Αυγ 2017

Το Μεσολόγγι φωνάζει και καλεί σε βοήθεια

Υγροβιότοπος Μεσολογγίου 
Το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας κινδυνεύει.
Οι άνθρωποι που ζούμε εδώ κινδυνεύουμε.
Μας ακούει κανείς; 

Θα σας περιγράψουμε τι μας συμβαίνει και τι κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε, ΚΑΙ ας μας πείτε τι άλλο να κάνουμε:
Εντός του 2014 κάποιοι άνθρωποι καταθέτουν μελέτες στις αρμόδιες υπηρεσίες για να πάρουν άδεια να κατασκευάσουν εντός αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας, πλησίον Λιμνοθάλασσας-προστατευόμενου Εθνικού Πάρκου, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα.
Μέσα σε τρία χρόνια κάνουν τρεις (3) τροποποιήσεις στην αρχική τους αδειοδότηση και τελικά τον Αύγουστο του 2016 πετυχαίνουν να τροποποιήσουν την αδειοδότηση για να κάνουν εργοστάσια στο συγκεκριμένο χώρο, καίγοντας αυτή την φορά βιορευστά (τηγανέλαια) τα οποία θα τα προμηθεύονται από αλλού αφού η περιοχή μας δεν έχει τέτοια παραγωγή.
Η τοπική κοινωνία, ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου, το Δημοτικό Συμβούλιο, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, η Αντιπεριφέρεια Αιτωλοακαρνανίας μέχρι και τον Φλεβάρη του 2017 δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ιδέα για όλα αυτά.
2014-2017: ΚΑΜΙΑ απολύτως συζήτηση για το θέμα, ΚΑΜΙΑ απολύτως ενημέρωση. Εμείς μιλάμε από πλευράς κοινωνίας, γιατί ίσως οι φορείς γνώριζαν και αμέλησαν; γνώριζαν και δεν έπραξαν; γνώριζαν και δεν κατάλαβαν; Βασανιστικά ερωτήματα! Σχετικά έγγραφα πάντως είχαν περάσει από τα χέρια τους, πράγμα που αποδεικνύεται με έγγραφα.
Η τοπική κοινωνία μαθαίνει το τι πρόκειται να γίνει στις 28 Φλεβάρη 2017 μέσα από δημοσίευμα στον τοπικό τύπο που αναδεικνύει το πρόβλημα.
Και εκεί ξεκινάμε ως ενεργοί πολίτες να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε:
Προμηθευόμαστε όλα τα δημόσια έγγραφα που έχουν παραχθεί από το 2014 μέχρι και το 2017, πηγαίνουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες, καταθέτουμε αιτήσεις, παίρνουμε τις μελέτες, διαβάζουμε την νομοθεσία, ενημερωνόμαστε από άλλους Δήμους και αντίστοιχες περιπτώσεις.
Στις 15 Μαρτίου μαζευόμαστε όσοι ενδιαφερόμαστε και συζητάμε το θέμα παρουσία των ανθρώπων που εμπλέκονται στην αδειοδότηση του έργου.
Καταλήγουμε ότι το έργο είναι επιζήμιο για την περιοχή μας ΕΠΕΙΔΗ:
  1. Προστατευόμενη περιοχή: Οι τοποθεσίες που θα δημιουργηθούν οι μονάδες βρίσκονται μέσα στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου που είναι, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και προστατευόμενο οικοσύστημα με τεράστια περιβαλλοντική αλλά και οικονομική σημασία. Κάποιες από τις υπό κατασκευή μονάδες βρίσκονται μόλις 500 μέτρα από την λιμνοθάλασσα, ενώ περιβάλλονται όλες από γη με καλλιέργειες ή κτηνοτροφία.
  2. Τοποθεσία: Η αρχική μελέτη που εγκρίθηκε προέβλεπε την δημιουργία μονάδων που θα λειτουργούσαν με βιομάζα, η πρώτη ύλη της οποίας θα ήταν τα παράγωγα των πυρηνουργείων και γενικά των αγροτικών εργασιών της περιοχής. Μετά την έγκριση αυτού του σχεδίου, οι μελέτες τροποποιήθηκαν τρείς (3) φορές και τελικά καταλήξαμε στις μονάδες με βιορευστά. Η πρώτη ύλη (βιορευστά) για τα εργοστάσια αυτά θα έρχεται από αλλού (κυρίως από το εξωτερικό) με φορτηγά και θα καίγονται με άγνωστες (αφού δεν συμπεριλαμβάνονται στις μελέτες) επιπτώσεις στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία αλλά και τις ζωές των κατοίκων σε ολόκληρη την περιοχή.
  3. Αδειοδότηση: Οι μελέτες που έχουν κατατεθεί δεν παραθέτουν επαρκώς (ως οφείλουν από τον νόμο) εναλλακτικές τοποθεσίες, σχεδιασμούς, παραγωγική διαδικασία. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του νόμου, δεν εκτιμούν την συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή και δεν έχει γίνει σοβαρή αξιολόγηση τους από τα αρμόδια όργανα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι μελέτες αναφέρουν την περιοχή ως ορεινό-μειονεκτικό όγκο (!) ενώ είμαστε κάμπος), γράφουν ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση από άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις (!) (ενώ έχουμε ελαιοτριβεία και άλλα δύο εργοστάσια στην περιοχή ΚΑΛΑΣ, ΑΣΤΙΓΚΑΣ), και η μόνη αέρια ρύπανση που αναφέρουν ότι έχουμε είναι το οδικό δίκτυο Ναυπάκτου-Λιδορικίου και Άμφισσας-Λιδορικίου (!) το οποίο απέχει 123χλμ). ΔΙΑΒΑΣΕ κανείς τις μελέτες όταν πήγαν για έγκριση ή κοίταξαν μόνο το εξώφυλλο;;; Ξέρουν που είναι ο κάμπος του Ευηνοχωρίου;;;
  1. Τοπική οικονομία και ανάπτυξη: Τον τελευταίο καιρό ακούμε ολοένα και περισσότερο για ανάπτυξη μέσω οικοτουρισμού, τοπικών προϊόντων, υπηρεσιών, κουλτούρας, άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και ανάδειξης της μοναδικής ομορφιάς της περιοχής. Αυτά περιλαμβάνοται και στα επίσημα έγγραφα και τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της περιοχής. Όλα αυτά συμβαδίζουν με μονάδες καύσης τηγανελαίων στον κάμπο; Έγινε ποτέ σχεδιασμός πολεοδομικός και ενεργειακός να δούμε τι χρειάζεται η περιοχή; Να σημειωθεί επίσης ότι τα εργοστάσια αυτά θεωρούνται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο σημαίνει ότι η παραγόμενη ενέργεια αγοράζεται ακριβά από την ΔΕΗ και πληρώνεται από όλους μας στους λογαριασμούς (ΕΤΜΕΑΡ). Τέλος, τα εργοστάσια αυτά είναι πλήρως αυτοματοποιημένα, με αποτέλεσμα οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.
  2. Κατάτμιση: Η συνολική επένδυση είναι «σπασμένη» σε 4 μονάδες. Οι επενδυτές υποστηρίζουν στην μελέτη ότι η δημιουργία 4 μονάδων θα μειώσει τα κόστη συντήρησης και αγοράς εξοπλισμού, κάτι που είναι εμφανώς αντίθετο με την κοινή λογική. Οι πραγματικοί λόγοι φαίνεται να είναι τελείως διαφορετικοί: καθώς η κάθε μια από τις μονάδες θα έχει παραγωγή μικρότερη του 1MW, από την μια απαλλάσσονται από την ανάγκη συγκεκριμένων αδειών (πχ άδειες εγκατάστασης, άδεια λειτουργίας από την ΡΑΕ) ενώ από την άλλη θα «επιδοτούνται» ουσιαστικά από τον ΑΔΜΗΕ, ως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας! Κοινώς, παρά τις υποσχέσεις για φτηνό ρεύμα, τα κόστη θα φορτωθούν για άλλη μια φορά στον καταναλωτή.
ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ;
1. ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ τις μελέτες που εγκρίθηκαν. Προσκαλούμε όποιον θέλει να του στείλουμε τις μελέτες να τις διαβάσει. Μας πήρε χρόνο, αλλά διαπιστώσαμε ότι οι μελετητές δεν γνωρίζουν σίγουρα ποια περιοχή μελετούν. Αυτοί που ενέκριναν την μελέτη γνωρίζουν;;;
2. ΠΗΓΑΜΕ στο δημοτικό συμβούλιο στις 23 Μαρτίου 2017 και καταθέσαμε όλα τα παραπάνω και αναγκάσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση κατά των εργοστασίων.
3. ΜΙΛΗΣΑΜΕ με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας, ο οποίος 29 Μαρτίου απέστειλε επιστολή σε Δήμαρχο, Υπουργό Περιβάλλοντος και Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης. Την διάβασε κανείς την επιστολή; Τι τα πληρώνουμε τα γνωμοδοτικά όργανα, αν δεν διαβάζει κανείς τις γνωμοδοτήσεις τους;
4. ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την οποία αμφιβάλλουμε αν διάβασε, αφού την απέρριψε για τυπικούς λόγους. Άλλωστε αυτά περνούν από εισηγητές και μετά οι Υπουργοί απλά υπογράφουν!
5. ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ από την Υπηρεσία Δόμησης Μεσολογγίου, η οποία έγινε, αλλά μετά από 1,5 μήνα την πήραν πίσω επειδή τους έστειλε εξώδικο η εταιρεία και αναπτύχθηκε αλληλογραφία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.
6. ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, την οποία καταγγελία ακόμα δεν έχουν εξετάσει. Καταγγελία όπως φαίνεται έκαναν και οι εταιρείες, η δική τους όμως εξετάστηκε μάλλον αμέσως αφού σε δύο εβδομάδες περίπου ο Δήμος Μεσολογγίου έλαβε έγγραφο από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Εμείς την καταγγελία την κάναμε 6-6-2017 και ακόμη τίποτα!
7. ΠΗΓΑΜΕ στην Εισαγγελέα Μεσολογγίου και καταθέσαμε καταγγελία.
5. ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ στην ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ του Υπουργείου για τις ΧΡΗΣΕΙΣ ΓΗΣ!
6. ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ του νομού και μιλήσαμε μαζί τους
7. ΑΚΟΥΣΑΜΕ τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ να απαντά σε ερώτηση για το θέμα στη Βουλή, αλλά να μην κάνει στην ουσία τίποτα για αυτό!
8. ΠΗΓΑΜΕ στο ΤΕΕ Αιτωακαρνανίας ΚΑΙ πιέσαμε να συζητηθεί το θέμα. Το ΤΕΕ εξέδωσε τις παρατηρήσεις του, αλλά βροντερό ΟΧΙ δεν λέει. Παρατηρεί με το γάντι τα ανήκουστα που γράφουν οι μελέτες “Η πρώτη ύλη δεν παράγεται στην περιοχή της παραγωγικής μονάδας αλλά σε ΒΙ.ΠΕ. άλλης περιοχής και προκαλεί αίσθηση η αναφορά σε οδικό δίκτυο Ναυπάκτου- Λιδωρικίου και Λιδωρικίου – Άμφισσας σε σχέση με την γεωγραφική θέση της όλης εγκατάστασης”. Στο τέλος προσκαλεί το Υπουργείο να το διευθετήσει νομοθετικά.
9. ΚΑΤΑΘΕΣΑΜΕ εκ νέου ΥΠΟΜΝΗΜΑ στο Δήμο Μεσολογγίου για να κάνει ως συλλογικό όργανο της περιοχής τα όσα λέει. Προτείναμε να αναλάβει τα κόστη για να προσφύγουμε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Προτείναμε εγγράφως να συναντηθεί με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
10. ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ να κάνουμε συνελεύσεις και να ενημερώνουμε τον κόσμο και ετοιμάζουμε δικαστικές ενέργειες μαζεύοντας χρήματα, αφού οι δικαστικοί αγώνες έχουν δυσβάσταχτα κόστη. Στέλνουμε δελτία τύπου, εκτυπώνουμε φυλλάδια προς ενημέρωση των κατοίκων.
Και ερχόμαστε λοιπόν στο ερώτημα.. τι άλλο να κάνουμε;
Και πόσο άλλο να φωνάξουμε;
Αυτά που στέλνουμε και καταθέτουμε τα διαβάζει κανείς;
Καταλαβαίνει κανείς πόσο επιζήμιο είναι αυτό για την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου;
Καταλαβαίνει κανείς ότι αν δεν γίνει ενεργειακός και πολεοδομικός σχεδιασμός δεν μπορούν να ξεπηδούν εργοστάσια μέσα στον κάμπο;
Μέχρι στιγμής διαπιστώνουμε έλλειψη πολιτικής βούλησης! Παρατηρούμε ότι οι αρμόδιοι για την αδειόδοτηση κρύβονται πίσω από την γραφειοκρατία. Η ρητορική τους περιλαμβάνει τον όρο νομότυπες διαδικασίες και κανείς δεν αναφερέται στην ουσία της“επένδυσης”. Διαπιστώνουμε ότι αυτοί που ενέκριναν τις μελέτες δεν τις διάβασαν αλλά δούλεψαν σαν ρομπότ της γραφειοκρατικής μηχανής κάνοντας απλά έλεγχο στα εξώφυλλα. Αν τις διάβασαν και τις ενέκριναν τότε είναι η ώρα που τον άνθρωπο τον κρίνει η δικαιοσύνη μετά από μηνύσεις για παραβάσεις καθήκοντος και απιστία πρί την υπηρεσία.
Τώρα πώς θα σταματήσει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος;
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 9-08-2017 αποφάσισε να κάνει ομάδα εργασίας και να συζητήσει το θέμα του πλαισίου τέτοιων μονάδων εκ νέου.
Γιατί δεν παγώνει στην περιοχή μας την διαδικασία αφού το ίδιο παραδέχεται ότι δεν έχει πλαίσιο ακόμα; Πώς επιτρέπει να αδειοδοτούνται τέτοιες εγκαταστάσεις χωρίς να είναι προετοιμασμένο;
Από τις γενικές αρχές διοικητικού δικαίου προκύπτει η αρχή της χρηστής διοίκησης. Στην προκειμένη περίπτωση που είναι αυτή η χρηστή διοίκηση; Τι αξίζει περισσότερο; Η υγεία και το περιβάλλον των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μεσολογγίου ή τα χρήματα των όσων συμμετέχουν για να γίνουν τα εργοστάσια;
Η Διοίκηση οφείλει να σέβεται την προστασία των δικαιωμάτων του διοικούμενου και να λειτουργεί με επιείκεια! Εδώ όμως, τιμωρούνται οι κάτοικοι μιας ολόκληρης περιοχής με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία τους, υποβαθμίζεται εξόφθαλμα το περιβάλλον, επειδή οι αρμόδιοι δεν διάβασαν τις μελέτες!!!! Μόνο τα δικαστήρια θα δώσουν την λύση; Η διοίκηση και η πολιτική βούληση δεν υπάρχει; Μόνο το δικαίωμα του επενδυτή να επενδύσει και να μη χάσει τα λεφτά του εξετάζει η χρηστή διοίκηση; Να σχεδιάσει η διοίκηση το που μπορεί ο επενδυτής να επενδύσει ώστε να μη καταστραφεί το περιβάλλον και η ζωή μας και να μην σπαταληθούν στον βρόντο τα χρήματα, το σκέφτηκε κανείς ή … το σκέφτηκε, γέλασε, γύρισε πλευρό και μετά αποκοιμήθηκε ήσυχος αφού όλα τα έγγραφα με τις νομότυπες επικεφαλίδες είναι στη θέση τους και οι σφραγίδες μπήκαν κολαριστά-σωστά και όλα φαίνονται καλά και συνεχίζουμε;
Τα παραπάνω ξεκίνησαν εδώ αλλά γίνονται ταυτόχρονα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας: Ρόδο, Κρήτη, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη!
Τα παραπάνω τα ζούμε όλοι καθημερινά σε κάθε πτυχή της ζωής μας!
Καλούμε όλους τους ενεργούς πολίτες σε όλη την Ελλάδα σε μια κοινή συνεννόηση για το συγκεκριμένο θέμα που στόχο έχει να αφανίσει ότι έχει απομείνει σε αυτή την χώρα. Το φυσικό περιβάλλον!
* Λιμνοθάλλαζα: Μια ομάδα πολιτών της περιοχής μας, με σκοπό να αντιμετωπίσει και να επεξεργαστεί το μεγάλο πρόβλημα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, το οικοσύστημα αυτό έχει υποστεί τεράστιες ζημιές που συνεχίζονται έως τα σήμερα. Αν και μάρτυρες αυτής της υποβάθμισης είμαστε όλοι, η συζήτηση για αυτό το θέμα στην περιοχή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, τόσο από επίσημους φορείς όσο και μεταξύ των ίδιων των πολιτών. Και όμως, από τα φαινόμενα στο Αιτωλικό έως τις χωματερές της Κλείσοβας, το εθνικό πάρκο συνεχίζει να υποβαθμίζεται μέρα με την μέρα και οι συνέπειες επηρεάζουν όλους· Για τον λόγο αυτό, έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο και καταγράφουμε τα προβλήματα, ιχνηλατούμε δράσεις σε όλα τα επίπεδα, ξεκινώντας από την αντίληψη των πολιτών και φτάνοντας στην δημόσια διοίκηση και τους θεσμούς.

http://www.efsyn.gr/arthro/mesologgi-fonazei-kai-kalei-se-voitheia

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More