3 Ιουν 2017

Ο δικτάτορας με τις προνομιακές σχέσεις με CIA και… Εσκομπάρ

Πέθανε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα
Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 83 ετών ο Μανουέλ Νοριέγκα, πρώην δικτάτορας του Παναμά. Ο Νοριέγκα κυβέρνηση τη χώρα με σιδηρά πειθαρχία από το 1983 έως το 1989, ενώ οι σχέσεις του με τη CIA, αλλά και η συνεργασία του με τον Πάμπλο Εσκομπάρ ήταν γνωστές και πολυσυζητημένες.
Ο Μανουέλ Νοριέγκα πέθανε από επιπλοκές μετά από εγχείρηση στον εγκέφαλο, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter που έκανε ο σημερινός πρόεδρος του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα. Ήταν σε τεχνητό κώμα μετά την επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί.
Ο Νοριέγκα κυβέρνησε τον Παναμά από το 1983 έως το 1989. Είχε στενή συνεργασία με την CIA από τη δεκαετία του 1950, ενώ   από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 είχε επαγγελματική σχέση με την υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έκαναν εμφανώς τα «στραβά μάτια» καθώς ο Νοριέγκα κυβερνούσε με σκληρότητα τον Παναμά και είχε ανοιχτές σχέσεις με το καρτέλ του Μεντεγίν του οποίου τότε ηγούνταν ο περιβόητος Πάμπλο Εσκομπάρ.
(AP Photo, File)
Άλλωστε, προτού η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφασίσει να τερματίσει την κυριαρχία του, κορυφαίοι αξιωματούχοι είχαν παραδεχθεί την αποτυχία της χώρας να ελέγξει τον Μανουέλ Νοριέγκα.
Τελικά, το 1989 οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν εισβολή ανατρέποντας την διεφθαρμένη κυβέρνηση του Νοριέγκα και τερματίζοντας τις προνομιακές της σχέσεις με τον Πάμπλο Εσκομπάρ.
Ο Νοριέγκα είχε αρχικά καταδικαστεί στις ΗΠΑ το 1992, ενώ ήταν φυλακισμένος στον Παναμά, για δολοφονία μέχρι το θάνατό του. Τον Νοριέγκα καταδίκασε το 1999 και η Γαλλία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ο δικτάτορας του Παναμά ήταν ηθικός αυτουργός πίσω από πάρα πολλές εξαφανίσεις αντιπάλων του. Μετά την πτώση του καθεστώτος αρκετά από αυτά τα πτώματα εντοπίστηκαν σε εκταφές στην πρώην στρατιωτική βάση του Τοκουμέν δεμένα και με εμφανή σημάδια από βασανιστήρια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More