24 Σεπ 2016

Η επικίνδυνη ουσία glyphosate της Monsanto βρέθηκε σε 14 γνωστές γερμανικές μπύρες

Η επικίνδυνη ουσία glyphosate της Monsanto βρέθηκε σε 14 γνωστές γερμανικές μπύρεςΗ επικίνδυνη ενεργή ουσία Glyphosate του φυτοφαρμάκου της Monsanto "RoundUp" , βρέθηκε σε 14 δημοφιλείς γερμανικές μπύρες

Συντάκτης: Βιβή Συργκάνη | enallaktikos.gr

Το φυτοφάρμακο Roundup της Monsanto, που χρησιμοποιείται ευρέως στις καλλιέργειες σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι πιθανόν να προκαλέσει καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες του ΠΟΥ για θέματα σχετιζόμενα με τον καρκίνο καθώς και το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο (IARC), κατέταξαν την ουσία glyphosate, βασικό συστατικό του φυτοφάρμακου της Monsanto Roundup, στις  "πιθανόν καρκινογόνες για τους ανθρώπους".

Το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο στο Μόναχο διεξήγαγε δοκιμές στις 14 μπύρες με τα υψηλότερα ποσοστά πωλήσεων στη Γερμανία και διαπίστωσε ότι όλες περιείχαν ίχνη του φυτοφαρμάκου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι μπύρες της ζυθοποιίας Hasseröder είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα στο φυτοφάρμακο - με 29,74 μικρογραμμάρια ανά λίτρο μπύρας.

Τα χαμηλότερα επίπεδα βρέθηκαν στις μπύρες της βαυαρικής Augustiner, με 0,46 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Αλλά ακόμη και αυτή η ποσότητα είναι τέσσερις φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο για το πόσιμο νερό, το οποίο έχει οριστεί σε 0,1 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, σύμφωνα με το Spiegel.

Η Ένωση Γερμανών ζυθοποιών (BfR), αν και ομολόγησε ότι δεν έχει μελετήσει τα αποτελέσματα, αρνήθηκε την Πέμπτη ότι τα δηλωθέντα στοιχεία ενέχουν κάποιο κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Μάλιστα, εκπρόσωποι της Ένωσης ισχυρίστηκαν ότι τα αναφερόμενα επίπεδα του φυτοφαρμάκου βρίσκονται πολύ κάτω από αυτό που θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία.

"Ένας ενήλικας θα πρέπει να καταναλώνει 1.000 λίτρα μπύρας την ημέρα για να κινδυνεύει από την ουσία Glyphosate", δήλωσαν εκπρόσωποι της BfR...

Η επικίνδυνη γλυφοσάτη

Η γλυφοσάτη, το ζιζανιοκτόνο που χρησιμοποιείται πιο συχνά σε γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, μπορεί να βλάψει το ανθρώπινο DNA με τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εκδήλωση καρκίνου, είχε δηλώσει πρόσφατα ο Κρίστοφερ Πόρτιερ, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς πάνω στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου στο Λονδίνο.

«Η γλυφοσάτη είναι σίγουρα γονιδιοτοξική», δήλωσε ο Πόρτιερ, ο οποίος ήταν διευθυντής του γραφείου της Έρευνας Αξιολόγησης Κινδύνου στο Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η γλυφοσάτη είναι το δραστικό συστατικό του προϊόντος Roundup της εταιρείας Monsanto, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως ως ζιζανιοκτόνο. Η χρήση του έχει 16πλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Παρά τις ισχυρές δημόσιες αντιδράσεις από την εταιρεία, αλλά και τους παραγωγούς καλαμποκιού και σόγιας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιμένει στην αρχική επιστημονική του εκτίμηση, ότι πρόκειται για ουσία "πιθανώς καρκινογόνο".


με πληροφορίες από welt.de, spiegel

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More