29 Σεπ 2016

Η Deutsche Bank είναι εκτεθειμένη σε τοξικά παράγωγα 55 τρισεκατομμυρίων αλλά η Μέρκελ καθησυχάζει


Η Deutsche Bank είναι εκτεθειμένη σε τοξικά παράγωγα 55 τρισεκατομμυρίων αλλά η Μέρκελ καθησυχάζει
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι τα προβλήματα στη Deutsche Bank θα μπορέσουν να λυθούν, αφού η τράπεζα ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται κρατική βοήθεια αναφορικά με την πιθανή επιβάρυνση των 14 δισεκ. δολαρίων για τη διευθέτηση της έρευνας που διεξάγουν οι ΗΠΑ για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Ερωτηθείσα σε συνέντευξη Τύπου για το εάν το Βερολίνο ανησυχεί για την Deutsche Bank και εάν εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην τράπεζα, η Μέρκελ δήλωσε: «Θέλω μόνο να πω ότι η Deutsche Bank είναι μέρος του γερμανικού τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα. Και φυσικά ελπίζω ότι όλες οι εταιρίες, εάν επίσης αντιμετωπίζουν προσωρινά προβλήματα, θα μπορέσουν να αναπτυχθούν προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Δεν θέλω να σχολιάσω πέρα από αυτό», πρόσθεσε η Μέρκελ.
Η Deutsche Bank ανακοίνωσε χθες ότι δεν χρειάζεται τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης.


Ο Νο1 συστημικός κίνδυνος παγκοσμίως 
 
Ωστόσο, παρά τους χαμηλούς τόνους της καγκελαρίας, η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας φαίνεται να είναι παγιδευμένη στη δίνη των σκανδάλων που δημιούργησε και πλέον. σύμφωνα με το ΔΝΤ, αποτελεί τον μεγαλύτερο παγκόσμιο συστημικό κίνδυνο.

Η Deutsche Bank είναι εκτεθειμένη σε τοξικά παράγωγα ύψους 55 τρισεκ. ευρώ, ποσό που είναι εξαπλάσιο από το ΑΕΠ της ευρωζώνης ενώ βρίσκεται και υπό την πίεση των αμερικανικών αρχών, καθώς της έχουν επιβάλλει πρόστιμο 14 δισεκ. δολαρίων για το ρόλο της στην κρίση των τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων (mortgage subprimes), που έπαιξαν βασικό ρόλο στην κρίση του 2008.

Ακόμη εμπλέκεται και σε άλλα σκάνδαλα, όπως στη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου, καθώς και πολύτιμων μετάλλων, σε παράνομες μεταβιβάσεις δισεκ. δολαρίων από τη Ρωσία και σε άλλες «αμαρτωλές» οικονομικές ιστορίες.
Η μετοχή της χθες «γκρεμίστηκε» κατά 7% στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, κλυδωνίζοντας και τις ισπανικές και ιταλικές τράπεζες. Αφορμή για την πτώση αυτή στάθηκε η πληροφορία του περιοδικούFocus, ότι η Μέρκελ σε συνάντηση που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας, του ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει «αιμοδοσία» από το γερμανικό δημόσιο. Η αρνητική στάση της καγκελαρίου αυξάνει έτσι στον κίνδυνο ενός bail in, του κουρέματος δηλαδή των καταθέσεων.
Η σημερινή δήλωση της Μέρκελ έρχεται να προστεθεί σε άλλες χθεσινές, όπως αυτή του εκπροσώπου της τράπεζας, που όταν κλήθηκε να σχολιάσει της πληροφορίες του περιοδικού για αυτή τη συνάντηση, απάντησε ότι θέμα της συζήτησης ήταν το Brexit και ότι η τράπεζα δεν ζήτησε βοήθεια ή πολιτική παρέμβαση της καγκελαρίου στην αμερικανική κυβέρνηση. Ανάλογη και γενικόλογη ήταν η δήλωση και του εκπροσώπου της Μέρκελ που είπε ότι «η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε αυτή τη συζήτηση».
Προς το παρόν πάντως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, οι ΗΠΑ επιμένουν να καταβληθούν τα 14 δισεκ. του προστίμου-την ώρα που η τράπεζα έχει προβλέψει μόνο 7 δισεκ. για νομικά έξοδα και διευθετήσεις-και κάποιοι μιλάνε για την επόμενη Lehman Brothers.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More