Παραιτείται ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι στις 22 Μαΐου θα λάβει χώρα συνέδριο του ΑΚΡ για την εκλογή του νέου ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος.
Όπως είπε, αποφάσισε να αποχωρήσει μετά από συνεδρίαση της Κεντρικής εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, παρά το ότι η θητεία του ήταν επιτυχής, βάσει των δικών του κριτηρίων, ενώ συμπλήρωσε πως προτιμά να αφήσει ο ίδιος τη θέση, υποδεικνύοντας πως θα παραμείνει φίλος με τον Ερντογάν. «Δεν νιώθω πως απέτυχα ή μετανιώνω που ανέλαβα αυτή τη θέση…δεν επιθυμώ να είμαι υποψήφιος στο συνέδριο. Η σχέση εμπιστοσύνης μας με τον πρόεδρο θα συνεχιστεί» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η παραίτηση δεν ήταν επιλογή του, αλλά αναγκαιότητα.
Κατά την ομιλία του, είπε ότι η πρωθυπουργία του χαρακτηρίστηκε από επιτυχίες από πλευράς επενδύσεων και αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ενώ υποστήριξε ότι το κόμμα έδειξε «ατσάλινη θέληση» εναντίον «τσακαλιών» που περίμεναν χάος κατά τη μεταβατική περίοδο μεταξύ των εκλογών της 7ης Ιουνίου και της 1ης Νοεμβρίου. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ισχυρές κυβερνήσεις του ΑΚΡ θα συνεχίσουν να κυβερνούν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Από πλευράς του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδοκίμασε την απόφαση του Νταβούτογλου, λέγοντας ότι ήταν επιλογή του.
Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη είχε λάβει χώρα συνάντηση του Νταβούτογλου με τον Ερντογάν , που διήρκεσε μία ώρα και 40 λεπτά.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών ήταν τεταμένες, εν μέσω φημολογίας εδώ και ημέρες ότι ο Νταβούτογλου θα παραιτούνταν, ύστερα από δηλώσεις του στις 3 Μαΐου ότι δεν θα δίσταζε να «αποχωρήσει από οποιαδήποτε θέση».
Όσο για το ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Νταβούτογλου, στην Τουρκία υπάρχει έντονη φημολογία πως ο Ερντογάν προωθεί τον γαμπρό του και νυν Υπουργό Ενέργειας, Berat Albayrak.
Όπως διαφαίνεται βασικός λόγος της σύγκρουσης Ερντογάν-Νταβούτογλου, αποτελεί η δεδηλωμένη επιθυμία και πρόθεση του πρώτου για αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρικό με τον ίδιο να απολαμβάνει ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες. «Ο κ.Νταβούτογλου, θα λέγαμε πως κάθε άλλο παρά στηρίζει ένθερμα, όπως θα ήθελε ο Ερντογάν, μια τέτοια αλλαγή. Επίσης όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο Ερντογάν είναι ένας πολιτικός που δεν αντιδρά θετικά σε όσους διαφωνούν μαζί του. Είτε αυτοί προέρχονται από τα ΜΜΕ, είτε από την ΕΕ είτε από τα ηγετικά στελέχη του κόμματός του» δήλωσε την Τετάρτη στη HuffPost Greece o David Judson διευθυντής σύνταξης της Stratfor και πρώην διευθυντής σύνταξης της Hurriyet Daily News. .
Όσον αφορά στην αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών, ο κ. Judson σημείωσε ότι «υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο. Ναι, ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου είναι και οι δύο πιστοί Ισλαμιστές σε ό,τι αφορά τον πολιτικό τους προσανατολισμό και έλκουν την καταγωγή τους από την παράδοση των κομμάτων με έντονο θρησκευτικό πρόσημο και συγκεκριμένα το κόμμα του Εσμετίν Ερμπακάν (Κόμμα της Σωτηρίας), της δεκαετίας του ’70. Ωστόσο, ο Ερντογάν προέρχεται από την εργατική τάξη, ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής και δεν έχει ανώτερη εκπαίδευση. Ο Νταβούτογλου από την άλλη, ανήκει στην “αριστοκρατία” της Τουρκίας είναι γλωσσομαθής, ξεχωρίζει για την άνεση του όταν επισκέπτεται πρωτεύουσες χωρών στο εξωτερικό και τον διακρίνει μια χαρακτηριστική ευγένεια. Εκτός από την πολιτική ρήξη υπάρχει και ένα αγεφύρωτο πολιτιστικό χάσμα», τόνισε σχετικά.
Σημειώνεται πως ο Τζεμίλ Ερτέμ, σύμβουλος της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε πως την εκλογή νέου ηγέτη του ΑΚΡ δεν θα ακολουθήσουν πρόωρες εκλογές, προσθέτοντας πως η χώρα θα πορευθεί με «ασφάλεια» ως το τέλος της θητείας της κυβέρνησης το 2019.
Η Τουρκία και η οικονομία της θα σταθεροποιηθούν περαιτέρω όταν αναλάβει ένας πρωθυπουργός που θα συνδέεται στενότερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ο Ερτέμ σε ζωντανή συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
huffingtonpost.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου