25 Σεπ 2015

ΒΡΑΔΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΣΕΠΤEΜΒΡΙΟΥ

          
Η Βραδιά Ερευνητή είναι ένα πανευρωπαϊκό γεγονός που υποστηρίζεται από την Γενική Διεύθυνση Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Research) και ειδικότερα από την Πρωτοβουλία “ResearchersNight”.
LogoRen2015-1H Πρωτοβουλία ResearchersNight ξεκίνησε το 2005 και διεξάγεται κάθε Σεπτέμβριο ταυτόχρονα σε 300 περίπου πόλεις στην Ευρώπη, με πανηγυρικές εκδηλώσεις που στοχεύουν στο να γνωρίσει στο ευρύ κοινό, και ειδικότερα οι νέοι, την επιστημονική και κοινωνική σπουδαιότητα του έργου που επιτελεί ο ερευνητής, προβάλλοντας την ανθρώπινη πλευρά του.
Φέτος γιορτάζουμε τα δέκα χρόνια της «Βραδιάς Ερευνητή» και διοργανώνονται ταυτόχρονα εκδηλώσεις σε οκτώ πόλεις: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίκαλα, Κόρινθο, Πύλο, Ρόδο, Ηράκλειο.
σημα εγχρωμο καθετοΤο Πανεπιστήμιο Πατρών ανέλαβε και φέτος τη διοργάνωση της Βραδιάς Ερευνητή, γεγονός που την έχει καθιερώσει τόσο στην Ακαδημαϊκή και Εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στην ευρύτερη κοινωνία.
Φέτος η εκδήλωση εστιάζει στην επαφή των μαθητών με διάφορους επιστημονικούς τομείς και μια πρώτη γνωριμία τους με αυτούς μέσα από το παιχνίδι και τη διασκέδαση.
Οι εκδηλώσεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό και κυρίως όλες τις κοινωνικές ομάδες που συνδέουν την έρευνα με την κοινωνία: Εκπαιδευτικούς, Φοιτητές, Μαθητές, Εκπροσώπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

ΕΣΠΕΡΟΣ, Παρασκευή 25/9/15 19.00

Θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες και παιχνίδια, μέσω από τα οποία τα παιδιά διασκεδάζοντας θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τις επιστήμες και να τις αγαπήσουν. Οι δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν θέματα όπως τα κύτταρα, ο ανθρώπινος εγκέφαλος, η τεχνολογία, το διάστημα και άλλα πολλα!
·         ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - Εγκέφαλος:  Προσέγγιση του πιο πολύπλοκου οργάνου του ανθρώπινου σώματος   μέσω μικρής παρουσίασης. Επίδειξη των σημαντικότερων δομών και λειτουργιών του σε πρόπλασμα, παρατήρηση  επιλεγμένων μικροσκοπικών παρασκευασμάτων, δημιουργικές κατασκευές.
·         Κύριε Εγκέφαλε…Σε γνωρίζω παίζοντας. Οι μικροί εξερευνητές της βραδιάς θα έχουν την ευκαιρία: να προσεγγίσουν τον πολύπλοκο εγκέφαλο με απλά υλικά (κατασκευή νευρώνων, εγκεφάλων με χαρτί και πλαστελίνη, πάνω σε βότσαλα κ.α.)
·         Συνομιλήστε με ερευνητές και στείλτε το γράμμα σας. Ζωγραφίστε τον ΑΓΝΩΣΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ σας. Επιτροπή θα επιλέξει τα καλύτερα γράμματα και ζωγραφιές τα οποία  θα δημοσιευθούν στην εφημερίδα Σύμβουλος των Επιχειρήσεων. Στους Μικρούς Ερευνητές θα διανεμηθούν έπαινοι και επιφυλάσσονται μικρές εκπλήξεις.

Συντονίστρια: Μ. Μαργαρίτη. Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων,  Τμήμα Βιολογίας, Παν. Πατρών.
Η δράση  είναι σε συνεργασία με το 9Ο  Γυμνάσιο Πατρών (Διευθυντής: Α. Λαζανάς. Καθηγητές/τριες:  Μ. Σκλήρη,  Κ. Αλπέντζου, Α. Ευσταθιάδου και Δ. Λεβιθόπουλος).
Συμμετέχουν οι φοιτητές/τριες: Μ. Ανέστη, Α. Δαναπούλου, Ν. Δημητρέλλος,  Ρ. Δημητρέλλου, Γ. Διαμαντοπούλου, Χ. Κοροβήλα, Α. Κουτουρλού, Σ. Λογοθέτη, Φ. Μούρκα, Σ. Σασλής, Β. Σπηλιοπούλου, Ν. Σταυροπούλου, Α. Χαραλαμποπούλου,  η  μεταπτυχιακή φοιτήτρια Κ. Ατσοπάρδη και ο υποψ. διδάκτωρ Ευθύμιος Δραγώτης.


·         «Από την έρευνα στον επιστημονικό γραμματισμό», Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών. Σύνδεση Επιστήμης και Τεχνολογίας και  εκλαϊκευση έρευνας μέσα από επιδείξεις πειραμάτων φυσικής  που σχετίζονται με τις τηλεπικοινωνίες.

Σε συνεργασία με το ΕΜΒΙΑ (Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας) του τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών
Επιστημονικός Υπεύθυνος: Αναπληρωτής Καθηγητής, Κωνσταντίνος Πουλάς
Συμμετέχουν: Β. Καρρή και οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες Ε. Κωνσταντίνου και Α. Σιωρά.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More