1 Απρ 2015

Φρούτα και λαχανικά με φυτοφάρμακα καταστρέφουν το σπέρμα

Τα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας είναι πιθανός σύμμαχος… αναπαραγωγής
Φρούτα και λαχανικά με φυτοφάρμακα καταστρέφουν το σπέρμα
Η νέα μελέτη υποδεικνύει την κατανάλωση βιολογικών φρούτων και λαχανικών σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ποιότητα του σπέρματός τους


Οι άνδρες που συχνά τρώνε φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν υψηλά επίπεδα ζιζανιοκτόνων, παρασιτοκτόνων και άλλων φυτοφαρμάκων, εμφανίζουν μικρότερη ποσότητα και χειρότερη ποιότητα σπέρματος και άρα πιθανώς (αλλά όχι σίγουρα) μειωμένη ικανότητα αναπαραγωγής, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Πρώτα ευρήματα
Η μελέτη, η οποία έχει σημαντικές επιπτώσεις από την άποψη της δημόσιας υγείας, είναι η πρώτη του είδους της που συσχετίζει άμεσα την περιεκτικότητα των φρέσκων τροφίμων σε φυτοφάρμακα με την ανδρική γονιμότητα. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει αποδειχτεί ότι αν κανείς τρώει μόνο βιολογικά φρούτα και λαχανικά, που έχουν λιγότερα φυτοφάρμακα, όντως θα βελτιώσει το σπέρμα του, αλλά είναι κάτι πιθανό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Διαιτητικής και Επιδημιολογίας Χόρχε Τσαβάρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν 338 δείγματα σπέρματος από 155 άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών, που επισκέπονταν κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η ποιότητα του σπέρματος, στη συνέχεια, συσχετίστηκε με τη διατροφή.
Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι άνδρες έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον μιάμιση μερίδα ημερησίως), που περιείχαν υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων, είχαν κατά μέσο όρο 49% λιγότερα σπερματοζωάρια ανά εκσπερμάτιση και 32% λιγότερα φυσιολογικά σπερματοζωάρια, σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερα τρόφιμα με φυτοφάρμακα (το πολύ μισή μερίδα την ημέρα).
Από την άλλη, η ποσότητα των φρούτων και λαχανικών (άσχετα με τα φυτοφάρμακα που περιείχαν) δεν σχετιζόταν με την ποιότητα του σπέρματος. Μάλιστα, όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά με λίγα φυτοφάρμακα, είχαν αυξημένα κατά 37% τα φυσιολογικά σπερματοζωάριά τους.
«Τα ευρήματά μας δεν πρέπει να αποθαρρύνουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών γενικά. Στην πραγματικότητα, βρήκαμε ότι η συνολική ποσότητα που καταναλώνεται, είναι τελείως άσχετη με την ποιότητα του σπέρματος», δήλωσε ο Χόρχε Τσαβάρο και επεσήμανε ότι το πρόβλημα έγκειται στα τυχόν αυξημένα κατάλοιπα των φυτοφαρμάκων στα φρέσκα τρόφιμα. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Human Reproduction».
Οι μετρήσεις
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, μικρές ποσότητες φυτοφαρμάκων περιέχουν τα φασόλια, τα όσπρια, τα κρεμμύδια και τα γκρέιπφρουτ. Αντίθετα, αυξημένα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων ανιχνεύονται στο σπανάκι, στις φράουλες, στα μήλα και στα αχλάδια.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η έκθεση στα φυτοφάρμακα μέσω της διατροφής φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη διαδικασία της σπερματογένεσης στους άνδρες, πρόσθεσαν, όμως, ότι το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με μεγαλύτερη μελέτη. Επίσης, επεσήμαναν ότι επειδή η πρώτη αυτή έρευνα συμπεριέλαβε μόνο άνδρες με προϋπάρχοντα προβλήματα γονιμότητας, οι οποίοι επισκέπτονταν κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είναι ασαφές κατά πόσο τα ευρήματα μπορούν να γενικευθούν στο σύνολο του ανδρικού πληθυσμού και πόσο σοβαρή είναι η πιθανή επίπτωση για τον μέσο άνδρα.
Ακόμα, η έρευνα δεν διέκρινε μεταξύ συμβατικών και βιολογικών φρούτων και λαχανικών, κάτι που θα είχε ενδιαφέρον. Σημειωτέον, εξάλλου, ότι η χρήση φυτοφαρμάκων, τόσο από άποψη ποσότητας, όσο και ποιότητας, διαφέρει από χώρα σε χώρα. Η μελέτη πάντως δεν «ενοχοποιεί» κάποια συγκεκριμένα φυτοφάρμακα, αλλά όλα λίγο πολύ. Οι ερευνητές, επεσήμαναν ότι σε μερικές περιπτώσεις ένα καλό πλύσιμο πριν την κατανάλωση, απομακρύνει τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων, αλλά όχι σπάνια οι χημικές αυτές ουσίες έχουν εισχωρήσει μέσα στο φρούτο ή στο λαχανικό, οπότε και το καλύτερο πλύσιμο είναι ανεπαρκές.
Η κακή ποιότητα σπέρματος είναι η κύρια αιτία για τις δυσκολίες ενός ζευγαριού να συλλάβει στην εποχή μας και συνιστά ένα από τα συχνότερα ιατρικά προβλήματα για τους νέους άνδρες. Επιπλέον, αποτελεί γενικότερο δείκτη για την υγεία και το προσδόκιμο ζωής ενός άνδρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More