29 Μαρ 2015

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ


(Κυρ. 28/3/15 -23:10)
Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Εν αναμονή, λοιπόν, του πλήρους κειμένου της «λίστας μεταρρυθμίσεων» που ανέλαβε να γράψει κατ’ απαίτηση των Γερμανών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: δεν αρκούν οι εσκεμμένες, ευνοϊκές για την κυβέρνηση «διαρροές», προκειμένου να σχηματίσει κανείς γνώμη γύρω από το αν η Αθήνα υποχρεώθηκε να κάνει σοβαρές υποχωρήσεις κατά την επτάωρη (!) παραμονή του Τσίπρα στην καγκελαρία του Βερολίνου. Επειδή και οι διατυπώσεις έχουν μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο θέμα, πρώτα θα δούμε το πλήρες κείμενο κι έπειτα θα διαμορφώσουμε άποψη.
Έχουν πλέον περάσει πάνω από δύο μήνες από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Έχουν περάσει 50 μέρες από τις 8 Φεβρουαρίου που ο πρωθυπουργός παρουσίασε στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Στο διάστημα αυτό δεν έχει ακόμη υλοποιήσει καμιά από τις φιλολαϊκές υποσχέσεις του! Οι 100 δόσεις που ψήφισε σίγουρα διευκολύνουν τον κόσμο, αλλά τον διευκολύνουν να πληρώσει το κράτος, όχι να εισπράξει! Αυτό μας ανησυχεί πολύ. Όχι επειδή αμφιβάλλουμε για τις προθέσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών του. Γνωρίζοντας όμως την ασφυκτική πίεση που ασκούν οι Γερμανοί του Δ’ Ράιχ και με επίγνωση της γερμανικής νοοτροπίας έχουμε προ πολλού συνειδητοποιήσει πως ό,τι δεν γίνει αμέσως πολύ δύσκολα θα υλοποιηθεί αργότερα. Θα το απαγορεύσει το Βερολίνο!

Γι’ αυτό άλλωστε επιμέναμε να νομοθετήσει ο Τσίπρας αμέσως μετά την εκλογική νίκη του το καθαρά αστικό Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο βεβαίως και ήταν πλήρως εντός συστήματος, αλλά ταυτόχρονα θα έφερνε ανακούφιση στα χειμαζόμενα λαϊκά και μεσαία φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Δεν το έκανε – και αφού δεν το έκανε μέχρι τώρα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι πιθανότητες να μην καταφέρει να πραγματοποιήσει ποτέ το πρόγραμμα αυτό, ανεξάρτητα από τις προθέσεις που ο ίδιος προσωπικά έχει και τις ενδεχόμενες αυταπάτες του πως όποια στιγμή το αποφασίσει μπορεί να το υλοποιήσει. Πιθανότατα δεν θα μπορέσει.
Δεν θα μπορέσει, γιατί ενισχύεται διαρκώς η ισχύς της Γερμανίας. Σόκαρε δεκάδες εκατομμύρια Γερμανούς το γνωστό γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας πολυσέλιδο αφιέρωμα στο …»Δ’ Ράιχ» - αυτός ήταν ο τίτλος του! Όσο για το εξώφυλλο του τεύχους, αυτό παρουσίαζε την Άνγκελα Μέρκελ μέσα σε μια εμφανή χρονοκάψουλα μεταξύ των επτά αξιωματικών του Χίτλερ στην Ακρόπολη, σε γνωστή φωτογραφία του 1941, πριν από τρία τέταρτα του αιώνα! Η ανάλυση του περιοδικού είναι πολύ ενδιαφέρουσα: «Όπου διαδηλώνουν εναντίον της ευρωπαϊκής πολιτικής εμφανίζεται εγγυημένα και ένα σύμβολο των ναζί. Ο λόγος είναι περί ενός «Δ’ Ράιχ» κατ’ αναλογία προς το Γ’ Ράιχ του Αδόλφου Χίτλερ. Ακούγεται παράλογο, γιατί η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι μια πετυχημένη δημοκρατία, χωρίς υποψία εθνικοσοσιαλισμού, και η Μέρκελ είναι υπεράνω πάσης υποψίας στο θέμα αυτό», γράφει το Σπίγκελ και συνεχίζει την ανάπτυξη των θέσεών του: «Γύρω από τη λέξη Ράιχ όμως θα μπορούσε κανείς να το σκεφτεί. Σημαίνει περισσότερα από ένα εθνικό κράτος, σημαίνει μια περιοχή κυριαρχίας με ένα κέντρο που εξουσιάζει πολλούς λαούς. Θα ήταν εσφαλμένο κατ’ αυτόν τον ορισμό να μιλήσει κανείς για ένα γερμανικό Ράιχ στον τομέα της οικονομίας;» αναρωτιέται το περιοδικό: «Υπάρχει μια μεγάλη κατηγορία προς τη Γερμανία, η οποία προέρχεται από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, αλλά επίσης από τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ: ότι η Γερμανία μέσω του ευρώ εξουσιάζει τον Νότο της Ευρώπης» υπογραμμίζει το Σπίγκελ. Εξηγεί ότι λόγω αυτής της ευρωκατοχής της Νότιας Ευρώπης, η Γερμανία «κλείνει τον αέρα στη διάρκεια της κρίσης για να επιβάλλει τις αρχές της, επωφελείται όμως τα μέγιστα από το ευρώ με την εξαγωγική πολιτική της: Η Γερμανία ως εγωιστική οικονομική κατακτητική δύναμη» τονίζει το γερμανικό περιοδικό με ιδιαίτερη έμφαση.
Το Σπίγκελ δεν διστάζει να διατυπώσει ευθέως και με απόλυτη ακρίβεια μια πικρή αλήθεια που όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα ήθελαν να κρύψουν από τους λαούς τους: «Η ευρωζώνη είναι γερμανική περιοχή εξουσίας»! Έτσι ωμά το γράφει, χωρίς καθόλου λεκτικές περιστροφές: «Ένα Ράιχ υπάρχει ήδη στο οικονομικό επίπεδο. Η ευρωζώνη είναι γερμανική περιοχή εξουσίας. Το Βερολίνο κυβερνά εδώ, όχι χωρίς αμφισβητήσεις, συγκαθορίζει όμως την τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων» υπογραμμίζει επί λέξει το Σπίγκελ. Δεν είναι ότι διαφωνεί με αυτή την εξέλιξη το περιοδικό. Εκνευρίζεται όμως από τη …μικρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αναφέρονται η καγκελαρία του Δ’ Ράιχ!
Γι’ αυτό και δίνει πολιτικές συμβουλές προς τους ιθύνοντες. «Μια τέτοια δύναμη δημιουργεί ένα πλήθος υποχρεώσεων. Κυβέρνηση και πολιτική όμως συμπεριφέρονται πολλές φορές ακόμη όπως σε ένα μικρό κράτος. Η Γερμανία πραγματικά δεν είναι αρκετά μεγάλη ώστε να λύνει τα προβλήματα των άλλων με χρήμα. Ακριβώς γι’ αυτό όμως είναι πολλές φορές σημαντικό να δείχνει κανείς το μεγαλείο του επίσης μέσω της μεγαλοψυχίας του» γράφει το γερμανικό περιοδικό, προχωρώντας σε σφοδρή επίκριση των Γερμανών πολιτικών που ουρλιάζουν κάθε τόσο είτε εναντίον της Ελλάδας είτε οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής χώρας της ευρωζώνης που θεωρούν ότι αργεί να προσαρμοστεί στον γερμανικό ζυγό: «Χωρίς τα γαυγίσματα από το Βερολίνο ή το Μόναχο, θα ήταν σίγουρα απλούστερο να καταφέρουμε κάτι. Μεγαλείο είναι και το να αντιμετωπίζει κανείς με λεπτότητα ή και να ανέχεται τις συγκρίσεις χωρίς μέτρο» επισημαίνει με χαρακτηριστική υπεροχή βορειογερμανικού τύπου προς τους «άξεστους» επαρχιώτες συμπατριώτες του.  
*Πηγή: Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα το ''ΠΡΙΝ'' την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More