18 Φεβ 2015

Η αυτονομία των παιδιών λειτουργεί καλύτερα για το σχολείοΤο άρθρο αποτελεί μετάφραση άρθρου της Jessica Lahey, εκπαιδευτικού και συγγραφέα. Επιχειρηματολογεί υπερ της άποψης της αυτονομίας των παιδιών (και συνακόλουθα μαθητών) δίνοντας τους την ευκαιρία να μάθουν μέσα από τη δοκιμή και το λάθος. Προτείνει στους γονείς να σταθούν ένα βήμα πίσω παρατηρώντας τα παιδιά αντί να επεμβαίνουν σε κάθε δραστηριότητά τους.
Οι γονείς πρέπει να βοηθούν τους μαθητές με τις ασκήσεις που έχουν για το σπίτι με το να είναι προσεκτικοί με τον σκοπό των υψηλής ποιότητας εργασιών: το να κατακτήσουν με μαεστρία την ακαδημαϊκή ύλη, να δυναμώσουν τις οργανωτικές τους δεξιότητες και να ενδυναμώσουν τις συνήθειες που δουλεύουν.
Δυστυχώς, το είδος της “βοήθειας” που πολλοί γονείς προσφέρουν στις ασκήσεις για το σπίτι υπονομεύει αυτούς τους στόχους. Δε μιλάω για την ηττοπαθή βοήθεια εναντίον της οποίας καταφέρονται οι εκπαιδευτικοί: αυτές τις λυμένες από τους γονείς ασκήσεις μαθηματικών και τις ύποπτα τέλειες εκθέσεις. Μιλάω για τη συνήθεια να ελέγχουν σχολαστικά, να κατευθύνουν και να ελέγχουν το πότε, που και πως τα παιδιά δουλεύουν.
Οι γονείς βοηθούν τα παιδιά όταν τους δίνουν το χώρο και το χρόνο που χρειάζονται για να δουλέψουν μέσα από απογοητεύσεις και προκλήσεις μόνα τους. Και τελικά, όταν αυτά τα παιδιά έχουν βάλει τα δυνατά τους και χρειάζονται έναν γονιό για να έρθει προσφέροντας βοήθεια, αυτή η βοήθεια μπορεί να έρθει με τη μορφή της ανακαθοδήγησης και της στοργικής ενθάρρυνσης παρά με λύσεις και έτοιμες απαντήσεις.
Πηγή: NYTIMES/ Μετάφραση: Δίκτυο Κριτικής στην Εκπαίδευση

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More