Εξουθενωμένοι από τις υπερωρίες, εργάτες στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη στρέφονται στο «γιάμπα», ένα είδος μεθαμφεταμίνης, για να παραμείνουν ξύπνιοι… Επαρχία Λοέι, Ταϊλάνδη. Ένα νεαρό αγόρι, ο Καπ, ξεκίνησε να λαμβάνει μεθαμφεταμίνες σε ηλικία μόλις 13 ετών. Ο πατέρας του χρειαζόταν βοήθεια στις φυτείες καουτσούκ που διατηρεί η οικογένεια, κι έτσι ο Καπ έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά. Από τη 1 έως τις 4 τα ξημερώματα, έκοβε το φλοιό των καουτσουκόδεντρων και συγκέντρωνε το πολύτιμο άσπρο υγρό τους.
«Μπορούσα να πάω στο σχολείο, μόνον εάν έπαιρνα γιάμπα», δήλωσε ο Καπ και πρόσθεσε: «Είναι δύσκολη δουλειά και το να παίρνω γιάμπα βοήθησε». Μόνο που το 16χρονο πλέον αγόρι βρίσκεται σε μονάδα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά στο νοσοκομείο Γουάνγκ Σαφούνγκ. «Δεν ένιωθα πλέον καμία απολύτως κούραση».
Το «γιάμπα» ή «τρελό φάρμακο», έρχεται στη χώρα παράνομα μέσω της Μιανμάρ και ήδη η χρήση του είναι ευρέως διαδεδομένη στις επαρχίες Ταϊλάνδης, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των αγροτών και των εργατών που καταπιέζονται να δουλέψουν υπερωρίες αλλά και να θερίσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Το σχολείο του Καπ ξεκινούσε στις 8 το πρωί, κι έτσι εκείνος άρχισε να βασίζεται στη συγκεκριμένη μεθαμφεταμίνη, για να μείνει όρθιος.
«Μετά από λίγο καιρό, σταμάτησα να πηγαίνω σχολείο κάθε μέρα. Δεν είχα πλέον ούτε τη θέληση αλλά ούτε και τη δύναμη να το κάνω», είπε ο Καπ, προσθέτοντας ότι η πλειονότητα των αγροτών που απασχολούνται σε φυτείες καουτσούκ της περιοχής του χρησιμοποιούσαν κι αυτοί το ίδιο ναρκωτικό.
Στους πλούσιους ορυζώνες της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης, οι αγρότες σπάνια καλλιεργούν μόνον ρύζι πλέον. Πολλοί από αυτούς έχουν ξεκινήσει κατασκευαστικά έργα, καλλιεργούν καλαμπόκι το βράδυ, μαζεύουν το καουτσούκ μετά τα μεσάνυχτα και διευθύνουν τις δικές τους παράπλευρες επιχειρήσεις.
Υπό την απειλή της μεθαμφεταμίνης
Όσο περισσότερο αυξάνονται οι ευκαιρίες εργασίας στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη, τόσο αυξάνεται και η απειλή των μεθαμφιταμινών, αρχίζοντας να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των αγροτών που ζουν στην περιοχή αυτή.
«Τις περισσότερες φορές αυτοί είναι άνθρωποι που δουλεύουν την ημέρα και το βράδυ εργάζονται στα χωράφια τους», εξήγησε ο Γουιρεούθ Ραένγκντι, αξιωματούχος της Διεύθυνσης Ελέγχου Ναρκωτικών στην Ταϊλάνδη. «Παίρνουν ναρκωτικά, για να παράγουν περισσότερο στα χωράφια τους και να κερδίσουν περισσότερα χρήματα».
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομίας και του Σώματος Δίωξης Ναρκωτικών, από το 2008 στη συγκεκριμένη περιοχή έχει παρατηρηθεί μια αύξηση σε ποσοστό 700% στον αριθμό των ατόμων που συλλαμβάνονται για χρήση μεθαμφεταμινών. Το 2013, οι αρχές μέτρησαν περισσότερες από 33.000 συλλήψεις που σχετίζονταν με τις μεθαμφεταμίνες στη βορειοανατολική χώρα. Αυτή η ραγδαία αύξηση ταιριάζει με μια μεγαλύτερη διείσδυση των ναρκωτικών σε ολόκληρη την Ασία.
Από τη δεκαετία του 1960, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης προωθούσε ποικιλοτρόπως τις καλλιέργειες επ” αμοιβή στις βορειοανατολικές επαρχίες, τη φτωχότερη πλευρά της χώρας. Το κράτος έδινε εκτάσεις γης σε πολίτες κι εκείνοι κέρδιζαν χρήματα πουλώντας τη σοδειά τους. Σήμερα, οι καλλιέργειες καουτσούκ βρίσκονται σε έξαρση, αφού μέσα στην τελευταία τριετία οι φυτείες αυτού του είδους έχουν τριπλασιαστεί. Μάλιστα, σε χρόνο ρεκόρ, η βορειοανατολική Ταϊλάνδη αναδύθηκε ως η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή της χώρας σε παραγωγή καουτσούκ, μετά τις νότιες επαρχίες.
Ωστόσο, μαζί με τις καλλιέργειες επ’αμοιβή ήρθε το εκτεταμένο και ασυνήθιστο ωράριο εργασίας για τους αγρότες. Στην περιοχή Γουάνγκ Σαφούνγκ της επαρχίας Λοέι, οι αρχές έχουν παρατηρήσει μια ραγδαία χρήση των μεθαμφεταμινών μεταξύ των γεωργών. Το 2013 το 60% των ασθενών που βρέθηκαν εθισμένοι στο συγκεκριμένο είδος ναρκωτικών εργαζόταν σε φυτείες καουτσούκ.
Για αρκετούς, η νέα σοδειά έδωσε σημαντική ώθηση στα εισοδήματά τους. Η οικογένεια του Καπ κερδίζει ετησίως περίπου 6.000 δολάρια, ποσό που είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό κέρδιζε παλαιότερα.
Όμως η ίδια η μεθαμφεταμίνη που έδινε για καιρό ενέργεια στον Καπ, ώστε να τα βγάζει πέρα με τη δουλειά του, ήταν εκείνη που του στέρησε την εκπαίδευσή του. Ο Καπ παράτησε το σχολείο, όταν ο εθισμός του προχώρησε σημαντικά και μολονότι είναι πλέον «καθαρός», δεν σκοπεύει να επιστρέψει σε αυτό.
Πόλεμος κατά των ναρκωτικών
Το 2013, οι αστυνομικές αρχές της Ταϊλάνδης κατάσχεσαν περισσότερα από 126 εκατομμύρια χάπια μεθαμφεταμίνης, το μεγαλύτερο αριθμό στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Δίωξης Ναρκωτικών. Από το 2010 έως το 2013 η συλλήψεις για χρήση αυτού του ναρκωτικού τριπλασιάστηκαν.
Η αυστηρότερη αστυνόμευση, τα υποχρεωτικά προγράμματα απεξάρτησης και θεραπείας αλλά και το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο έχουν φοβίσει τους χρήστες μικροποσοτήτων. Στα βορειοανατολικά, η αστυνομία συνήθως εισβάλλει σε αγροκτήματα και προαύλια σχολείων και συλλαμβάνει μερικούς χρήστες. Και οι οικογένειες των συλληφθέντων βάζουν μαζί τα χρήματα, ώστε να τους βγάλουν έξω με εγγύηση.
Την ίδια στιγμή, η νέα στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας εμφανίζεται αδύναμη, ώστε να αντιμετωπίσει την «λαίλαπα» των μεθαμφεταμινών. Μόλις τον Ιούλιο, το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας αποκάλυψε μια πρωτοβουλία ύψους 300 εκατ. δολαρίων, ώστε να οδηγήσουν τα περίπου 1,2 εκατ. των ναρκομανών σε υποχρεωτική θεραπεία απεξάρτησης. Όμως τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά από το στόχο της κυβέρνησης.
«Είναι ένας φαύλος κύκλος. Η αστυνομία συλλαμβάνει αγρότες, αυτοί πληρώνουν εγγύηση, ξανασυλλαμβάνονται, πληρώνουν για να βγουν έξω και ούτω καθεξής. Όμως όλο αυτό δεν βοηθάει σε τίποτα», υποστήριξε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.
Πηγή: tvxs.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου