26 Νοε 2014

ΗΠΑ: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΧΑΟΣ ΣΤΟ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ


ferguson-usa
ΞΕΧΕΙΛΙΖΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΟΡΓΗ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, «ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ» ΣΤΟ ΜΙΖΟΥΡΙ
ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΘΙΕΣ ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ
Μεγάλες αντιδράσεις ξέσπασαν στην πόλη Φέργκιουσον του Μιζούρι, στο άκουσμα της προκλητικής απόφασης να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού που είχε πυροβολήσει θανάσιμα τον άπλο 18χρονο αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν μέσα σε περιπολικό, τον περασμένο Αύγουστο.
Η λαϊκή οργή ξεχείλισε και πλέον οι αντιδράσεις εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, ενώ τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι κατά της αστυνομικής βίας, η οποία στρέφεται σε βάρος των φτωχών στρωμάτων και ιδίως των αφροαμερικανών.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ανακοίνωση του δικαστηρίου στο Μιζούρι, ένα ακόμα θύμα προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο της αστυνομικής βίας. Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο στο Κλίβελαντ του Οχάιο, δύο αστυνομικοί πυροβόλησαν στο ψαχνό και σκότωσαν ένα 12χρονο αγόρι (!), το οποίο κρατούσε στα χέρια του ένα αεροβόλο.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες κηρύχθηκε η πολιτεία του Μιζούρι. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον, ενώ ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον ανακοίνωσε την Τρίτη (25/11) ότι θα στείλει στο Φέργκιουσον επιπλέον μέλη της (στρατιωτικοποιημένης) Εθνοφρουράς για την αντιμετώπιση των ταραχών.
Το βράδυ της Τρίτης, ώρα Ελλάδας, πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε 20χρονος αφροαμερικανός νεκρός στο Φέργκιουσον, κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε από τον αστυνομικό ο Μ. Μπράουν.
Σύμφωνα με την Κομητεία του Σεντ Λούι, τουλάχιστον 61 άτομα συνελήφθησαν. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε περίπου 12 κτίρια και ακούστηκαν 150 πυροβολισμοί, αν και η αστυνομία δηλώνει προκλητικά ότι, τάχα, δεν χρησιμοποίησε αληθινά πυρά. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.
Mέχρι τα ξημερώματα, στα νοσοκομεία γύρω από το Φέργκιουσον είχαν φτάσει 13 τραυματίες στα επεισόδια, δύο εκ των οποίων είχαν δεχθεί πυροβολισμούς.
Ο δήμαρχος του Σεντ Λούι, Φράνσις Σλέι, δήλωσε «απογοητευμένος» από το ξέσπασμα της βίας. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης, είπε: «Οι άνθρωποι που λεηλατούν, που σπάνε παράθυρα (να ξέρουν ότι) αυτό δεν είναι διαδήλωση, είναι εγκληματική συμπεριφορά».
Τόνισε ότι παρόμοια βία το βράδυ της Τρίτης «δεν θα γίνει ανεκτή».
Το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα), η άσφαλτος ήταν γεμάτη με σπασμένα γυαλιά από τα καταστήματα που είχαν λεηλατηθεί, ενώ άδειοι κάλυκες κάλυπταν το έδαφος.
Ορισμένες από τις φωτιές συνέχιζαν να καίνε και το πρωί της Τρίτης.
Νέα πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μετά τη νυχτερινή ένταση. Η πορεία ολοκληρώθηκε ειρηνικά και ξεκίνησε με 4,5 λεπτά σιγής στη μνήμη του Μάικλ Μπράουν.
«Δεν έχω ενδοιασμό στο να σας πω ότι δεν είδα πολλές ειρηνικές διαδηλώσεις εκεί έξω σήμερα και είμαι απογοητευμένος που σας το λέω» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της Κομητείας, Τζον Μπέλμαρ στη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Δεν λέω ότι δεν υπήρχαν κάποιοι που είχαν βγει εκεί έξω για τους σωστούς λόγους -δεν λέω αυτό- αλλά λέω ότι, δυστυχώς, η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν θα χαρακτήριζε εξέγερση αυτό που συμβαίνει στους δρόμους του Φέργκιουσον, ο Μπέλμαρ είπε: «Ναι, (ο χαρακτηρισμός) ταιριάζει».
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
Το σώμα των ενόρκων που πήρε την απόφαση υπερασπίζεται την απόφασή του, λέγοντας πως «πρέπει να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα από τις φαντασίες» ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος έσπευσε να καλέσει τους κατοίκους να «αντιδράσουν ειρηνικά» στην απόφαση. H απόφαση, μετά την εξέταση των μαρτυριών, να μην απαγγελθούν κατηγορίες στον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον για το θάνατο του αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν ανακοινώθηκε μετά από πολυήμερη αναμονή το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) μετά την πολυήμερη εξέταση των καταθέσεων.
Χρειάστηκε ελάχιστη ώρα για να ξεσπάσει ένταση στην ίδια την πόλη και μερικές ώρες για να επεκταθούν οι διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.
Οπως δήλωσε ο εισαγγελέας Μπομπ ΜακΚάλοχ, δεν θα ασκηθούν διώξεις κατά του λευκού αστυνομικού για τον πυροβολισμό του Μπράουν.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι καταθέσεις ορισμένων μαρτύρων, που ισχυρίζονταν ότι ο νεαρός είχε σηκώσει τα χέρια του ψηλά πριν από τον πυροβολισμό, απορρίφθηκαν επειδή ανατράπηκαν από τα φυσικά στοιχεία της υπόθεσης.
Πρόσθεσε, δε, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ομοσπονδιακή έρευνα, η οποία θα εξετάσει το ενδεχόμενο παραβίασης των πολιτικών δικαιωμάτων που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών.
«Δεν είναι η ώρα να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου», δήλωσε αξιωματούχος της πολιτείας.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ 18ΧΡΟΝΟΥ
Τα μέλη της οικογένειας του 18χρονου Μάικλ Μπράουν δήλωσαν «βαθύτατα απογοητευμένοι που ο δολοφόνος του παιδιού τους» δεν θα τιμωρηθεί.
Η οικογένεια σε ανακοίνωσή της κάλεσε τους διαδηλωτές να αποφύγουν την εμπλοκή σε βίαια επεισόδια, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να διοχετεύσουν το αίσθημα απογοήτευσης σε μια εκστρατεία στόχος της οποίας θα είναι να επιβληθεί σε όλους τους αστυνομικούς των ΗΠΑ να φοράνε μία κάμερα.
ΓΙΑ ΑΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΙΚΛ ΜΠΡΑΟΥΝ
Οι συνήγοροι του αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο πελάτης τους ακολούθησε τους κανόνες της εκπαίδευσής του και τον νόμο, όταν πυροβόλησε και σκότωσε τον άοπλο μαύρο νεαρό Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον.
«Αναγνωρίζουμε ότι πολλοί θα θελήσουν να θέσουν υπό αίρεση την απόφαση του σώματος των ενόρκων. Θα ενθαρρύναμε όποιον θέλει να εκφράσει μία γνώμη να το πράξει με ευσεβή και ειρηνικό τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία ο αστυνομικός ευχαριστεί όσους «στάθηκαν στο πλευρό του».
Την ίδια στιγμή, οι δικηγόροι της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν, του νεαρού που σκοτώθηκε από τα πυρά ενός λευκού αστυνομικού τον Αύγουστο στο Φέργκιουσον, κατήγγειλαν τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων, το οποίο αποφάσισε να μην προσαγάγει στη δικαιοσύνη τον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον.
«Μπορέσαμε να δούμε μέχρι ποιο σημείο αυτή η απόφαση είναι άδικη. Διαμαρτυρόμαστε δημοσίως και όσο πιο δυνατά μπορούμε για λογαριασμό του Μάικλ Μπράουν», δήλωσαν οι Μπέντζαμιν Κραμπ και Άντονι Γκρέι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Οι δικηγόροι επεσήμαναν ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε από το σώμα των ενόρκων δεν ήταν δίκαιη εξαιτίας της σύγκρουσης συμφερόντων του εισαγγελέα που είχε αναλάβει την υπόθεση και επειδή η κατηγορούσα αρχή δεν μπόρεσε να υποβάλει ερωτήματα στον Ουίλσον.
«Θα στραφούμε κατά της απόφασης αυτής γιατί σε όλη την Αμερική, είτε είναι στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, την Καλιφόρνια, το Κλίβελαντ, νεαροί μαύροι σκοτώνονται από τους αστυνομικούς», υπογράμμισε ο Κραμπ.
Πάντως οι δικηγόροι της οικογένειας δήλωσαν ότι καταδικάζουν τις βίαιες διαδηλώσεις.
Από την πλευρά του ο πατέρας του θύματος, ο Μάικλ Μπράουν ο γηραιότερος, αν και σκόπευε να μιλήσει στη συνέντευξη Τύπου, τελικά δεν το έκανε.
ΟΜΠΑΜΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΗΡΕΜΙΑ
Εκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων για την μη παραπομπή σε δίκη του λευκού αστυνομικού που σκότωσε τον άοπλο νεαρό μαύρο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μισούρι.
«Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγα λεπτά αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον.
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ωστόσο απήθυνε προειδοποίηση για την τάση απόκρυψης των προβλημάτων που συνδέονται με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ.
«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση στο Φέργκιουσον παραπέμπει στα σημαντικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη πάντα η χώρα μας. Υπάρχει μία βαθιά περιφρόνηση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και στις έγχρωμες κοινότητες», είπε αναφερόμενος «στην κληρονομιά των φυλετικών διακρίσεων».
«Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Φέργκιουσον, είναι πρόβλημα της Αμερικής», είπε.
«Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα αυτά και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αλλά αυτό δεν θα γίνει πετώντας μπουκάλια, σπάζοντας τζάμια αυτοκινήτων και σίγουρα όχι επιτιθέμενοι εναντίον οποιουδήποτε», είπε
Οταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στο Φέργκιουσον , ο Μπαράκα Ομπάμα απάντησε: «Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΛΗ
Την απόφαση περίμεναν εναγωνίως οι ΗΠΑ και οι αντιδράσεις στη μη απαγγελία κατηγοριών ξέσπασαν αστραπιαία σε κάθε μεγάλη πόλη.
Έξω από το Μιζούρι, οι κινητοποιήσεις ήταν μεν οργισμένες αλλά το κλίμα παρέμεινε ειρηνικό.
Στη Νέα Υόρκη, διαδηλωτές με πανό και συνθήματα «Οι ζωές των μαύρων μετρούν» κατέβηκαν στην Τάιμς Σκουεάρ και μπλόκαραν αυτοκίνητα και ταξί κυκλοφορώντας ανάμεσά τους.
Στην Ουάσινγκτον, τα πλακάτ με συνθήματα που στηλίτευαν τη «ρατσιστική τρομοκρατίας της αστυνομίας» εμφανίστηκαν σχεδόν αμέσως μπροστά από τον Λευκό Οίκο.
Στο Σικάγο, πολίτες έκαναν πορεία στην κεντρική Lake Shore Drive με πλακάτ «Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν» ενώ στο Σιάτλ διαδηλωτές κατέλαβαν κεντρικό δρόμο με καθιστική διαμαρτυρία.
Στη Βοστώνη, συγκεντρωμένοι διαδηλωτές τήρησαν σιγή 4,5 λεπτών στη μνήμη του Μάικλ Μπράουν, όπως είχε ζητήσει η οικογένειά του, πριν ξεκινήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης.
Στο Λος Άντζελες, οι αντιδράσεις ξεκίνησαν στο Λέιμερτ Παρκ, περιοχή με κυρίως αφροαμερικανούς κατοίκους. Σε άλλο σημείο, δύο ξεχωριστές ομάδες μερικών δεκάδων διαδηλωτών προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κίνηση σε αυτοκινητόδρομο υψηλής ταχύτητας, προκαλώντας μία σύντομη αναταραχή πριν τελικά αποχωρήσουν, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More