Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους απασχολούμενους στο Δημόσιο μέσω των προγραμμάτων stage έρχεται να επιβεβαιώσει το καθεστώς σκλαβοπάζαρου σε φορείς και υπηρεσίες. Το δικαστήριο δέχεται ότι δεν προσελήφθησαν για την απόκτηση «εργασιακής εμπειρίας» ούτε ότι επρόκειτο περί συμβάσεων μαθητείας.
Αυτά δεν ήταν παρά προσχήματα για να αμείβονται -προ κρίσης- με μισθούς περί τα 500 ευρώ, αλλά και για να παραμένουν υπό την ομηρία των βουλευτικών γραφείων, μέσω των οποίων μοιράζονταν θέσεις. Η «πατέντα» ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ και εξελίχθηκε σε βαριά ρουσφετολογική βιομηχανία την περίοδο της Ν.Δ., μέχρι που σταμάτησαν όλα τα προγράμματα το 2010, εν μέσω κρίσης. Μέχρι τότε, εκτιμάται ότι υπό αυτό το καθεστώς απασχολήθηκαν πάνω από 120.000 στο Δημόσιο.
Το δικαστήριο δέχεται ότι εργάζονταν όπως και οι άλλοι υπάλληλοι, καθώς η απασχόλησή τους έφερε τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου. Γι” αυτό και αναγνωρίζει ότι θα έπρεπε να αμείβονται με τους αντίστοιχους μισθούς, όπως και οι τακτικοί υπάλληλοι των φορέων. Αγνωστο είναι πόσοι συνολικά έχουν στραφεί κατά του Δημοσίου, εξ ου και το δημοσιονομικό αποτύπωμα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.
Αγνωστο, επίσης, πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση, καθώς το Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει όχι μόνο τη διαφορά του μισθού, αλλά και δώρα, παροχές, επιδόματα κ.ά. του αντίστοιχου φορέα στον οποίο εργάζονταν. Διαφορές που ποικίλλουν ανάλογα με την υπηρεσία και είναι δύσκολο να προσδιοριστούν, καθώς η Ενιαία Αρχή Πληρωμών τέθηκε μερικώς υπό λειτουργία προ πενταετίας.
Συνέπειες θα υπάρξουν και για το ΙΚΑ, καθώς οι εργαζόμενοι στα προγράμματα stage δεν είχαν ασφάλιση παρά μόνο περίθαλψη. Πλέον μπορούν να αναγνωρίσουν όλες τις ημέρες εργασίας, διάστημα που για αρκετούς μεταφράζεται σε μερικά έτη ασφάλισης. Από την άλλη, η απόφαση -αν και δεν θέτει θέμα επαναπρόσληψης- εμμέσως αναγνωρίζει τη διαδικασία χιλιάδων προσλήψεων που έγιναν από το «παράθυρο», οι περισσότερες με ρουσφέτια βουλευτικών γραφείων, κόντρα στο συνταγματικώς κατοχυρωμένο ΑΣΕΠ.
Ερώτημα, δε, αποτελεί κατά ποίων φορέων ή οργανισμών θα στραφούν οι εναγόμενοι προκειμένου να εκτελέσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων για να τους καταβληθούν τα οφειλόμενα. Θα στραφούν κατά δήμων, που οι περισσότεροι έχουν άδεια ταμεία, ή κατά του ΟΑΕΔ, που «έτρεχε» ως συμβαλλόμενος τα προγράμματα, προκαλώντας «εμπλοκές» σε δράσεις κατά της ανεργίας;
: enet.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου