24 Ιαν 2014

ΗΠΑ: ΦΙΜΩΝΕΤΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ


jobless-men-keep-going
"ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ": ΣΤΟ 37,2% Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΕΡΓΙΑ - 47 ΕΚΑΤ. ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ
Φίμωση της ελευθερίας του λόγου με απώτερο στόχο τον περιορισμό της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης μέσα στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ αποκαλύπτει έκθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Παρά τη ρητή διατύπωση της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, βάσει της οποίας προστατεύεται η ελευθερία του λόγου, η πλειοψηφία των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει επιβάλει ασφυκτικούς κανόνες  και διοικητικά εμπόδια που περιορίζουν σοβαρά την ελευθερία του λόγου.
Σύμφωνα με την έκθεση του Ιδρύματος για τα Ατομικά Δικαιώματα στην Εκπαίδευση (Foundation for Individual Rights in Education - FIRE), το 59% των αμερικανικών κολλεγίων και πανεπιστημίων πήρε "κόκκινη κάρτα", πράγμα που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν εφαρμόσει "τουλάχιστον μία πολιτική, η οποία ρητώς περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την ελευθερία του λόγου ή απαγορεύει την ηλεκτρονική πρόσβαση του κοινού σε ομιλίες, απαιτώντας κωδικό πρόσβασης".
Από τα 427 ιδρύματα που εξετάστηκαν στην έκθεση, περίπου ένα στα έξι έχει καθιερώσει μια ειδική "ζώνη ελεύθερης έκφρασης" στον πανεπιστημιακό χώρο, περιορίζοντας έτσι τις φοιτητικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις κλπ σε μικρά και απομονωμένα τμήματα των πανεπιστημιουπόλεων.
Η έκθεση αναφέρει ως παράδειγμα την περίπτωση του Πανεπιστημίου Southern Mississippi, το οποίο επιβάλλει στους φοιτητές να περιορίζουν τις διαδηλώσεις τους σε ένα συγκεκριμένο χώρο του πανεπιστημίου, τη λεγόμενη "γωνιά του ομιλητή". Οι φοιτητές μπορούν να συγκεντρωθούν "ελεύθερα" σε οποιοδήποτε χώρο του πανεπιστημίου, μόνο εφόσον γνωστοποιήσουν, τουλάχιστον ένα μήνα πριν, στις πανεπιστημιακές αρχές την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν την όποια εκδήλωσή τους.
Αντίστοιχα, στο Πανεπιστήμιο Longwood της Βιρτζίνια οι ομιλίες, η διανομή εντύπων, η εγκατάσταση μικροφωνικών κλπ επιτρέπεται μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή του πανεπιστημίου, για τη χρήση της οποίας πρέπει να έχει προηγηθεί η αίτηση προς τις πανεπιστημιακές αρχές από τους φοιτητές, τουλάχιστον 5 μέρες νωρίτερα της εκδήλωσης.
Εκτός από το 59%, το FIRE έδωσε "κίτρινη κάρτα" στο 35,6% των κολεγίων και των πανεπιστημίων, επειδή έχουν υιοθετήσει "πολιτικές που υπονομεύουν το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης στα πανεπιστήμια".
Μια άλλη τακτική, την οποία πολλά κολέγια και πανεπιστήμια ακολουθούν για την παρεμπόδιση της ελευθερίας έκφρασης, είναι η αυθαίρετη χρέωση των φοιτητών, που θέλουν να πραγματοποιήσουν μια εκδήλωση, με το κόστος της παροχής επιπλέον υπηρεσιών ασφάλειας/φύλαξης (!). Το FIRE φέρνει σαν παράδειγμα την κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, όπου ο διευθυντής της φοιτητικής μέριμνας του πανεπιστημίου στέλνει... το λογαριασμό στην φοιτητική λέσχη, καλώντας την να πληρώσει το επιπλέον κόστος φύλαξης.
"ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ": ΣΤΟ 37,2% Η ΑΝΕΡΓΙΑ - 47 ΕΚΑΤ. ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ
Το ζοφερό τοπίο ανελευθερίας στην καρδιά του καπιταλισμού συμπληρώνουν οι τεράστιες στρατιές φτωχών και πεινασμένων. Σε αντιδιαστολή με τις εξαγγελίες του Προέδρου Ομπάμα, τα τελευταία στοιχεία αποδεικνύουν ότι η αναιμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας έχει συνοδευθεί από ραγδαία εξάπλωση της φτώχιας στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Τα κρατικά κουπόνια σίτισης, τα οποία εξαργυρώνονται σε συσσίτια και σούπερ μάρκετ, κάνουν θραύση, με τους εξαθλιωμένους δικαιούχους να φτάνουν τα 47 εκατομμύρια. Το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια του 2013, το 20% (!) των αμερικανικών νοικοκυριών είχε ανάγκη την κρατική βοήθεια για να μπορέσει να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του.
Μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα παρακμής της αμερικανικής κοινωνίας, οι οικονομικοί αναλυτές και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων αναγκάζονται να παραδεχθούν ότι τα επίπεδα ανεργίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερα από τα επισήμως ανακοινωθέντα. Σύμφωνα με τον John Marotta, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Russia Today, η πραγματική ανεργία στις ΗΠΑ φτάνει στο ιλιγγιώδες 37,2% και όχι το 6,7% όπως έχει ανακοινωθεί από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED).
Όπως εξηγεί ο ίδιος τα στατιστικά τρικ, τα οποία φαίνεται ότι έχουν φανεί ιδιαίτερα χρήσιμα και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, "ο δείκτης ανεργίας περιλαμβάνει τα άτομα που εργάζονται ή ψάχνουν για δουλειά", συμπληρώνοντας πως "η ανεργία με την πλήρη έννοιά της, αποτυπώνει το ποσοστό των ατόμων που δεν έχουν καθόλου δουλειά, το οποίο φτάνει το 37,2%. Αυτό το ποσοστό, φυσικά, περιλαμβάνει και άτομα τα οποία έχουν πάψει να αναζητούν εργασία. Ωστόσο, περιγράφει πόσοι άνθρωποι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να εργαστούν καθώς και αυτούς που δεν βρίσκουν καθόλου δουλειά".
Όσον αφορά τον επίσημο δείκτη ανεργίας, ο John Marotta σημειώνει ότι "ο δείκτης πέφτει όταν έχει περάσει αρκετός καιρός και οι άνεργοι, απελπισμένοι, έχουν πάψει να αναζητούν εργασία. Η μείωση του δείκτη δεν είναι κατ' ανάγκην επωφελής, η αύξηση του δείκτη είναι σίγουρα επιζήμια".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More