13 Απρ 2013

Ο Σ. Κόκκαλης και οι χοντρές μπίζνες με τον ΟΠΑΠ

Στα ψιλά πέρασαν για το σύνολο των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, αλλά και για διάφορα αριστερά έντυπα, καθώς και για τα πολιτικά κόμματα, οι προκλητικές μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην έγκριση της σύμβασης του ΟΠΑΠ με την Ιντραλότ, βάσει της οποίας η εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη θα παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες για την επόμενη πενταετία…


Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
Εν όψει της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, η απόφαση των μετόχων που συμμετείχαν στη συνέλευση του ΟΠΑΠ το προηγούμενο Σάββατο να προσφέρουν τη μπίζνα στον όμιλο του γνωστού κρατικοδίαιτου επιχειρηματία, μπορεί να γεννούσε ερωτήματα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όχι όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, στην Ελλάδα της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Όχι στην Ελλάδα της σιωπηλής αντιπολίτευσης.
Η σύμβαση που εξασφάλισε ο Σ. Κόκκαλης από τον ΟΠΑΠ, χωρίς ίχνος υπερβολής, ήταν φωτογραφική. Το ΤΑΙΠΕΔ, το γνωστό πλέον Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, που έχει ως αποστολή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ελέγχει το 33% του ΟΠΑΠ, αποφάσισε να παραστεί στη συνέλευση που ενέκρινε τη σύμβαση ΟΠΑΠ-Ιντραλότ, δίχως να ψηφίσει υπέρ ή κατά, εξασφαλίζοντας έτσι όμως την απαιτούμενη απαρτία, ώστε να εγκριθεί η σύμβαση. Προκειμένου μάλιστα να δικαιολογήσει τη στάση του ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρός του Στέλιος Σταυρίδης είχε φροντίσει με επιστολή του πριν την συνέλευση να ανακοινώσει ότι το ΤΑΙΠΕΔ απλώς θα παραστεί αλλά δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία με θετική ή αρνητική ψήφο, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, δεν είναι «σε θέση να αξιολογήσει τη σύμβαση»… Ε τότε, αναρωτιέται κανείς, γιατί πήγε;
Τη σύμβαση βέβαια μπορεί να την αξιολογήσει ο κ. Κόκκαλης που από την συγκεκριμένη ανάθεση για την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού στον ΟΠΑΠ θα εισπράξει περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ (κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο και για 200 εκατομμύρια). Διόλου άσχημα σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι τον προσεχή Ιούνιο θα έληγε η σύμβαση που είχε η Ιντραλότ με τον ΟΠΑΠ και αν μέχρι τότε είχε πωληθεί ο Οργανισμός, δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι η νέα ιδιοκτησία θα επέλεγε να επεκτείνει τη σύμβαση του κ. Κόκκαλη. Έτσι, ο επιχειρηματίας που εδώ και είκοσι χρόνια μαζί με τους Γερμανούς της Siemens και άλλους συνεργάτες του ξεζουμίζει τον ελληνικό λαό και τα κρατικά ταμεία, έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει.
Όσο για το ΤΑΙΠΕΔ, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του δεν «μπορεί να αξιολογήσει τη σύμβαση», θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά του έχει εκχωρήσει το σύνολο των δημόσιων μετοχών του ΟΠΑΠ, καθώς και όλων των κρατικών επιχειρήσεων και του δημόσιου πλούτου της χώρας που ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί.
Η συγκεκριμένη συμφωνία που έκλεισε ο Σ. Κόκκαλης ωχριά μπροστά στο πλιάτσικο που αναμένεται να ακολουθήσει, με την πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ. Βέβαια, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, αναλαμβάνοντας την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού στον ΟΠΑΠ, αποκτά πλεονέκτημα απέναντι στους υπόλοιπους κεφαλαιοκράτες που ετοιμάζονται να κονταροχτυπηθούν για την εξαγορά της παχιάς αγελάδας του δημοσίου, αφού η Ιντραλότ θα συμμετέχει και στον διαγωνισμό για την αγορά του.
Δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρηματίες που φέρονται να διεκδικούν τον ΟΠΑΠ απειλούσαν το προηγούμενο διάστημα με «πόλεμο», αν εγκρινόταν η σύμβαση της Ιντραλότ, ενώ ο Σ. Κόκκαλης με τη σύμβαση στα χέρια αναζητεί τώρα συνέταιρο στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Μελισσανίδης (γιός του Δημήτρη Μελισσανίδη, που καθόλου δεν ασχολείται με τον ΟΠΑΠ, όπως υποστηρίζει και με την αγωγή του εναντίον του UNFOLLOW) και ο Δημήτρης Κοπελούζος, που επίσης διεκδικεί τον ΟΠΑΠ, φέρονται να πνέουν μένεα κατά της διοίκησης του Οργανισμού αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες απευθύνθηκαν και στο Μέγαρο Μαξίμου, απειλώντας θεούς και δαίμονες. Πληροφορίες θέλουν τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, αν μείνουν έξω από την εξαγορά του ΟΠΑΠ, να σκοπεύουν οδηγήσουν την υπόθεση της σύμβασης της Ιντραλότ ακόμα και στα δικαστήρια. Εκτός και αν βρεθεί κάτι άλλο να τους εξευμενίσει…
Ο πόλεμος για την κότα με τα χρυσά αυγά, όπως αποκαλούν στην επιχειρηματική πιάτσα τον ΟΠΑΠ, αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες μέρες, αφού το ΤΑΙΠΕΔ θα δεχτεί οικονομικές προσφορές για την πώληση του ΟΠΑΠ μέχρι τις 17 Απριλίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι κοινοπραξίες που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τον ΟΠΑΠ είναι:
Ο κινεζικός όμιλος Fossun- Εquity σε συνεργασία με το fund Bc Partners, που συμμετέχει στο καζίνο της Πάρνηθας. Οι Κινέζοι έχουν στα υπέρ τους την πρόθεση του Πεκίνου να αγοράσει πλήθος ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων και υποδομών.
Η κοινοπραξία της Emma Delta του Γιώργου Μελισσανίδη, γιου του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, που καθόλου δεν ασχολείται με τον ΟΠΑΠ, και της τσεχικής εταιρείας PPF. Η οικογένεια Μελισσανίδη έχει εξασφαλίσει ισχυρές προσβάσεις μέσα στην κυβέρνηση.
Ο Δ. Κοπελούζος με την Ισραηλινή Playtech και την Γερμανική Gausellamann.
Η Ιντραλότ του Σ. Κόκκαλη με συνέταιρο από τη Ρωσία ή τη Βρετανία, χώρες στις οποίες ο κ. Κόκκαλης έχει προσβάσεις και ισχυρούς δεσμούς.
Τα κέρδη του ΟΠΑΠ ακόμα και μέσα στην κρίση προκαλούν ζάλη. Όπως είχε καταγράψει το UNFOLLOW ήδη από τον Οκτώβριο του 2012, σε εκτενές ρεπορτάζ του για τον ΟΠΑΠ: Τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού τη δεκαετία (2002 – 2011) ήταν 5,29 δισ. ευρώ. Την τελευταία πενταετία και εν μέσω κρίσης τα κέρδη συνέχιζαν την ανοδική πορεία: 728,8 εκ. ευρώ ήταν το 2008, 593,8 εκ. ευρώ το 2009, 579 εκ. ευρώ το 2010, 542,9 εκ. ευρώ το 2011, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν 266,8 εκ. ευρώ.
Ο επιχειρηματικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει λοιπόν για το ξεπούλημα της πιο κερδοφόρας κρατικής επιχείρησης δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Ο Κόκκαλης, ο Μελισσανίδης, ο Κοπελούζος και οι ξένοι συνεργάτες τους ετοιμάζονται για μια ακόμα φορά να αυγατίσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στα διάφορα σημεία του πλανήτη, στην υγεία των κορόιδων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More