13 Μαρ 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!



ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΠΥΡΟ ΚΑΡΑΛΗ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του, θα βρεθεί στον αέρα» τόνισε σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (10/3) και στον Σπύρο Κάραλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι για να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοβουλία, να φύγει από την «άμυνα» και να περάσει στην αντεπίθεση χρειάζεται ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης, που θα προσδώσει ένα αδιαφιλονίκητο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε «ενδιαφέροντα» και «ουσιαστικό» τον προσυνεδριακό διάλογο του ΚΚΕ, ενώ κάλεσε όλη την Αριστερά, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να προσχωρήσουν, με αμοιβαίες μετατοπίσεις, σε μια μεγάλη ανατρεπτική αριστερή συνάντηση, που θα επιφέρει ένα «μεγάλο δημιουργικό σεισμό για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη». Τέλος, σε σχέση με την ΑΟΖ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε την ανάγκη μιας αποφασιστικής ανεξάρτητης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που θα υποστηρίξει τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματα της χώρας με σχεδιασμό και αποτελεσματικότητα. Καταλήγοντας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε εξαιρετική έμφαση στο συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του νέου Κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ενώ θεώρησε πολύ κρίσιμο χαρακτηριστικό την πλήρη, με άνεση χρόνου συμμετοχή των μελών και του κόσμου της Αριστεράς στις Συνεδριακές διαδικασίες.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Eρ:Έχετε πει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται για δεύτερη φορά ως «πειραματόζωο». Ποιά είναι η πρώτη;
H πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα ως πειραματόζωο ήταν μετά τον πόλεμο, όταν η βρώμικη ιμπεριαλιστική Αγγλοαμερικανική επέμβαση έπνιξε στο αίμα την Εαμική Αντίσταση και την προοπτική μιας ανεξάρτητης και προοδευτικής Ελλάδας. Η ιστορία, δυστυχώς, τηρουμένων των αναλογιών και των διαφορών πάει να επαναληφθεί και αγωνιζόμαστε, τώρα, ώστε η σημερινή νεοαποικιακή επέμβαση των τροϊκανών να καταλήξει σε φάρσα και σε ναυάγιο, πριν ναυαγήσει οριστικά η χώρα.
Η Ελλάδα με μια κυβέρνηση της συμπαραταγμένης Αριστεράς έχει μια μεγάλη ευκαιρία: από πειραματόζωο να εξελιχθεί σε θετικό πείραμα σύγχρονων ριζοσπαστικών προοδευτικών δρόμων, που θα προκαλέσουν ένα ντόμινο ανατρεπτικών εξελίξεων στην περιφέρειά μας και στη Νότια Ευρώπη. Αυτή είναι η μεγάλη πρωτότυπη, αισιόδοξη και ιστορική πρόκληση για την ελληνική Αριστερά και το λαό μας.
Ερ:Η κινητικότητα που παρατηρείται με επίκεντρο την ΑΟΖ και την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου. πιστεύετε ότι συνδέονται με την κρίση που εξελίσσεται;. Βλέπετε να προκύπτουν κίνδυνοι για τη χώρα;
Εδώ και δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούν μια πολιτική απαράδεκτων υποχωρήσεων στο Αιγαίο, η οποία συχνά επενδύεται με κορώνες εθνοκαπηλείας και άτακτους αντιπερισπασμούς. Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Τουρκίας αλλά και οι «προστάτες» μας σε ΕΕ και ΗΠΑ , έχουν εξαιρέσει, περίπου, το Αιγαίο από την εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου , ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας. Η Τουρκία του Ερντογάν , πίσω από τις λεκτικές αβρότητες, κλιμακώνει τις προκλήσεις και είναι ορατός ο κίνδυνος η τροϊκανή οικονομική ερείπωση να καταλήξει με εθνικές περιπέτειες και τραγωδίες. Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της αλλά και συνετά, σχεδιασμένα και αποτελεσματικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτήν την πολιτική , όμως, δεν μπορεί να την ακολουθήσει μια παραδομένη κυβέρνηση, όπως είναι η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία τελεί υπό ομηρία και κηδεμονία. Ζούμε πολύ επικίνδυνες εθνικά ώρες και στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Ερ:Έρχονται νέα μέτρα λιτότητας;
Τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2013, σχεδόν, καταρρέουν. Το νέο , τρίτο, μνημονιακό πρόγραμμα οδηγείται σε αδιέξοδο και ναυάγιο. Η φοροεπιδρομή σε μια κοινωνία που διαλύεται και καταρρέει δεν έφερε μεγαλύτερα αλλά μικρότερα έσοδα. Ο συνήθης μνημονιακός φαύλος κύκλος των μέτρων, που φέρνουν νέα μέτρα βρίσκεται πολύ κοντά μας , ίσως το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.
Ερ:Προτάσσετε την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς. Το ερώτημα είναι με ποιούς;
Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι μια ιδεολογική προκατάληψη ούτε παραταξιακή επινόηση αλλά ανάγκη. Παλεύουμε για μια κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς ή της Κεντρο-αριστερο-δεξιάς, γιατί πρέπει να υπάρξει μια συνεπής και αξιόπιστη αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία της χώρας, η οποία δεν θα ακυρωθεί μετεκλογικά στις εσωκυβερνητικές αντιφάσεις ούτε θα παγιδευθεί στις συμπληγάδες του συστήματος, των πιέσεων, των απειλών και των εκβιασμών για διακοπή της χρηματοδότησης ή για έξοδο από την ευρωζώνη.
Ερ:Μπορεί η Αριστερά να κερδίσει την πλειοψηφία; Μήπως έχει κολλήσει και δεν πείθει; Και τελικά με ποιούς θα συμμαχήσει δεδομένης της αρνητικής στάσης του ΚΚΕ;
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 27% αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα καινοτόμα, δημοκρατικά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του. Αν απωλέσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά , θα χάσουμε τα πιο ανήσυχα και μαχόμενα κοινωνικά μας στηρίγματα και οι μεγάλοι ανατρεπτικοί στόχοι μας θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα.
Αντίθετα, όπως επανειλημμένα έχω υπογραμμίσει , ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ανακτήσει πλήρως την πρωτοβουλία και για να περάσει σε μια δημιουργική αποτελεσματική αντεπίθεση, χρειάζεται να περάσει σε ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης. Ριζοσπαστικοποίησης πολιτικής, προγραμματικής και κινηματικής με ευρείς ταξικούς, εργατικούς, λαϊκούς και κοινωνικούς όρους.
Αυτή η δοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο μιας νέας επιτυχούς και δημιουργικής ριζοσπαστικοποίησης με όρους κοινωνικής πλειοψηφίας είναι ,σχεδόν, βέβαιον ότι θα επιφέρει ένα δεύτερο κύμα αριστερών πολιτικών ανακατατάξεων στην κοινωνία, που θα προσδώσουν μια νέα δυναμική και ένα νέο αδιαφιλονίκητο προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ. Από κει και πέρα οι πολιτικές και κινηματικές εξελίξεις θα πάρουν, μάλλον, τη μορφή χιονοστιβάδας.
Ερ:Μιλάτε άραγε με όρους αυτοδυναμίας;
Κάθε άλλο. Μιλάω για τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της Αριστεράς να κατακτήσουν τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.
Αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι η Αριστερά δεν έχει περιορισμένη αλλά αστείρευτη κοινωνική δυναμική. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ με μια νέα ριζοσπαστική ώθηση, που θα απευθύνεται στην πλειοψηφία της κοινωνίας και τις αγωνιώδεις ανάγκες της, πάρει κεφάλι απέναντι στη ΝΔ, μπορεί να πάει πολύ ψηλά, ενώ το πολιτικό τοπίο γενικότερα και ειδικότερα στην Αριστερά θα αλλάξει τότε σε βάθος, ανοίγοντας ίσως δρόμους προσέγγισης των αριστερών δυνάμεων. Ήδη στο ΚΚΕ διεξάγεται ένας πολύ ουσιαστικός διάλογος ενόψει του 19ου Συνεδρίου.
Ερ: Υπονοείται ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις στο ΚΚΕ;
Δεν υπονοώ τίποτα. Αυτό που λέω καθαρά είναι ότι στο ΚΚΕ, ενόψει του 19ου Συνεδρίου του, διεξάγεται ένας πολύ ενδιαφέρον, ζωντανός και ουσιαστικός διάλογος με την κατάθεση γόνιμων διαφορετικών απόψεων. Αξίζει νομίζω να παρακολουθήσουμε αυτή τη συζήτηση. Απ’ αυτόν το ζωντανό διάλογο και την πορεία του ΚΚΕ προς το Συνέδριό του, ελπίζω να υπάρξουν θετικές ωθήσεις όχι μόνο για το ΚΚΕ αλλά για όλη την Αριστερά. Αυτήν την κρίσιμη και ιστορική ώρα η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ την κοινή δράση και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη βάση κοινών προγραμματικών στόχων για να σπάσουμε το μνημονιακό τείχος και τον ολέθριο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό οδοστρωτήρα, που ισοπεδώνουν τη χώρα και τη ζωή μας. Αυτήν την κρίσιμη ώρα όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ , ως το ΚΚΕ μέχρι και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οφείλουν να κάνουν τις δικές τους, μικρότερες ή μεγαλύτερες, μετατοπίσεις για να γίνει δυνατή μια μεγάλη ανατρεπτική αριστερή συνάντηση, που θα επιφέρει ένα δημιουργικό πολιτικό «σεισμό» όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη!
Ερ:Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα συνιστά το πραγματικό διακύβευμα του ιδρυτικού συνέδριου; Συντρέχουν λόγοι αναβολής του;
Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το Συνέδριό του είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη για τον ίδιο , για όλη την Αριστερά και κυρίως για την πορεία της χώρας.
Στόχος είναι να μετεξελιχθεί o ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο, μεγάλο, ριζοσπαστικό, συλλογικό, δημοκρατικό και πολυτασικό κόμμα της Αριστεράς ικανό να αναδείξει συνολικά την Αριστερά σε ηγεμονική εθνική δύναμη που θα θεμελιώσει μια καινούργια ανεξάρτητη και προοδευτική πορεία διεξόδου και ανασυγκρότησης της Ελλάδας με σοσιαλιστικό ορίζοντα.
Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα επιτυχές και δημιουργικό Συνέδριο, το κρίσιμο δεν είναι τόσο ο μήνας που θα συγκληθεί, όσο το να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος και η ανάλογη βούληση ώστε να διεξαχθεί ένας πλούσιος και ουσιαστικός διάλογος για τα κρίσιμα διακυβεύματα του Συνεδρίου με την όσο το δυνατόν πιο πλατιά και δημιουργική συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ευρύτερα του κόσμου της Αριστεράς και των εργαζομένων.
Η επιτυχία του Συνεδρίου μας θα κριθεί πρώτα απ΄όλα από τη συμμετοχή στις διαδικασίες του του μαχόμενου κόσμου της Αριστεράς.
Δημοσιεύθηκε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More