6 Απρ 2013

Άρθρο-παρέμβαση του Φιντέλ Κάστρο μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πυρηνικής σύρραξης


 Ο ιστορικός ηγέτης της κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο κάλεσε σήμερα τη Βόρειο Κορέα και τις ΗΠΑ να αποφύγουν μία πυρηνική σύρραξη. Σε περίπτωση πυρηνικής αντιπαράθεσης οι λαοί της κορεατικής χερσονήσου θα «θυσιαστούν οικτρά» και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει το «πιο καταστροφικό» πρόσωπο στην Ιστορία των ΗΠΑ, εκτιμά ο Φιντέλ  Κάστρο. «Εάν ξεσπάσει πόλεμος, οι λαοί της κορεατικής χερσονήσου θα θυσιαστούν οικτρά, χωρίς κανένα όφελος για κανέναν από τους δύο», αναφέρει στο άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Γκράνμα, επίσημο όργανο της κεντρικής επιτροπής του ΚΚ Κούβας. «Εάν ξεσπούσε μία τέτοια σύρραξη, η δεύτερη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα θα χαρακτηριζόταν από σκηνές που θα τον καθιστούσαν την πιο καταστροφική προσωπικότητα στην Ιστορία των ΗΠΑ», προσθέτει.
Απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο, ο τέως πρόεδρος της Κούβας —που εγκατέλειψε την εξουσία το 2006 για λόγους υγείας— υποστηρίζει πως «το καθήκον να αποφευχθεί ο πόλεμος είναι τόσο δικό του, όσο και του αμερικανικού λαού».
Ο 86χρονος Κάστρο —που ήταν ηγέτης της χώρας του το 1962, όταν είχε ξεσπάσει η ‘κρίση των πυραύλων’— προσθέτει πως η βορειοκορεάτικη κυβέρνηση «που σήμερα αποδεικνύει την τεχνολογική και επιστημονική της πρόοδο, θα πρέπει να θυμηθεί το καθήκον της απέναντι στις χώρες που τις στάθηκαν καλοί φίλοι και θα ήταν άδικο να λησμονήσει πως ένας τέτοιος πόλεμος θα είχε επιπτώσεις σε πάνω από το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού».
Ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, ο οποίος είχε να παρέμβει με άρθρο του στον Τύπο από τις 19 Ιουνίου 2012, υπενθυμίζει πως είχε «την τιμή να γνωρίσει τον Κιμ Ιλ Σουνγκ, μία ιστορική προσωπικότητα, αξιοσημείωτα θαρραλέα και επαναστατική» και πως η Βόρειος Κορέα «υπήρξε πάντοτε φιλική προς την Κούβα, όπως και η Κούβα υπήρξε πάντοτε και θα παραμείνει φιλική μαζί της».
Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει και σήμερα ιδιαιτέρως τεταμένη καθώς η Πιονγκγιάνγκ μετακίνησε και δεύτερο πύραυλο μέσου βεληνεκούς στις ανατολικές της ακτές και τον εγκατέστησε σε εκτοξευτήρα, σύμφωνα με το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο Γιονχάπ.
Πηγή: ΑΜΠΕ – enikos.gr
Ολόκληρο το άρθρο του Φιντέλ:
Reflexiones de Fidel: Το καθήκον για την αποτροπή ενός πολέμου στην Κορέα
Πριν από λίγες ημέρες μίλησα για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα. Η ευφυής ζωή προέκυψε στον πλανήτη μας εδώ και περίπου 200.000 χρόνια, εκτός και αν προκύψουν νέα ευρήματα που δείχνουν το αντίθετο.
Μην συγχέετε την ύπαρξη νοήμον ζωής, με την ύπαρξη της ζωής, από τις στοιχειώδεις μορφές στο ηλιακό μας σύστημα που προέκυψαν πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Υπάρχει ένας άπειρος αριθμός τρόπων ζωής. Στο εκλεπτυσμένο έργο τους οι πιο εξέχοντες επιστήμονες στον κόσμο συνέλαβαν την ιδέα να αναπαράγουν τους ήχους που ακολούθησαν το Μεγάλο Bang (την Θεωρία Δημιουργίας σύμπαντος), τη μεγάλη έκρηξη που έλαβε χώρα πριν από 13.700 περίπου εκατομμύρια χρόνια.
Αυτή η εισαγωγή θα ήταν πολύ μεγάλη, αν ήταν να εξηγήσει κανείς τη σοβαρότητα ενός γεγονότος τόσο απίστευτου και παράλογου, όπως είναι και η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα στην κορεατική χερσόνησο, σε μια γεωγραφική περιοχή όπου σχεδόν 5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε αυτό το σημείο από τα 7 δισεκατομμύρια που κατοικούν τον πλανήτη σήμερα.
Αυτός είναι ένας από τους σοβαρότερους κινδύνους πυρηνικού πολέμου μετά την κρίση Οκτωβρίου 1962, σχετικά με την Κούβα, πριν από 50 χρόνια.
Το 1950 ξέσπασε σε εκείνη την περιοχή του πλανήτη ένας πόλεμος που κόστισε εκατομμύρια ζωές. Ακόμα και μετά από πέντε χρόνια, αφού είχαν εκραγεί οι δύο ατομικές βόμβες στις ανυπεράσπιστες πόλεις της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι που σκότωσαν μέσα σε λίγα λεπτά χιλιάδες ανθρώπους, προσβλήθηκαν με ακτινοβολία εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη.
Στην κορεατική χερσόνησο, ο στρατηγός Douglas MacArthur ήθελε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον της Βόρειας Κορέας. Πράγμα που ακόμη ο Harry Truman δεν επέτρεψε.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η Δημοκρατία της Κίνας, έχασε ένα εκατομμύριο γενναίους στρατιώτες στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν έναν εχθρικό στρατό που είχε εγκατασταθεί στα σύνορα της χώρας με την πατρίδα τους. Η ΕΣΣΔ, με τη σειρά της, παρείχε όπλα, αεροπορική υποστήριξη, οικονομική και τεχνολογική βοήθεια.
Είχα την τιμή να γνωρίσω τον Kim Il Sung, μια ιστορική προσωπικότητα, εξαιρετικά γενναία και επαναστατική.
Αν ο πόλεμος ξεσπάσει εκεί, άνθρωποι και από τις δύο πλευρές της χερσονήσου θα σφαγιαστούν τρομερά, χωρίς όφελος για κανέναν. Η Δημοκρατία της Κορέας ήταν πάντα φιλική με την Κούβα, όπως και η Κούβα ήταν και θα παραμείνει μαζί της.
Τώρα που απέδειξε την τεχνική και επιστημονική της πρόοδο, θα πρέπει να της υπενθυμίσουμε τα καθήκοντά της απέναντι στις χώρες που είναι οι μεγάλοι φίλοι της, και θα ήταν άδικο να ξεχνάμε ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα επηρέαζε περισσότερο από το 70% του πληθυσμού του πλανήτη.
Αν ξεσπάσει μια τέτοια σύγκρουση, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα στη δεύτερη θητεία της θα ταφεί κάτω από έναν καταιγισμό από εικόνες που θα της προσδώσουν τον πιο απαίσιο χαρακτήρα σε όλη την αμερικανική ιστορία. Το καθήκον για αποτροπή αυτού του πολέμου είναι επίσης δικό της
και του αμερικανικού λαού.
Fidel Castro Ruz
4 Απριλίου, 2013
11 και 12 μ.μ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More