10 Μαΐ 2012

Επιστρέφει την διερευνητική εντολή ο Τσίπρας

Επιστρέφει την διερευνητική εντολή ο ΤσίπραςΤην επιστροφή της διερευνητικής εντολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο το μεσημέρι, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς να υπάρξει κάποια συμφωνία.

"Υπάρχει ευρεία κοινωνική στήριξη, αλλά μια ασθενής κοινοβουλευτική υποστήριξη. Δεν μπορούμε να κάνουμε το όνειρο μίας αριστερής κυβέρνησης πραγματικότητα" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.
Υπογράμμισε πάντως πως "η προσπάθεια δεν τελειώνει εδώ" και επανέλαβε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα "στην πρώτη γραμμή" και δεν θα προδώσει τους ψηφοφόρους του συνασπισμού.
Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και προσωπικά στον κ.Βενιζέλο και στον κ.Σαμαρά. "Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα δύο κόμματα του μνημονίου, μιλάνε τη γλώσσα του χαρτοπαίχτη. Οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς μιλούν τη γλώσσα της μπλόφας ... Εμείς μιλάμε τη γλώσσα της ειλικρίνειας" ανέφερε.

Ειδικότερα για τη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο, ανέφερε ότι διερεύνησε και τη δυνατότητα που υπήρχε να μην ξαναοδηγηθούμε άμεσα σε εκλογές, με την πρότασή του για συμφωνία σε ένα "μίνιμουμ" θέσεων αναφορικά, μεταξύ άλλων, με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και το "πάγωμα" των μέτρων, την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε.
Αναφορικά με την άρνηση της γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα να έχει συνάντηση μαζί του, ο κ. Τσίπρας μίλησε για λυπηρό γεγονός και πρόσθεσε ότι "τώρα που η ιστορία μας χτυπάει την πόρτα, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει πως δεν ακούει και αυτή είναι βαριά και ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνει η ηγεσία του ΚΚΕ".
Ωστόσο, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει για την ενότητα των αριστερών δυνάμεων, αλλά και της ενότητας της αριστεράς με τους πολίτες.
Ακόμη ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για τη "θετική ανταπόκρισή του στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ", ωστόσο υποστήριξε ότι εάν αυτή η ανταπόκριση είχε γίνει πριν τις εκλογές, "τώρα δεν θα ψάχναμε να βρούμε στήριξη, θα είχαμε καθαρή πλειοψηφία για να συγκροτήσουμε αριστερή κυβέρνηση".
Τέλος, ευχαρίστησε τους Οικολόγους Πράσινους και την Κοινωνική Συμφωνία, για το ανοικτό πνεύμα τους και την υποστήριξή της, αντιστοίχως, ενώ σχετικά με τη συνάντηση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είπε ότι συμφωνήθηκε, παρά τις διαφορές τους, να βρεθούν στους κοινούς αγώνες.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε για τη στήριξη που δέχτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και για τις συναντήσεις που είχε με κοινωνικούς φορείς.
Ικανοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί πάντως ικανοποίηση, καθώς σύμφωνα με τα στελέχη του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται πλέον στη συνείδηση του ελληνικού λαού ως υπεύθυνη εθνική δύναμη.
Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έθεσε το θέμα της επιστολής που ζήτησε να στείλουν στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, με τις οποίες θα αναιρούν τις δεσμεύσεις τους για την εφαρμογή του Μνημονίου.
Ο κ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απάντησε ότι από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ προτίθεται να στηρίξει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ισοδυναμεί με άρση της υπογραφής, ενώ επανέφερε τη θέση του για επιμήκυνση κατά ένα χρόνο της εφαρμογής του Μνημονίου. Και οι δύο θέσεις απορρίφθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη θέση του κ. Βενιζέλου στο ενδεχόμενο να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση με μοναδικό αντικείμενο την ψήφιση της απλής αναλογικής, ενδεχόμενο που απέρριψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Βλέπουν πιθανότητα κυβέρνησης των τεσσάρων
Στη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώθηκε η διάσταση απόψεων και, επιπλέον, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν ότι είναι εντελώς αυθαίρετη και παραπλανητική η ερμηνεία του προέδρου της ΝΔ ότι οι θέσεις του Αλέξη Τσίπρα οδηγούν τη χώρα εκτός ευρώ και επαναλάμβαναν ότι σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η πολιτική του Αντώνη Σαμαρά και του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που έχει οδηγήσει τη χώρα, στη σημερινή, τραγική κατάσταση.
Αλλη πηγή του ΣΥΡΙΖΑ, συνοψίζοντας τις συζητήσεις με τους προέδρους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόνιζε ότι ο μεν πρόεδρος της ΝΔ δεν είχε καμία ουσιαστική τακτική στις διερευνητικές εντολές και ακριβώς σε αυτή την απουσία σχεδίου αποδίδουν και την κατάθεση της εντολής εντός λίγων ωρών, για δε την τακτική του Ευάγγελου Βενιζέλου, η ίδια πηγή σημείωνε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζητά κυρίως με το βλέμμα στραμένο στο εσωτερικό του κόμματός του.
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι δεν είναι απίθανο να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή ή τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και σε αυτό το ενδεχόμενο θα επικεντρωθεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα 24ωρα, καθώς θεωρεί ότι αν επιβεβαιωθούν αυτές, οι συγκρατημένες έστω, εκτιμήσεις, το πολιτικό σύστημα θα αποσαθρωθεί ακόμη περισσότερο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στις εξελιξεις, στο κοινοβουλευτικό πεδίο και στην κοινωνία.
Για τους λόγους αυτούς, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα είτε για να χειριστεί τις εξελίξεις αν σχηματιστεί κυβέρνηση είτε για να δώσει ένα νέο εκλογικό αγώνα, που κατά την εκτίμηση κορυφαίων στελεχών θα είναι νικηφόρος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More