8 Μαΐ 2012

Σκυτάλη στον Αλέξη Τσίπρα

Σκυτάλη στον Αλέξη ΤσίπραΤο κατώφλι του προεδρικού μεγάρου περνάει αύριο, στις 2 το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για να λάβει κι εκείνος την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ως αρχηγός του δεύτερου, σε εκλογική δύναμη, κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας, στις διερευνητικές επαφές που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα παρουσιάσει πρόταση τριών σημείων που θα περιλαμβάνει:
1. Την άρνηση του Μνημονίου
2. Τον σχηματισμό κυβέρνησης των αριστερών δυνάμεων
3. Το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας
Σχετικά με την συζήτηση που έχουν ανοίξει στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για στάση ανοχής των δύο κομμάτων σε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πηγές του - δεύτερου - πλέον κόμματος έκαναν λόγο για προκλητικά ανεύθυνες θέσεις και σημείωναν την κατηγορηματική άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας με τα κόμματα αυτά.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι κατά την σημερινή συνάντηση Σαμαρά -Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα, δηλαδή είτε να τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στάση ανοχής σε άλλη κυβέρνηση συνεργασίας, είτε να σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανοχή της ΝΔ.
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοια προοπτική, προβάλλοντας τη θετική στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο Μνημόνιο και στην γενικότερη πολιτική τους που οδήγησε τη χώρα στην κρίση.
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον κ.Σαμαρά, πρόσθεσε ωστόσο μια ακόμη φράση που μπορεί να ερμηνευτεί ως παραδοχή της αδυναμίας των αριστερών δυνάμεων να συμπράξουν σε μια κυβερνητική συνεργασία και ως εκ τούτου η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές.
Ο κ.Τσίπρας ζήτησε από όλους, εντός και εκτός Ελλάδας, όπως ανέφερε, να μην προχωρήσουν σε νέα μέτρα πριν να σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση και πριν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις για τα νέα μέτρα έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο.
Αμφισβητείται το μπόνους του 50%
Νωρίς το απόγευμα συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου εκφράστηκε ικανοποίηση για την εκλογική επίδοση και στη συνέχεια συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ όπου συζητήθηκε η τακτική που θα ακολουθήσει αύριο ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας την διερευνητική εντολή.
Κατά τη συνεδρίαση εκφράστηκε ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ έντονος προβληματισμός αναπτύχθηκε σχετικά με τη δυνατότητα του πρώτου κόμματος να έχει το μπόνους των 50 εδρών με ποσοστό κάτω του 20%.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές υπάρχει άποψη συνταγματολόγων ότι το μπόνους δεν το δικαιούται η ΝΔ και αύριο θα γίνουν επαφές με συνταγματολόγους, προκειμένου να αποσαφηνιστεί το θέμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More