31 Μαρ 2012

"Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ"

κ. Νίκος Π. Κορδόσης, ιδρυτής της "Διεξόδου"

 Από το Ιστορικό Μουσείο «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», που έχει συνδέσει  το όνομά του με την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και που, στη πορεία των 14 χρόνων λειτουργίας του απέκτησε εμβληματικά χαρακτηριστικά, ξεκίνησαν οι  Γιορτές Εξόδου 2012.
Τα εγκαίνια της  ιστορικής – εικαστικής  έκθεσης, με τον τίτλο «Η ΕΞΟΔΟΣ στη ΔΙΕΞΟΔΟ», πραγματοποιήθηκαν  από τον δήμαρχο Παναγιώτη Κατσούλη, ο οποίος, παρουσία των διαχρονικών, ευαισθητοποιημένων, φίλων της «Διεξόδου» και του Μεσολογγίου, κήρυξε την έναρξη των Γιορτών.
Σε μια περίοδο κρίσης, απαισιοδοξίας, ανασφάλειας, ηττοπάθειας· σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βάλλεται διεθνώς, η «Διέξοδος» ανθίσταται και, μέσα από την έκθεσή της, υπενθυμίζει στους φίλους αλλά και στους εχθρούς, τί σημαίνει να είσαι θεματοφύλακας μιας τέτοιας Ιστορίας και ενός τέτοιου Πολιτισμού.
Υπενθυμίζει ότι, στον τόπο αυτό, μπορεί να υπάρχει μνήμη, παράδοση, σημεία αναφοράς και μέτρα αξιών, πολύ περισσότερο μάλιστα σε μία εποχή ιδιαίτερα δύσκολη, σε μια εποχή απαισιόδοξη, μεμψίμοιρη, ασταθή και, ως εκ τούτου, επικίνδυνη.
Στην ιστορική – εικαστική έκθεση «Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ», εκτίθενται 600 τεκμήρια και κειμήλια, προερχόμενα από τις συλλογές του Ιστορικού Μουσείου της ΔΙΕΞΟΔΟΥ, που καλύπτουν χρονολογικά την περίοδο πριν την Έξοδο έως το τέλος του 19ου αιώνα».
Ιστορικά κείμενα, πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χαρακτικά, κεντήματα, ταπισερί, φιλελληνικά αντικείμενα, χειρόγραφα πρωταγωνιστών της Επανάστασης, προσωπικά αντικείμενα του Αρχηγού της Φρουράς και των κληρονόμων του, βιβλία και εφημερίδες της εποχής, σκεύη της καθημερινότητας, εκκλησιαστικά είδη και εικόνες, άρματα, φορεσιές και κοσμήματα  καθώς και ενθυμήματα του Όθωνα και της Αμαλίας, είναι μερικά από τα αντικείμενα των συλλογών της «Διεξόδου» που, εμπλουτισμένα από την παρακαταθήκη πενήντα εκθεμάτων του αντικέρ Σωτήρη Κυριακούλια, απαρτίζουν την συνολική εικόνα της έκθεσης.
Ο εικαστικός σχεδιασμός της έκθεσης ανήκει στον μόνιμο επιμελητή του Μουσείου, Βαγγέλη Ρόμπολα, η επιλογή και τεκμηρίωση των εκθεμάτων στον φιλίστορα Γεώργιο Π. Αλεξανδράτο, ο οποίος έκανε και την ξενάγηση, ενώ οι εικαστικές εφαρμογές στον Βαγγέλη Π. Λιβιέρη.
Η έκθεση λειτουργεί, με ελεύθερη είσοδο, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και  Κυριακή 11 το πρωί με 1 το μεσημέρι και 7.30 το απόγευμα με 9.30 το βράδυ, ενώ για οργανωμένες ομάδες επισκεπτών και εκπαιδευτικές ξεναγήσεις λειτουργεί καθημερινά, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την υπεύθυνη ιστορικό τέχνης, στο τηλέφωνο 26310 51260.













0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More