28 Μαρ 2012

Το καθισιό σκοτώνει

Αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα χρόνια εκτιμούν επιστήμονες
Το καθισιό σκοτώνει
Την προσοχή μας τόσο στον χώρο εργασίας, όσο και στον ελεύθερο χρόνο μας εφιστούν οι ειδικοί, ώστε να μην παραμένουμε για πολλές ώρες «βιδωμένοι» σε καρέκλες και καναπέδες


Οσο περισσότερη ώρα μένουμε όρθιοι, τόσο το καλύτερο υποστηρίζουν τώρα αυστραλοί επιστήμονες. Τονίζουν μάλιστα, ότι όσοι συμπληρώνουν αισίως 11 ώρες καθιστοί την ημέρα, αντιμετωπίζουν κατά 40% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη τριετία, ανεξάρτητα με το πόσο γυμνάζονται τις υπόλοιπες ώρες.
Τα τρομακτικά ευρήματα έρχονται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, οι οποίοι μελέτησαν τις περιπτώσεις 222.000 ατόμων ηλικίας από 45 ετών και άνω που είχαν λάβει μέρος σε στη μελέτη μεγάλης κλίμακας «45 and Up». Είδαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων που κάθονταν επί 11 ώρες ημερησίως εκτοξευόταν στα ύψη.
«Οι ενδείξεις που μαρτυρούν τις καταστροφικές επιπτώσεις της καθιστικής ζωής πληθαίνουν κατά τα τελευταία χρόνια» αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Χάιντ φαν ντερ Πλεγκ. «Η συγκεκριμένη μελέτη ξεχωρίζει λόγω του μεγάλου αριθμού των εθελοντών, αλλά και λόγω του ότι εξετάζει για πρώτη φορά τον συνολικό χρόνο που ξοδεύουμε καθιστοί» προσθέτει.
Καθιστική η ενήλικη ζωή
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί με σχετική τους δημοσίευση στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», κατά μέσο όρο οι ενήλικες περνούν το 90% του ελεύθερου χρόνου τους καθιστοί.
Το 62% των συμμετεχόντων δήλωναν ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σχεδόν το 87% υποστήριζαν ότι έχαιραν άκρας υγείας ενώ το 25% δήλωναν ότι περνούσαν τουλάχιστον 8 ώρες ημερησίως καθιστοί.
Οι ερευνητές είδαν ότι τα άτομα που κάθονταν πολλές ώρες εμφάνιζαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη τριετία συγκριτικά με τα δραστήρια άτομα που κάθονταν ελάχιστες ώρες. Τα άτομα μάλιστα που δεν ασκούνταν και κάθονταν συνεχώς ήταν εκείνα που εμφάνιζαν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κινδύνου θανάτου συγκριτικά με όσους κάθονταν πολύ λίγο.
«Οχι» στις «πατατούλες του καναπέ» βροντοφωνάζουν οι ερευνητές
Προσοχή στο γραφείο αλλά και μετά
Από την πλευρά της η δρ Σούζαν Στάινμπαουμ, διευθύντρια του τμήματος Women and Heart Disease στο νοσοκομείο Λένοξ Χιλ, στη Νέα Υόρκη, έσπευσε να σχολιάσει ότι ακριβώς επειδή οι εργαζόμενοι κάθονται πολλές ώρες στον χώρο εργασίας τους, οφείλουν να περνούν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους όρθιοι, ασκούμενοι, ή πραγματοποιώντας άλλες δραστηριότητες που απαιτούν κίνηση.
«Ναι, πρέπει να δουλέψουμε, αλλά όταν πηγαίνουμε στο σπίτι είναι σημαντικό να μην καθόμαστε και πάλι μπροστά στον υπολογιστή ή στην τηλεόραση» υπογραμμίζει. «Υστερα από τη συμπλήρωση ενός οκταώρου καθιστοί, ο κίνδυνος αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Εχει να κάνει με το τι επιλέγουμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου μας και την απόφαση να κινηθούμε».
Στην Αυστραλία, αρκετές εταιρείες δοκιμάζουν ήδη «όρθιες» θέσεις εργασίας. «Καλό είναι να βρούμε τρόπους να σπάμε το καθιστικό μοτίβο, στο ενδιάμεσο να σηκωνόμαστε και να περπατάμε όπου αυτό είναι εφικτό» καταλήγει η δρ Φαν ντερ Πλεγκ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More