25 Φεβ 2012

Καλόψυχος από τη φύση του ο άνθρωπος

Καλόψυχος από τη φύση του ο άνθρωποςΗ ενσυναίσθηση - η ικανότητα να μπαίνουμε στη θέση του άλλου - εμφανιζόταν από αρχαιοτάτων χρόνων τόσο στον άνθρωπο όσο και στα ζώα



Τον μύθο του «άγριου» προϊστορικού μας προγόνου καταρρίπτει ο δρ Φρανς ντε Βάαλ, από το Πανεπιστήμιο του Έμορι, στις ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει ότι από μελέτες που έχει κάνει διαπίστωσε ότι ο άνθρωπος είναι καλόψυχος από τη φύση του.
Βάσει των ευρημάτων του ολλανδού επιστήμονα που έχει αφιερώσει την καριέρα του στη μελέτη των πρωτευόντων θηλαστικών, πίσω από την ανθρώπινη συμπεριφορά της σύμπνοιας και της συνεργασίας υπάρχει βιολογική βάση, καθώς διαφορετικά η διαδικασία της αναπαραγωγής θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

O δρ Ντε Βαάλ, ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία που συνέλεξε όλα αυτά τα χρόνια διαψεύδουν τη θεωρία που είχε διατυπώσει ο βιολόγος Τόμας Χένρι Χάξλι κατά τον 19ο αι. Σύμφωνα με εκείνη τη θεωρία, στη φύση δεν υπάρχει ηθική αλλά πρόκειται για ένα ανθρώπινο δημιούργημα. Διαψεύδουν επίσης μια σειρά υποθέσεων του Καρόλου Δαρβίνου, στις οποίες ο «πατέρας» της εξέλιξης ανέφερε ότι τα ζώα που αναπτύσσουν «διακριτά κοινωνικά ένστικτα αναπόφευκτα αποκτούν ηθική ή συνείδηση».
Η ενσυναίσθηση εμφανίζεται και στα ζώα
Στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS) που έλαβε χώρα στο Βανκούβερ του Καναδά, ο δρ Ντε Βαάλ παρουσίασε στο κοινό βίντεο τα οποία αποδεικνύουν ότι τα ζώα στη φύση εμφανίζουν συναισθηματική ταύτιση. Συγκεκριμένα, ένα από αυτά έδειχνε ένα ποντίκι το οποίο παραμέριζε ένα κομμάτι σοκολάτας προκείμενου ένα δεύτερο να δραπετεύσει από μια παγίδα.
Ο δρ Ντε Βαάλ, ανέφερε ακόμα ότι τα ζώα παρουσιάζουν συχνά συμπεριφορές που παραπέμπουν σε «αμοιβαιότητα, δικαιοσύνη, ενσυναίσθηση (ικανότητα να μπαίνουμε στη θέση του άλλου) και παρηγοριά».
«Η ανθρώπινη ηθική είναι αδιανόητη χωρίς ενσυναίσθηση» τόνισε. Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η ευάλωτη πλευρά μας είναι αδύνατο να βγει στην επιφάνεια σε έναν κόσμο γεμάτο ανταγωνισμό. Όπως αναφέρει και στο βιβλίο του με τίτλο «The Age of Empathy: Nature’s Lessons for a Kinder Society», «η ηθική αναπτύχθηκε από τον άνθρωπο σε μικρές κοινωνίες. Αποτελεί πραγματική πρόκληση το να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο σε μεγάλη κλίμακα».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More